Kvinnen som anklager Kavanaugh: – Jeg er vettskremt

OSLO/NEW YORK (VG) Mens tårene presset på forklarte Christine Blasey Ford (51) seg til senatorene om det seksuelle overgrepet hun hevder at Donald Trumps nominasjon til Høyesterett, Brett Kavanaugh, begikk mot henne.

Da Trump nominerte dommer Brett Kavanaugh til den ledige plassen i amerikansk høyesterett, lå det an til å bli grei skuring.

Med livstidsembetet kunne 53-åringen påvirket fundamentale spørsmål i amerikansk politikk de neste tiårene, og med det oppfylle en drøm amerikansk høyreside har båret en hel generasjon: En høyesterett med rent konservativt flertall.

Så begynte anklagene å dukke opp, og i skrivende stund møter han og Christine Blasey Ford, kvinnen som først anklaget ham, for justiskomiteen i Senatet.

Bakgrunn: Tre kvinners skrekk-historier kan felle Trumps mann

– Vettskremt

Kavanaughs og Fords historier kan ikke begge være sanne. Hun beskriver en utagerende, drikkfeldig ung mann som forsøkte å voldta henne i skoledagene. Han sier han var en from jomfru.

– Jeg er ikke her fordi jeg vil. Jeg er vettskremt. Jeg er her fordi det er min borgerplikt å fortelle dere hva som skjedde med meg, da Brett Kavanaugh og jeg gikk på videregående, sier Christine Blasey Ford.

Så forteller hun historien som har satt Trumps plan for høyesterett i fare.

– De lo under overfallet. Det virket som de koste seg, sier Ford gråtkvalt, om det angivelige voldektsforsøket, med henvisning til den andre mannen som også skal ha vært i rommet, Mark Judge, som ikke er innkalt for å vitne.

Ford beskriver også kvalene hun hadde med å stå frem med denne typen anklager mot en mektig og høyt ansett skikkelse som Kavanaugh.

les også

Kvinnene som kan felle Kavanaugh

– Mine verste mareritt gikk i oppfyllelse, og virkeligheten har vært langt verre enn jeg forventet. Min familie og jeg har vært et mål for konstant trakassering og dødstrusler, sier professoren og forteller at hun og familien har bodd på hemmelige adresser siden hun sto frem.

Hun har bedt om en FBI-etterforskning av sine egne påstander, men er ikke blitt hørt.

Hele Fords forberedte innledning er publisert her, av amerikanske NPR.

les også

Trump om Kavanaugh: – Jeg er med ham hele veien

– Katastrofe for republikanerne

Reaksjonene på Fords sterke forklaring begynte å dukke opp underveis i høringen.

– Jeg kan ikke fatte hvordan noen republikaner kan stemme for Brett Kavanaugh etter å ha hørt det vitnemålet, sier Kirsten Gillibrand (D) fra New York til media på Capitol Hill.

Fox News-ankeret Chris Wallace sa følgende direkte på TV:

– En katastrofe for republikanerne. Dette vitnemålet var ekstremt emosjonelt, ekstremt rått og ekstremt troverdig.

Den tidligere republikanske senatoren Rick Santorum innrømmet følgende på CNN:

– Å se henne....hun virket autentisk, og det er et stort problem for Brett Kavanaugh.

Senator John Cornyn (R) i justiskomiteen sier at «jeg ser ingen grunn til at hun ikke er troverdig».

En som fortsatt er i kamphumør, er senator Lindsay Graham (R).

– Anklagene er 35 år gamle. Det er usikkerhet om sted, dato og ingen andre bekreftende vitner. Gud hjelpe oss alle som republikanere. La meg fortelle dere, mine demokratiske venner, hvis dette er den nye normen, pass dere for deres nominasjoner, sa Graham i intervjuet som ble vist på MSNBC.

Graham sier at han følte seg «utsatt for et bakholdsangrep» av demokratene.

Orrin Hatch, en republikansk senator i komiteen, ble spurt om Ford er troverdig.

– Det er for tidlig å komme med slike betraktninger, men hun er et bra vitne. Artikulert. Hun er en attraktiv person, sa Hatch ifølge NBC News, og ble spurt om hva han egentlig mener med det.

-Hun er hyggelig.

Den demokratiske senatoren Richard Blumenthal beskrev det som «en dekkoperasjon» at Trump ikke har beordret en FBI-etterforskning.

– Hvis Kavanaugh virkelig ville hatt en FBI-etterforskning av dette, ville han stått og hamret på dørene til Det hvite hus for å be om det, mener Blumenthal i intervjuet som ble vist på Fox News.

Alexandra DeSanctis fra det toneangivende og ultrakonservative magasinet National Review var mindre overbevist:

Donald Trump følger høringen på TV, bekrefter Det hvite hus. Hva han mener om det som utspiller seg er fortsatt uklart, men sønnen hans har uttalt seg, med henvisning til republikanernes relativt forsiktige utspørring om Fords angivelige flyskrekk:

HENTET INN: Det er ikke vanlig å hente inn hjelp utenfra, men republikanerne har fått hjelp fra Ratchell Mitchell, en profesjonell aktor fra Arizona. At alle de republikanske medlemmene av komiteen som skal utspørre Ford er menn, kan ha hatt noe med saken å gjøre. Foto: Saul Loeb / AFP

Husker vill latter

De 21 senatorene i komiteen får fem minutter hver til å stille spørmål. Chuck Grassley, den republikanske lederen for komiteen i Senatet, ga umiddelbart sine fem minutter til Rachel Mitchell, en registrert republikaner og profesjonell aktor.

Hun står for alle spørsmålene til de republikanske senatorene i komiteen. Der sitter kun menn.

Mitchell understreker at det er tydelig at Ford var vettskremt da hun snakket, og starter med å gå gjennom detaljer i dokumentasjonen som er tatt med i saken.

Så er det Diane Feinsteins tur. Hun er den høyest rangerte demokraten i komiteen, og spør om hvilke konsekvenser angrepet fikk.

– Angst, fobier og symptomer på posttraumatisk stresslidelse, sier Ford, blant annet.

Hun blir også spurt av en annen av demokratene om hva hennes tydeligste minne fra det angivelige overfallet er:

– Deres ville latter. Og de som hadde det moro på min bekostning. De var to venner som hadde det gøy sammen, sier hun med sviktende stemme.

Jobbintervju, ikke rettssak

Utspørringen går stakkato fremover i intervaller på fem minutter, mellom henholdsvis Mitchell på vegne av republikanerne, og de ti demokratiske senatorene.

Demokratene bruker tiden sin i hovedsak på å kritisere sine kolleger og å understøtte vitnet, mens Mitchell går gjennom detaljene. Republikanerne virker som de er vare for å virke som om de angriper Ford.

Diane Feinstein fra demokratene satte på spissen hva seansen i Senatet dreier seg om, før Ford entret rommet:

– Dette er ikke en rettssak mot Ford. Det er et jobbintervju. Skal vi løfte Kavanaugh opp til en av de mektigste posisjonene i landet, spurte Feinstein retorisk, før Ford sverget på å fortelle sannheten og begynte å forklare seg.

Saken oppdateres fortløpende. Følg høringen i videovinduet øverst!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder