SKUTT IGJEN: Den norske aktivisten Kristin Foss (43) som ble skutt forrige lørdag i forbindelse med en demonstrasjon på Vestbredden, ble i dag sendt til sykehus etter hun ble skutt i foten av gummibelagt stålkule. Foto: Privat

Norsk aktivist skutt to ganger på en uke

Den norske aktivisten som ble lettere skadet etter å ha blitt truffet av en gummikule i en demonstrasjon på Vestbredden forrige lørdag, ble fredag sendt til sykehus etter å ha blitt skutt i foten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dermed ble Kristin Foss (43) sendt til sykehus for andre gang på en uke.

Lørdag ble den norske kvinnen lettere skadet etter å ha blitt skutt i mageområdet av en gummibelagt stålkule.

Hendelsen fant sted i landsbyen Kufr Qaddoum utenfor Nablus i forbindelse med demonstrasjoner mot at hovedveien er stengt for palestinerne i området.

Les mer her: Norsk aktivist skutt på Vestbredden

– Dro tilbake for å vise solidaritet

Fredag dro Foss tilbake til stedet hun ble skutt forrige lørdag, for å vise solidaritet med palestinerne som bor i landsbyen.

les også

Jenta Israel frykter til VG: Derfor slo jeg de israelske soldatene

– Jeg følte det ville være demotiverende om vi viste at vi ikke kom tilbake. Jeg ville også vise at solidariteten var sterkere enn frykten, sier hun til VG.

Hun forteller at hun var veldig nervøs denne gangen, og at hun holdt seg i bakgrunnen. Ifølge Foss hadde demonstrasjonen ikke startet ordentlig da det etter cirka 20 minutter ble avfyrt skudd:

– Det kom helt uventet. Jeg sto helt bakerst lent opp mot en vegg langs en butikk, og plutselig ble jeg truffet i benet.

AMBULANSE: Kristin Foss blir fraktet i ambulanse etter israelske soldater skjøt henne i foten med en gummibelagt jernkule. Foto: Matan S. Cohen

Hun ble deretter fraktet i ambulanse til sykehuset Rafida i Nablus, og poengterer at ambulansen måtte kjøre 14 kilometer omvei istedenfor tre, fordi veien er stengt for palestinere.

Foss kom unna hendelsen med lettere skader, men sier hun idag har vanskeligheter med å gå.

– Kan det ha vært noe ved din opptreden som gjør at du har havnet i denne situasjonen to ganger på en uke?

– Det må være tilstedeværelse rett og slett. Første gangen var det fordi vi gikk mot soldatene med hendene i været og skulle hjelpe en mann med å få tilbake bilen. Men dette ser vi hver dag. Israelerne trenger ikke noen grunn til å skyte, sier hun.

SYKEHUS: Kristin blir undersøkt av helsepersonell på sykehuset Rafida i Nablus etter hun ble skutt i foten i forbindelse med en fredelig demonstrasjon i Kufr Qaddoum lørdag. Foto: Matan S. Cohen

– Fikk ikke noen advarsel

Onsdag kunne VG melde at israelske myndigheter mener soldatene som skjøt den norske aktivisten forrige lørdag, benyttet «legitime tiltak for å opprettholde orden».

les også

Israelske Yotam ble knivdrept av en palestinsk 17-åring

Ambassaderåd Dan Poraz understreket da ovenfor VG at Foss hadde blitt advart av soldatene før skuddene ble avfyrt, men at hun valgte å ikke etterkomme advarselen.

– Jeg fikk heller ikke noen advarsel slik ambassaden sier. I dag var jeg helt bakerst og sto lent mot en vegg. Det finnes mange vitner, sier Foss.

Les også: Israel forsvarer skudd mot norsk aktivist

HOVEN: Slik så fotet til Kristin Foss ut etter hun ble skutt på av israelske soldater lørdag. Den norske aktivisten kom unna hendelsen med lettere skader. Foto: Privat

Ingen planer om å dra tilbake

Den norske aktivisten skal ha blitt engasjert i konflikten i 2014 da Israel førte krig mot Gaza. Hun sier hun ble sjokkert av hele historien, og opplevde at mediedekningen ikke var rettferdig.

Foss har planlagt hjemreise neste torsdag, og har nå ingen planer om å dra tilbake til veidemonstrasjonen.

– Jeg kan ikke gå og er nødt til å kunne løpe. Men jeg hadde nok ikke dratt uansett fordi jeg føler meg utsatt, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder