FLAGG: Da Tore Bjørseth Berdal gikk i mål i Vasaloppet søndag var flere flagg fra Den nordiske motstandsbevegelsen synlig blant publikum. Foto: Skjermdump / NRK

Anmelder bruk av nynazist-flagg under Vasaloppet

I målområdet for innspurten for det populære skirennet var flere flagg tilhørende den høyreekstreme grupperingen «Den nordiske motstandsbevegelsen» synlig. Flaggbruken er anmeldt til politiet, ifølge Expressen.

Flaggene var godt synlige også på den direktesendte TV-sendingen av skirennet søndag, som ble vunnet av norske Tore Bjørset Berdal. Minst fire flagg er synlige, på begge sider av skisporet.

Ifølge Expressen er politiet varslet om hendelsen.

les også

PST: - Vi må være oppmerksomme på Huawei

– Vi er der med minst en patrulje for å undersøke hva som har hendt, og om det har blitt begått noe lovbrudd, sier pressetalsmann Stefan Dangardt ved politiet i Dalarna til Expressen.

Den nordiske motstandsbevegelsen, eller Den nordiska motståndsrörelsen som de heter i Sverige, kaller seg selv nasjonalsosialister. De ønsker å stoppe det de kaller masseinnvandring til Norden og kaste ut dem som ikke er en del av «den nordiske rasen».

Administerende direktør i Vasaloppet, Eva-Lena Frick, sier til Expressen at de tar avstand fra flaggbruken.

– Det er en planlagt handling slik vi ser det, som har intruffet ved Vasaloppets målgang. Vi tar kraftig avstand fra det, på Vasaloppet skal alle være velkomne. Politiet får nå ta det videre og fortsette arbeidet, sier Frick til avisen.

les også

23 personer bortvist fra demonstrasjon i Oslo

Flaggene viser Tyr-runen, som ble brukt av nazister under andre verdenskrig og som siden har blitt benyttet av nynazister. I Norden er forbindes symbolet først og fremst med Den nordiske motstandsbevegelsen. Bruken av flagget er ifølge Expressen ikke ulovlig i Sverige, i tråd med en dom i landets hovrett.

Medlemmer av bevegelsen har begått grove voldshandlinger i Finland og Sverige, og i Finland ble organisasjonen forbudt i 2017. I Norge har blant annet SV foreslått å forby grupperingen på bakgrunn av deres handlinger i nabolandene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder