FREMME: To slitne fremme i Braskereidfoss i Våler 22. august i år, der norsk slekt ventet. Foto: Privat

Fra Wien til Norge: Greta (60) har ridd i 116 dager

I april satt Greta Lackner (60) seg på hesteryggen i Wien med et klart mål: – Jeg både gråter og ler på en gang, var hennes reaksjon til VG da hun nådde Braskereidfoss i Våler i slutten av august.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg var ikke klar over at jeg ville finne meg selv før jeg dro, men jeg føler jeg fant meg selv igjen. Det er jeg helt sikker på.

HØR PODCAST! Giæver og Joffen on acast

Det sier Greta Lackner (60) to uker etter hun og hesten Bento avsluttet det Greta beskriver som «sitt livs eventyr».

Greta har drevet med hesteridning i 42 år og hatt egne hester i 38 av dem. I dag eier familien tre stykker.

I syv år gikk sekstiåringen med et ønske om å legge ut på en lang tur til Norge. Da den tidligere legeassistenten pensjonerte seg i fjor, ble drømmen plutselig mulig.

Har du fått med deg VG Trav?

PÅ TUR: Greta Lackner (60) og hesten Bento (19) var ute på tur i 116 dager. Foto: Privat

Målet var å besøke slekt i Norge, der hun har tre kusiner, døtrene til farens eldste bror. Det andre målet var at det skulle være en god opplevelse for både henne og hesten.

les også

Hest er best for Gjelsten: Derfor bruker han titalls millioner

Pluss content

Ikke snakk om å snu

29. april ble datoen for avreise. Uken før var spent:

– Jeg vekslet mellom å tenke «herregud hva har jeg planlagt» og å være overlykkelig og tenke «YES!» i neste øyeblikk. Å legge ut på noe sånt er som å hoppe i sjøen. Du ser ikke bunnen, men må bare hoppe i det.

Greta hadde tidligere gjennomført noen rideturer med to–tre ukers varighet, men aldri noe som dette. Hun sier hun imidlertid var sikker på å klare det, og poengterer at turen hele tiden hadde en åpen slutt. Hadde noe skjedd hadde de brutt av, sier hun.

– Jeg er gammel, den er gammel, og vi hadde ikke dårlig tid. Jeg var forberedt på at turen ville ta flere måneder, og visste at jeg ikke ville komme fort frem på bekostning av hesten.

AVREISE: Bildet er fra dagen Greta og hennes to hester la ut på eventyr. Den ene hesten som var ment til å bære bagasje, måtte imidlertid bli igjen etter en trafikkulykke som inntraff etter et par dager. Hesten ble ikke alvorlig skadet i ulykken. Foto: Privat

Startet med to hester

Men allerede de første dagene bød på uforutsette hendelser:

– Jeg startet egentlig med to hester. Opprinnelig skulle den ene bære meg, og den andre bære bagasjen.

les også

«Farmen»-hesten svevde mellom liv og død - i dag vant han i travdebuten

Det ble det dog ikke noe av. Kun etter et par dager ble hesten med bagasjen såret i trafikken. Hesten pådro seg ingen alvorlige skader, men reisefølget måtte fortsette en hestehale fattigere.

Sammen med Bento, skulle Greta nå legge 2500 kilometer bak seg. Hun beskriver sin firbente venn med glede:

– Han er 19 år, men veldig sunn og frisk. Jeg kjøpte han da han var 2 ½. Han har aldri vært syk, og er fortsatt i god form.

Les også: Denne hesten er en verdenssensasjon

Turen gikk fra hjemstedet Dornach utenfor Wien, gjennom Tsjekkia, Øst-Tyskland, Danmark, Sverige, til de omsider krysset grensen til Norge.

DRIKKEPAUSE: Bento benyttet enhver anledning til å få i seg væske. Her langs Elbe-Havelkanalen i Tyskland. Foto: Privat

Greta og Bento sov i alt fra hoteller til gårder og staller. Hos venner og ukjente. De fleste nettene ble likevel tilbrakt ute i soveposen, takket være fint vær.

– Vurderte du noen gang å snu?

– Nei. Ikke en eneste gang.

Fikk du med Derby-dagen? Stakk av med over 700 000 kroner

les også

Slik får kjæledyrene det best i sommervarmen

– Trodde det var telefonselgere som ringte

Den største utfordringen på turen var noe så banalt som hennes østerrikske telefonnummer, som hun var avhengig av for å avtale husly.

– Det var veldig problematisk å nå folk, særlig i Skandinavia. Familiene trodde hele tiden det var telefonselgere som ringte når jeg ville nå dem.

Mannen hennes ble redningen, og de utviklet etter hvert et samarbeid der han vanligvis ringte en stall på forhånd så Greta visste hvor hun kunne dra å sove for natten.

FREMME: Greta og Bento nådde slektens gårdsbruk, Haugbråten, 22. august i år. Foto: Privat

Nådde Norge

På hele turen hadde Greta og Bento kun to regnværsdager. Da uværet først kom, stoppet det imidlertid ikke duoen fra å ri. Greta forteller om den ene gangen, i Sverige, da Bento var iført en poncho for å holde seg tørr, mens hun selv var klissvåt.

les også

Ina (26) er Norges ukjente verdensmester på hest

En dag i uken hvilte de, noe som var nødvendig ifølge hesteentusiasten.

22. august ankom de siste stopp: Gården Haugbråten i Braskereidfoss i Våler.

– Det er vanskelig å beskrive. Jeg gråter med det ene øyet og ler med det andre, sa Greta i telefon til VG i det hun red inn mot et gyllent havrejorde og grønne beiter. Et hvitt hus, rød stall, låve, stabbur og norsk familie ventet.

Gårdsbruket er fra 1860 og ligger oppe i en ås, med skog bak og utsikt mot Glomma, forklarer kusinens datter, Rita Lund (39) som eier stedet.

Les også: Gir 5 mill til hestesporten

les også

William (29) fra Bærum red inn seier til 28 mill.

SVERIGE: Svensk politi ville hilse på Bento i Sverige. Foto: Privat

Rita beskriver Greta som en «empatisk, omsorgsfull, sprudlende, sterk, selvstendig, løsningsorientert og uredd dame med bein i nesa.» Hun forklarer de er nære, og at Greta er som en tante for henne.

les også

Det startet med en fleip. Nå samler facebookvennene inn penger til Idas hest

– Det er helt utrolig at hun gjorde det. Samtidig viser det at det er viktig å følge drømmene sine, og at det aldri er for sent å ta sjanser. For meg er hun et stort forbilde.

AV MED SEKKEN: Bagasjen på bakken etter at Bento har båret den 2500 kilometer fra Wien til Norge. Foto: Privat

les også

Hester for 300 mill. på Oslo Horse Show: – Våg å drømme stort!

Greta selv sier at «alle med en hest og GPS»kunne gjort det samme som henne.

– Jeg har realisert en drøm. Folk burde leve ut drømmene sine, det er en av de beste følelsene du kan ha. Uansett hva den er. Lag din egen drøm. Det er mitt ønske til alle som ønsker å realisere en drøm slik som meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder