Vil ha lov til å gi kongelige straff

I kjølvannet av Prins Joachims råkjøring lørdag formiddag, ønsker flere danske partier å endre kongeloven som gir de kongelige strafferettslig amnesti.

  • Mari Glans
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Slik situasjonen er nå, kan prins Joachim råkjøre så mye han vil. Han kan - på samme måte som de norske kongelige overfor kong Harald - også bryte alle tenkelige lover uten å måtte stå til ansvar for andre enn dronning Margrethe.

- Det støter meg at enkelte medlemmer av kongehuset oppfører seg som om trafikkreglene ikke eksisterer, sier Niels Helveg Petersen fra Radikale Venstre til Ekstra Bladet.

Barna i baksetet

- Reglene er jo der slik at vi kan beskytte hverandre og sørge for at trafikken blir avviklet så trygt som mulig, påpeker han.

Representanten fra danske RV er ikke alene om å være opprørt etter prinsens råkjøring lørdag formiddag. Med sønnene Nicolai (5) og Felix (2) i baksetet - samt den lykkelig gifte venninnen Henriette Steenstrup i passasjersetet - spant prinsen av gårde i over 160 kilometer i timen på en motorvei inn til København.

- Hvis prins Joachims kjøring forgikk slik som beskrevet, er det på tide at vi drøfter om disse sakene ikke bør bli behandlet som alle andre, sier Pia Gjellerup fra Socialdemokraterne (danske Arbeiderpartiet).

Hvis prinsen hadde vært en vanlig borger i Danmark, ville han fått en bot på 3500 danske kroner, og førerkortet hans ville ha blitt foreløpig inndratt. Dansk lov krever også at en sjåfør som blir tatt i over 160 kilometer i timen, skal gjennomføre en kontrollerende førerprøve.

Klar for ny lov

Aage Frandsen fra SF (danske SV) er klar for å skrive en ny kongelov, og kunne godt tenke seg å starte med å la trafikkreglene gjelde for kongehuset.

- Men Folketinget trekker seg hver gang vi prøver, sier han, og legger til at den verste reaksjonen prinsen kan vente seg nå, er en skjennepreken fra dronning Margrethe.

Tatt i fartskontroll før

Konservative (danske Høyre) er også på gli når det gjelder å endre kongeloven. For prins Joachims eskapader på den danske motorveien lørdag, er ikke et isolert tilfelle. Han er blitt tatt i fartskontroll før. Det har også prinsesse Alexandra, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prins Henrik, prinsesse Benedikte og dronning Ingrid.

I Norge kan kong Harald, kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise, prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid kjøre så fort de vil, uten å risikere straff.

Det kan også prinsesse Ingrid Alexandra, når den tid kommer. Kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja derimot, kan stilles for retten, hevdet Carl August Fleischer, jusprofessor og spesialist i offentlig rett, til VG tidligere i år. Riksadvokaten var ikke like sikker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder