Annie Lööf vil holde SD borte fra makten: – Dette er ingen fribillett for Stefan Löfven

– Vi har landet på en løsning som innebærer at ytterkantspartiene Vensterpartiet og Sverigedemokraterna skal holdes borte fra makten, sier Centerparti-leder Annie Lööf, som nå har snudd og vil ha Stefan Löfven som statsminister.

– Når andre har låst seg fast i sine posisjoner, har vi forsøkt å finne veier fremover, sier Annie Lööf, og forklarer at de har forsøkt å finne en løsning over blokkgrensene.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, meddeler på en pressekonferanse fredag ettermiddag at Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om et utkast til en regjeringsplattform. Hun anbefaler også at Stefan Löfven som slippes frem som statsminister.

les også

Sverige: Sier nei til Kristersson som statsminister

– Gjennombrudd har skjedd i samtalene våre de siste dagene mellom S, Mp, C og L, sier Lööf.

– Man må være beredt til å gi og ta og kompromisse for å komme fremover. Vi må ta ansvar for at Sverige skal få en regjering, sier hun.

Centerpartiet skal ikke være en del av den nye regjeringen, men skal være et støtteparti i opposisjon.

– Overenskomsten gjør oss ikke til et passivt støtteparti til Socialdemokraterna, men en sterk, liberal motor. Et liberalt opposisjonsparti som tar ansvar, sier Lööf.

Ikke ideellt, men nødvendig

Hun sier Centerpartiets krav har vært arbeidsmarkedet, skattesenkninger, velferd og reformer for landsbygden, samt miljøpolitikk og innvandringspolitikk.

Blant annet innebærer overenskomsten økt rett til familiegjenforening for flyktninger.

– Vi har landet på en løsning som innebærer at ytterkantspartiene Vensterpartiet og Sverigedemokraterna skal holdes borte fra makten, sier partileder Annie Lööf.

Dermed er Sverige et langt skritt nærmere en ny regjering etter valget i fjor høst.

les også

Jimmie Åkesson kritiseres internt: – Fremsto kunnskapsløs

Hun legger til at løsningen ikke er den hun hadde tenkt seg, men at den var nødvendig.

– Det handler om å gi og ta for å finne veier fremover. Selvsagt har vi også akseptert politikk som vi ikke er enige i, men vi har også fått igjennom flere saker.

Hun sier de skal endre den kraftige venstresvingen som ble gjort under den forrige regjeringsperioden.

les også

Åkesson knuser Alliansens regjerings-drøm

– Man gikk i helt feil retning gjeldende valgfriheten i velferden og dette brytes nå helt. Det blir en real sving, sier Lööf.

– Centerpartiet driver frem liberal reformpolitikk, og om overenskomsten godkjennes av alle de fire partiene, vil det gjøre Sverige til et mer liberalt og bedre land, sier Lööf.

Hun understreker at regjeringen som hennes parti nå er beredt til å tolerere kommer til å måtte fortjene Centerpartiets tillit.

– Dette er ingen fribillett til Stefan Löfven. Han får ikke gå tilbake til å føre venstrepolitikk igjen, sier Lööf.

På spørsmål om hvorfor Centerpartiet ikke tar skrittet fullt ut, og setter seg i regjering med Stefan Löfven, sier Lööf at hun fortsatt vil en god relasjon med sine venner i Alliansen.

– Så å gå inn i regjering er et for stort steg. Det var et valgløfte å ikke gjøre det, sier Lööf.

Politisk krise

Centerpartiet innkalte sin riksdagsgruppe til møte fredag, og i løpet av helgen skal også Liberalerna samles, skriver Aftonbladet.

Siden valget i Sverige 9. september i fjor har det vært gjort en rekke forsøk på å danne regjering, uten at dette har lyktes. Nå ser det imidlertid ut til at partiene er på rett kurs, og skal ifølge Aftonbladet det nå være inne i sluttprosessen i forhandlingene.

les også

Sveriges politiske kaos

Centerpartiet innkalte sin riksdagsgruppe til møte fredag, og i løpet av helgen skal også Liberalerna samles, skriver Aftonbladet.

Siden valget i Sverige 9. september i fjor har det vært gjort en rekke forsøk på å danne regjering, uten at dette har lyktes. Nå ser det imidlertid ut til at partiene er på rett kurs, og skal ifølge Aftonbladet det nå være inne i sluttprosessen i forhandlingene.

Nedstemming vil gi nyvalg

Valgresultatet i september viste at Löfven og Socialdemokraterna ble landets største parti, mens Moderaterna ble nest størst og Sverigedemokraterna ble det tredje.

De fire borgerlige partiene i Alliansen var det regjeringsalternativet som fikk størst oppslutning, men ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall, ettersom ingen vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

Moderaternas leder Ulf Kristersson og fungerende statsminister Stefan Löfven har gjort flere forsøk på å danne regjering, men har ikke klart å komme frem til et opplegg som Riksdagen kan godta, og forhandlingene har havarert flere ganger.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna har tilsammen 167 representanter i den 349 seter store Riksdagen. De vil dermed være avhengige av støtte fra et annet parti, skriver NTB.

16. januar skal Riksdagen igjen stemme over en statsministerkandidat i Sverige. Skulle de folkevalgte også denne gangen stemme ned forslagene, vil det bli utskrevet nyvalg i Sverige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder