BUSS SPRENGT: Bare setene sto igjen i andre etasje på denne dobbeltdekkeren som ble sprengt i luften av en bombe i terrorangrepet i London torsdag formiddag. Foto: AP

Klappjakt på terrorister

(VG Nett) Britisk politi har innledet en intensiv jakt på de ansvarlige for terroraksjonen i London torsdag der om lag 40 mennesker ble drept, og kanskje så mange som 1000 mennesker ble skadet.

Liv Bente Tiedemann
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

40 mennesker rapporteres drept; britiske myndigheter har bekreftet at det er 37 døde. Mellom 700 og 1000 mennesker ble skadet, og av dem skal minst 300 ha fått behandling på sykehus.

VIDEO: BLODIG TERRORANGREP I LONDON

OVERLEVDE: En skadet kvinne blir hjulpet ut fra Aldgate East-stasjonen. Foto: AFP

En gruppe med tilknytning til al-Qaida som kaller seg Al-Qaidas hemmelige organisasjon i Europa, har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen. Dette er ikke bekreftet av britiske myndigheter. Det er også usikkert hvorvidt det dreier seg om selvmordsaksjoner.

Tony Blair legger skylden på islamske terrorister. Han uttalte at de som står bak bombene handlet i islams navn, men sier at han er overbevist om at de fleste muslimer verden over fordømmer en slik terror.

- Vil ikke lykkes

TERROR: Storbritannias statsminister Tony Blair kaller dagens angrep "barbariske". Foto: AFP

Det er foreløpig uvisst hvorvidt eksplosivene befant seg om bord på T-banetogene eller i tunnelene.

SE TERRORAKSJONEN I BILDER

- Det virker sannsynlig at eksplosivene var på togene, men det vil bli bekreftet av etterforskerne, sier Brian Paddick i Metropolitan Police, til CNN.

Ifølge Paddick ble det brukt en ordinær type sprengstoff, men han ville ikke si noe om mengden sprengstoff som ble brukt.

Fullt kaos

Fullt kaos og tilløp til panikk oppsto da bombene rammet T-banestasjonene King's Cross, Edgware Road og Liverpool Street, samt en buss på Tavistock Square, med voldsom kraft. Vitner forteller om grusomme scener som utspant seg for øynene deres idet folk falt skrikende og blødende om på togene og tunnelen ble fylt med tykk røyk.

- Vi var fanget som sild i tønne som ventet på å dø, sier Angelo Power til CNN. - For å være ærlig, så trodde jeg at jeg skulle dø, som alle andre.

Mange mennesker ble innesperret i de brennende T-banevognene og måtte slå seg ut gjennom vinduene for å komme seg ut av den røykfylte tunnelen og til stasjonen.

- Trodde jeg skulle dø

- Det var kaos på utsiden, og jeg begynte å gå nedover Euston Road. Ansiktet og klærne mine var svarte. Jeg gikk mot jobben, og plutselig kom det nok et stort bang, og folk begynte å løpe opp veien i motsatt retning av der jeg gikk, og hylte og skrek. Jeg skjønner nå at det må ha vært bussen som eksploderte, sier Jo Herbert til den britiske avisen The Guardian.

- Jeg trodde jeg skulle dø, sier han.

Transportkaos

T-banensystemet stanset helt opp i mange timer, noe som skapte store problemer for Londons befolkning og de mange tusener av turister som ferierer der. Det oppsto lange køer i sentrum så vel som på innfartsårene til London. Mange pendlere måtte ta bena fatt, eller lot seg frakte i båter på Themsen.

Sent torsdag kveld ble hovedstasjonene i London åpnet for trafikk igjen. Sky News melder at T-banetrafikken skal gå som normalt fredag morgen.

INNE FRA INFERNOET: Dette bildet ble tatt av den svenske avisen Aftonbladets leser - bare sekunder etter at bomben gikk av. Foto: Leserbilde/Aftonbladet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder