Vill damejakt i innspurten av valgkampen

Nå avgjør kvinnene valget i USA

MARLTON (VG) De frykter terror, de er opptatt av sikkerhet og trygghet. Møt dem som skal avgjøre valget mellom George W. Bush og John Kerry: kvinnene.

  • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 15 år gammel

KAN AVGJØRE: To kvinnelige velgere på valgmøte med president George Bush. Kvinnene er en viktig velgergruppe som stadig flere tror kan avgjøre valget. Foto: THOMAS NILSSON

- Four more years! lyder det fra folkemassen.

George W. Bush har nettopp vært her og snakket varmt om sin kamp mot terror, om hvor sterk han er, om at han hver dag våkner og tenker på hvordan han kan gjøre innbyggerne sine tryggere. Og han har advart mot hvor farlig det vil bli om utfordreren blir valgt.

Vinden har snudd

Budskapet fungerer. Kerrys fremgang har bråstoppet de siste dagene, og vinden har snudd. Nå leder Bush med tre-fire til åtte prosent på de fleste målingene.

- Der fløy min helt, roper Kathleen Constantino (51) idet «Marine One» forsvinner over tretoppene.

- Vi tror på Gud. Og vi ber til Gud hver dag om at president Bush må vinne. Han er den eneste som kan få bukt med disse onde terroristene. Han tør, fortsetter venninnen Mary Desorte (49), og vifter adjø til Bush med skiltet «Moms for Bush» - Mødre for Bush.

Viktige kvinner

På andre skilt heter det «W is for Women».

Sjelden har Mary, Kathleen og kvinnene i USA spilt en viktigere rolle i en amerikansk valgkamp enn de gjør akkurat nå. En måling i Time Magazine viser at 61 prosent av dem som ikke har bestemt seg, er kvinner.

Et flertall av mannfolkene går for Bush. Mens mange kvinner fortsatt sitter på gjerdet.

John Kerry håper det blir hans redning: Kvinner er flinkere enn menn til å møte opp på valgdagen, og de har en tendens til å stemme på demokratene. Kvinner er opptatt av trygghet i hjemmet, og dermed av Kerrys yndlingstemaer som utdanning, økonomi, helse og lønn.

Men i år er ikke alt som for fire år siden.

Skrekkbildene fra 11. september 2001, og ikke minst av de døde skolebarna i Beslan har brent seg inn i minnet til mange mødre og bestemødre i USA. De frykter at det samme kan skje i deres eget nabolag.

Intens slåsskamp

«Security Moms» er det nye begrepet i USA. Og det er denne velgergruppen Bush flørter med om dagen.

- Vi trenger en sterk leder som kan beskytte oss mot terroristene. Bush er imot terror, sier Pauline Kalton (67) til VG.

- Men John Kerry er vel også imot terror?

- Jo da, det er han helt sikkert. Men han er for svak, altfor vinglete og usikker. Han snur kappen etter vinden. Det er akkurat det terroristene ønsker seg, svarer bestemoren etter å ha hørt Bush «live».

De usikre kvinnene har ført til at Kerry og Bush er i en intens slåsskamp om damene i USA de siste dagene før valget 2. november. Og George W. Bush spiller ut sine to trumfkort så ofte han kan - hver dag:

Terror. Og den velfriserte, nøkterne og veltalende kona Laura - et forbilde for mange kvinner i USA.

- Jeg skal hilse fra Laura. Hun er en medfølende og varm kvinne, sier Bush inne i gymsalen i Marlton, til stor jubel, spesielt fra fruene i salen.

Demokratene, på sin side, beskylder president Bush for å bruke terrorfrykten i et kynisk forsøk på å skremme vannet av folk og kapre stemmer.

Republikanerne mener utfordreren ikke er et hår bedre. De hevder Kerry sprer ubegrunnet frykt når han advarer mot at Bush vil gjeninnføre verneplikten i USA og privatisere og rasere trygdeordningene.

Midt oppe i det hele er tro og religion en faktor.

Mary Desorte holder sønnen Rocco på skulderen, en toåring med Downs syndrom, hennes niende barn.

- Bush er for liv. Kerry er for abort. Blir Kerry valgt, vil kanskje ikke barn som Rocco bli født lenger her i USA. Det er skremmende å tenke på, mener hun.

USA-hat

En kilometer unna, to timer tidligere:

- Jeg forstår ikke hvorfor kvinner i dette landet ikke fatter at Bush har gjort landet vårt enda mer utrygt og barna våre mer usikre. Bush har skapt enda mer USA-hat ute i verden, mener Erica King (51).

VG har fått haik med en John Kerry-buss på vei gjennom «fiendens» linjer. Den gamle skolebussen er fylt med kvinner som føler de må protestere av full hals mot presidentens politikk.

- Vi er på vei til Det hvite hus. Hopp inn! roper kvinnene til andre Kerry-tilhengere langs veien.

Plutselig hagler det småstein mot bussen. Langs veien står hundrevis av Bush-supportere og buer.

- De er helt gale! sukker Debbie McDell.

- Four more years, roper Bush-fansen utenfor.

- No more years! svarer kvinnene i Kerry-bussen.

Mer om

  1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

  1. Dødt løp mellom Bush og Kerry

  2. Kerry haler innpå Bush i ny måling

  3. Bush og Kerry i PR-krig

  4. Drept med håndsag

  5. Trygler om Clinton-comeback

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder