AVTALE: Paul Manafort skal ifølge flere amerikanske medier ha inngått en avtale som blant annet innebærer at han erklærer seg skyldig i forkant av den kommende rettssaken i Washington D.C. Foto: Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN

Manafort vil samarbeide med Russland-etterforsker

President Donald Trumps tidligere valgkampsjef ventes å erklære seg skyldig for konspirasjon mot USA og for å ha motarbeidet rettsvesenet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Paul Manafort (69) skal ifølge påtalemyndigheten ha inngått en avtale med spesialetterforsker Robert Mueller. Avtalen innebærer trolig at han erklærer seg skyldig i to tiltalepunkt, melder Washington Post. De to tiltalepunktene går ut på at han skal ha konspirert mot USA og motarbeidet rettsvesenet.

Han har også gått med på å samarbeide med Russland-etterforskeren.

CNN: Her er hele Manafort-avtalen

Dommeren uttalte fredag at Manafort kan få en straff på opptil ti år, melder Reuters.

Bakgrunn: Derfor er Manafort-saken viktig

Avtalen omfatter også et krav om at Manafort samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen.

Dersom dommeren godtar avtalen, vil Manafort kunne unngå den andre rettssaken mot ham, som etter planen skulle starte kommende uke.

Tiltalepunktene er ikke tilknyttet Manaforts arbeid med Trumps valgkamp, men til hans ukrainske lobbyvirksomhet.

Ble funnet skyldig

Den tidligere valgkampsjefen ble av domstolene i Virginia nylig funnet skyldig i åtte tiltalepunkt. Disse dreide seg om svindel, skatteunndragelser og økonomiske lovbrudd begått før han begynte å jobbe i Trumps valgkamp.

LES OGSÅ: Manafort nektet å forklare seg i retten

Amerikanske CNBC og Washington Post meldte tidligere i dag om at Manafort har inngått en avtale med påtalemyndigheten i forkant av den kommende rettssaken i Washington D.C.

Ny runde i retten

Manafort var kampanjesjef for Donald Trump fra juni til august 2016. Han trakk seg da han ble anklaget for å ha hjulpet ukrainske myndigheter med å overføre millionbeløp til to store lobbyfirmaer i Washington i 2012.

VALGKAMPSJEF: Manafort var kampanjesjef for Donald Trump fram til august 2016. USA-ekspert Jennifer Leigh Bailey har tidligere uttalt til VG at hun mener rettssaken viser hvor tydelig det er at landet har et stort problem i politikken. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Han meldte seg for FBI i oktober 2017, blant annet siktet for konspirasjon mot USA.

I tillegg er han også tiltalt for blant annet hvitvasking og for å ha forsøkt å påvirke sentrale kilder i saken, samt for å ikke ha registrert seg som en lobbyist for en fremmed makt.

Tidligere FBI-agent til VG: – Trump kjemper Putins kamp

Under den forrige rettssaken, som gikk i Virginia, ble Manafort som nevnt funnet skyldig i åtte tiltalepunkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder