AMPUTERT: Xia Boyus første forsøk på å bestige Mount Everest endte i katastrofe. Det hindret ham ikke i å nå målet sitt.
AMPUTERT: Xia Boyus første forsøk på å bestige Mount Everest endte i katastrofe. Det hindret ham ikke i å nå målet sitt. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP

Klatret opp Mount Everest – uten ben

UTENRIKS

De aller færreste vil nå toppen av verdens høyeste fjell i løpet av sin levetid, og enda færre gjør det med to proteser i stedet for ben. Tidligere denne uken gjorde kinesiske Xia Boyu nettopp det.

Publisert: Oppdatert: 17.05.18 19:56

For over førti år siden, i 1975, gjorde Xia Boyu sitt første forsøk på å klatre opp verdens høyeste fjell, Mount Everest da en storm inntraff på vei opp , skriver BBC.

Xia og laget ble strandet i tre døgn, og Xia valgte å donere soveposen sin til en lagkamerat som var dårlig.

Dette førte til en frostskade som gjorde at Xia måtte amputere begge benene. Dette skulle imidlertid ikke hindre ham fra å oppnå drømmen om å bestige det kjente fjellet.

14. mai i år ble nemlig Xia, som i dag er 69 år gammel, den andre personen i verden med to amputerte ben til å nå verdens høyeste fjelltopp, og den første til å gjøre det fra nepalsk side.

Klatresesong

Men Xia Boyu er ikke den eneste som har blitt historisk de siste dagene. BBC skriver også om Steve Plain som fullførte sitt verdensrekordprosjekt «Project7in4», som gikk ut på å bestige de såkalte «seven summits», altså det høyeste fjellet i hver av de syv verdensdelene, på fire måneder.

Ifølge hans egen nettside lyktes Plain i prosjektet sitt, og tok med det verdensrekord i å bestige de syv toppene på kortest tid. Hans historie handler også om å trosse fysiske ulemper. Idéen om å slå verdensrekorden kom nemlig etter at Plain ble innlagt på sykehus med brukket nakke i desember 2014.