ALIAS: De to russerne Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov er siktet for å stå bak forgiftningen av den tidligere spionen Sergej Skirpal og datteren Julia. Politiet antar at navnene er alias, ifølge BBC.
ALIAS: De to russerne Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov er siktet for å stå bak forgiftningen av den tidligere spionen Sergej Skirpal og datteren Julia. Politiet antar at navnene er alias, ifølge BBC.

To russere etterlyses for Salisbury-forgiftningen

UTENRIKS

Britisk politi har siktet to russiske menn for nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia i mars i år.

Publisert: Oppdatert: 05.09.18 14:50

Statsminister Theresa May slår fast at de to mennene er medlemmer av russisk etterretningstjeneste, melder Sky News.

– Russlands forsøk på å skjule sannheten bekrefter at de er skyldige, sier May til den britiske nyhetskanalen.

Den russiske hovedadministrasjonen for etterretningstjenesten (GRU) er tidligere beskyldt for å stå bak angrepet.

Statsministeren mener siktelsen mot de to russerne bekrefter mistanken om at GRU står bak, skriver The Guardian.

– Dette var ikke en «skurkeoperasjon». Det var nesten sikkert også godkjent utenfor GRU, på et høyere nivå i den russiske staten, sier May i en uttalelse.

I slutten av juli bekreftet politiet at de mistenkte flere personer for å stå bak Novitsjok-angrepet.

Nå er to personer siktet for å stå bak drapsforsøket på den tidligere spionen og hans datter. Britisk politiet har onsdag utstedt arrestordre mot de russiske statsborgerne.

Navnet på de siktede er Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov.

Britisk politi skriver i en pressemelding at en omfattende etterforskning har gitt dem nok bevis til å ta ut flere siktelser mot de to russerne. Siktelsene går ut på drapsforsøk og misbruk av nervegassen Novitsjok.

På frifot

De to russerne er etterlyst av britisk politi, og skal trolig reise under andre navn. De nevnte navnene trenger ikke nødvendigvis være ekte, ifølge politiet.

BBC-reporter Daniel Sandford har på Twitter publisert et bilde av det som skal være de to siktede russerne. Bildet er fra et overvåkingskamera i området, og skal være tatt kort tid før angrepet mot Skripal og datteren:

Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk utenfor et kjøpesenter i Salisbury i England i mars. Begge tilbrakte flere uker på sykehus før de til slutt ble utskrevet.

I juli kom ytterligere to briter over en beholder som antas å ha blitt brukt til å frakte nervegiften i, og en av de to døde få dager senere.

Nervegift består av ekstremt giftige kjemikalier som lammer nervesystemet fra å virke, og stanser sentrale kroppslige funksjoner. Nervegift kan angripe kroppen gjennom munn og nese, men også gjennom øyne og hud.

– Fløy tilbake etter få timer

Britisk påtalemyndighet kommer ikke til å kreve de to siktede utlevert fra Russland ettersom russisk lovgivning forbyr utlevering av russiske statsborgere til andre land. Men ettersom det er utstedt en europeisk arrestordre på dem, kan de bli pågrepet dersom de reiser til et annet europeisk land.

I forbindelse med etterforskningen av Salisbury-angrepene ber politiet publikum om å melde fra dersom de har observert to gjenstander i Salisbury mellom 4. mars og 27. juni. Gjenstandene ser slik ut:

De to russerne, som begge er i 40-årene, fløy fra Moskva til London med sine russiske pass to dager før Skripal og dattera ble forgiftet, ifølge britisk politi. De skal deretter ha fløyet tilbake til Moskva om kvelden 4. mars, bare timer etter nervegiftangrepet.

Diplomatisk strid

Britiske myndigheter har anklaget russiske myndigheter for å stå bak angrepet, noe Moskva benekter. Også etter onsdagens nyhet om at britisk politi har tatt ut siktelse, avviser Kreml å ha noe med saken å gjøre.

Nervegiftsaken førte til en opphetet ordkrig mellom Russland og Storbritannia og masseutvisninger av diplomater. Også en rekke andre vestlige land, deriblant USA, Norge og de fleste EU-landene, utviste russiske diplomater.

USA har også innført økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av Skripal-saken.