FORSØKT SPIONERT PÅ: Et arkivfoto fra det sveitsiske laboratoriet Spiez. Foto: Peter Schneider/Keystone FILE via AP

To russere utvist fra Nederland grunnet spionmistanke

Nederlandsk politi utviste tidligere i år to angivelige russiske spioner for å skulle ha forsøkt å hacke et sveitsisk laboratorium knyttet til Skripal-saken.

  • NTB
  • VG
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sveitsiske myndigheter bekreftet utvisningen fredag, mens de innkalte den russiske ambassadøren på teppet for å protestere mot «angrepsforsøket».

Utvisningen kom etter et samarbeid mellom Sveits, Storbritannia og Nederland.

les også

Putins tidligere KGB-sjef: - Jeg utelukker ikke flere likvideringer

Russland avviste raskt anklagene, som følger en rekke påstander om russisk spionasje og andre innblandinger den siste tiden. Det angivelige målet var laboratoriet Spiez, som analyserte prøver fra novitsjok-forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter i England.

Russerne skal ifølge den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger ha hatt med seg utstyr som kunne brukes til å hacke seg inn i laboratoriets datasystemer. Teorien er at de skal ha forsøkt å hacke laboratoriet på et tidspunkt da de analyserte prøvene fra Salisbury-angrepet.

Ifølge The Guardian analyserer Spiez også prøver fra giftgassangrep fra det syriske regimet støttet av Russland.

Bekreftet

Bekreftelsen fra sveitsiske myndigheter kom etter at flere medier meldte at to personer tilknyttet militær etterretning ble utvist fra Nederland en gang i vår.

OVERVÅKET: Laboratoriet Spiez 40 kilometer fra Bern avbildet fredag. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Sveitsiske myndigheter er klar over saken om russiske spioner som ble avdekket i Haag og utvist fra samme sted, sa talskvinne for sveitsisk etterretningstjeneste Isabelle Graber.

Nederlandske myndigheter har ikke villet kommentere saken.

– Absurd

Talsmann for den russiske ambassaden i Sveitsn, Stanislav Smirnov, avviser kontant anklagene overfor det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

– Vi mener dette er nok et eksempel på anti-Russland oppspinn som er funnet på av vestlige medier. Det er absurd, kun nye bunnløse anklager, sa Smirnov.

les også

Mistenkte i Skripal-forgiftningen: – Vi er ikke agenter

Talsmann for laboratoriet, Andreas Bucher, ville ikke kommentere situasjonen i Nederland, men bekreftet at laboratoriet hadde tatt forholdsregler, og at ingen data var forsvunnet. Spiez-laben jobber for det meste med testing av kjemiske våpen-prøver. Det var ifølge nyhetsbyrået AP Russlands utenriksminister Sergej Lavrov som tidligere i år bekreftet at laboratoriet hadde analysert prøver fra Skripal-saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder