TOLK: Samiullah Siddique er ifølge familien drept i Jalalabad i Afghanistan. Foto: Privat

Tolk for norske styrker i Afghanistan skal være drept

Den afghanske tolken Samiullah Siddique som i 2010 jobbet for norske styrker i Afghanistan, er drept, opplyser brødrene til VG.

De to brødrene opplyser at Siddique skal ha blitt drept utenfor hjemmet sitt i Kama-distriktet i Jalalabad i Afghanistan fredag i forrige uke.

Siddique jobbet som tolk for de norske styrkene i Afghanistan i 2010, og forsøkte i etterkant å få opphold i Norge. Men, som mange av tolkene som bidro på norsk side fikk, fikk han avslag på søknaden.

Offisielle kilder har ikke opplyst til NRK hva som kan være bakgrunnen for dødsfallet, men familien mener han ble drept på grunn av jobben for de internasjonale styrkene.

NÆRE: – Han var for ung til å dø, sier Javid Ahmadi, som skal ha vokst opp med Siddique og hatt mye kontakt med ham og hans familie. Foto: Privat

«For ung til å dø»

VG har snakket med Javid Ahmadi, som bor i Malmø i Sverige og er i slekt med Siddique.

– Vi hadde veldig god kontakt, har vokst opp sammen, og vi gikk på samme skole, sier han.

Ahmadi sier han var svært involvert i Siddiques søknad om asyl til Norge.

– Jeg snakket mye med ham på den tiden. Jeg har forsøkt å hjelpe ham, men jeg var ny i Sverige da og kunne ikke så mye om systemet, sier han.

Siddique fryktet ifølge Ahmadi for livet og opplevde at noen hele tiden var etter ham.

– Han var for ung til å dø, sier Ahmadi.

Sigurd Tonning-Olsen, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter overfor VG at Siddique har jobbet som tolk for det norske forsvaret.

– Det stemmer at han har hatt et ansettelsesforhold med det norske forsvaret i 2010, sier Tonning-Olsen og henviser til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet (UD) for eventuelle ytterligere opplysninger i saken.

– Utenrikstjenesten kan ikke bekrefte informasjon om utenlandske borgere, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD til VG og henviser til afghanske myndigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder