ALIAS: De to russerne Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov er siktet for å stå bak forgiftningen av den tidligere spionen Sergej Skirpal og datteren Julia. Politiet antar at navnene er alias, ifølge BBC.

To russere etterlyses for Salisbury-forgiftningen

Britisk politi har siktet to russiske menn for nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia i mars i år.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Statsminister Theresa May slår fast at de to mennene er medlemmer av russisk etterretningstjeneste, melder Sky News.

– Russlands forsøk på å skjule sannheten bekrefter at de er skyldige, sier May til den britiske nyhetskanalen.

SKYLDER PÅ RUSSLAND: Statsminister Theresa May mener GRU og Russland står bak nervegiftangrepet i Salisbury i mars i år. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Den russiske hovedadministrasjonen for etterretningstjenesten (GRU) er tidligere beskyldt for å stå bak angrepet.

Statsministeren mener siktelsen mot de to russerne bekrefter mistanken om at GRU står bak, skriver The Guardian.

– Dette var ikke en «skurkeoperasjon». Det var nesten sikkert også godkjent utenfor GRU, på et høyere nivå i den russiske staten, sier May i en uttalelse.

les også

Par forgiftet med nervegass: – Russland bruker Storbritannia som avfallsplass for gift

I slutten av juli bekreftet politiet at de mistenkte flere personer for å stå bak Novitsjok-angrepet.

Nå er to personer siktet for å stå bak drapsforsøket på den tidligere spionen og hans datter. Britisk politiet har onsdag utstedt arrestordre mot de russiske statsborgerne.

ETTERLYST: Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov er siktet og etterlyst for drapsforsøk på den tidligere spionen og hans datter. Foto: Metroplitan Police London

Navnet på de siktede er Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov.

Britisk politi skriver i en pressemelding at en omfattende etterforskning har gitt dem nok bevis til å ta ut flere siktelser mot de to russerne. Siktelsene går ut på drapsforsøk og misbruk av nervegassen Novitsjok.

På frifot

De to russerne er etterlyst av britisk politi, og skal trolig reise under andre navn. De nevnte navnene trenger ikke nødvendigvis være ekte, ifølge politiet.

FLYPLASSEN: Ruslan Boshirov ble fanget opp av overvåkingskamera på flyplassen Gatwick i England i mars. Foto: Metropolitan Police London

les også

Britisk politi har funnet flaske med Novitsjok

BBC-reporter Daniel Sandford har på Twitter publisert et bilde av det som skal være de to siktede russerne. Bildet er fra et overvåkingskamera i området, og skal være tatt kort tid før angrepet mot Skripal og datteren:

Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk utenfor et kjøpesenter i Salisbury i England i mars. Begge tilbrakte flere uker på sykehus før de til slutt ble utskrevet.

les også

Tror nervegift-beholder drepte Dawn Sturgess (44)

I juli kom ytterligere to briter over en beholder som antas å ha blitt brukt til å frakte nervegiften i, og en av de to døde få dager senere.

Nervegift består av ekstremt giftige kjemikalier som lammer nervesystemet fra å virke, og stanser sentrale kroppslige funksjoner. Nervegift kan angripe kroppen gjennom munn og nese, men også gjennom øyne og hud.

OVERVÅKINGSKAMERA: De to russerne observert ved Salisbury Station 4. mars i år. De skal ha fløyet tilbake til Moskva om kvelden, bare timer etter nervegiftangrepet. Foto: Metropolitan Police London

– Fløy tilbake etter få timer

Britisk påtalemyndighet kommer ikke til å kreve de to siktede utlevert fra Russland ettersom russisk lovgivning forbyr utlevering av russiske statsborgere til andre land. Men ettersom det er utstedt en europeisk arrestordre på dem, kan de bli pågrepet dersom de reiser til et annet europeisk land.

ETTERFORSKER: Politiet ber publikum om tips i saken. Foto: Metropolitan Police London

I forbindelse med etterforskningen av Salisbury-angrepene ber politiet publikum om å melde fra dersom de har observert to gjenstander i Salisbury mellom 4. mars og 27. juni. Gjenstandene ser slik ut:

VIL HA TIPS: Politiet er interessert i opplysninger fra personer som kan ha sett denne parfymeflasken og -boksen i Salisbury 4. mars i år. Foto: Terrorism Police UK/Twitter

De to russerne, som begge er i 40-årene, fløy fra Moskva til London med sine russiske pass to dager før Skripal og dattera ble forgiftet, ifølge britisk politi. De skal deretter ha fløyet tilbake til Moskva om kvelden 4. mars, bare timer etter nervegiftangrepet.

Diplomatisk strid

Britiske myndigheter har anklaget russiske myndigheter for å stå bak angrepet, noe Moskva benekter. Også etter onsdagens nyhet om at britisk politi har tatt ut siktelse, avviser Kreml å ha noe med saken å gjøre.

OBSERVERT: De to russerne, som begge er i 40-årene, fløy fra Moskva til London med sine russiske pass to dager før Skripal og dattera ble forgiftet, ifølge britisk politi. Foto: Metropolitan Police London

Nervegiftsaken førte til en opphetet ordkrig mellom Russland og Storbritannia og masseutvisninger av diplomater. Også en rekke andre vestlige land, deriblant USA, Norge og de fleste EU-landene, utviste russiske diplomater.

USA har også innført økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av Skripal-saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder