JUSTISMORD: I 30 år, hvorav 19 i fengsel, insisterte Huwe Burton (46) på at han var uskyldig dømt for drapet på sin mor. Torsdag forrige uke ble dommen opphevet. Her snakker han med reportere i retten i Bronx, New York, etter å ha blitt renvasket. Foto: Jennifer Peltz / TT NYHETSBYRÅN

Uskyldig dømt for å ha drept sin mor

Han var 16 år da han tilsto drapet på sin egen mor i 1989 og satt 19 år i fengsel. I forrige uke ble Huwe Burton endelig trodd på at tilståelsen var fremtvunget.

 • Kari Spets

Artikkelen er over ett år gammel

New York- mannen Huwe Burton (46) kjempet mot tårene da det torsdag forrige uke ble klart at han var feilaktig dømt for drapet på sin egen mor for 30 år siden – et drap han sonet 19 år i fengsel for før han ble prøveløslatt i 2009.

– Det har vært en lang, lang reise, og jeg er takknemlig for at vi har nådd målet, sa Huwe Burton (46) ifølge New York Times.

– Jeg står her for den 16 år gamle gutten som ikke hadde noen til å beskytte seg, og de voksne beskyttet ham ikke.

Tilsto etter timevis i avhør

Utpå kvelden 3. januar 1989 kom 16 år gamle Huwe Burton hjem fra kjæresten, som han hadde vært på besøk hos etter skolen. I leiligheten i Bronx, New York, fant han moren sin, sykepleieren Keziah Burton, drept.

les også

Uskyldig dømt – endelig fri

Pluss content

Den 59 år gamle kvinnen var knivstukket to ganger i nakken og en telefonledning surret rundt det høyre håndleddet. Faren Raphael var bortreist, og 16-åringen ringte selv nødtelefonen.

To dager etter tilsto gutten å ha knivstukket moren. I en artikkel i New York Times fra 7. januar 1989 uttalte politiet at bakgrunnen for drapet var en krangel: Moren nektet å gi sønnen penger slik at han kunne betale en kokainselger. Han knivstakk henne og forsøkte deretter å få det til å se ut som at moren hadde blitt ranet og voldtatt.

les også

Ekspert: – Hvem som helst kan tilstå drap de ikke har begått

Pluss content

– Han kom fra en ordentlig, hardtarbeidende familie. Dette er bare nok et drap på grunn av kokain, uttalte etterforskningslederen ifølge avisen.

Da 16-åringen tilsto, hadde han blitt avhørt i timevis. Nå sier påtalemyndigheten at tilståelsen hans var tvungen.

Ble endelig trodd

Huwe Burton trakk tilståelsen raskt, og den var ifølge New York Times heller ikke i overensstemmelse med bevisbildet på åstedet. Ifølge CBS sa 16-åringen også at han aldri hadde brukt kokain.

Men juryen trodde ikke på ham. Han ble dømt for drap i 1991 og satt fengslet i nesten 20 år før han ble løslatt på prøve i 2009.

les også

«Making a Murderer»-nevøen ber Høyesterett om å høre saken

Torsdag forrige uke trodde en dommer endelig på den nå 46 år gamle drapsdømte mannen, som hevdet at tilståelsen var fremtvunget. Dommen ble opphevet, Huwe Burton endelig renvasket – og justismordet et faktum.

Det var påtalemyndigheten i Bronx som sammen med The Innocence Project, en organisasjon som jobber for å få renvasket og løslatt uskyldig dømte, som frembrakte nye bevis i saken. Bevisene tydet på at det var noen andre enn Keziah Burtons sønn som drepte henne – og at etterforskerne hadde brukt manipulerende avhørsteknikker for å få 16-åringen til å avgi en falsk tilståelse.

RENVASKET: Huwe Burton, hans advokat Barry Scheck (til høyre) og statsadvokat Darcel Clark (til venstre) i retten forrige torsdag. Foto: Jennifer Peltz / TT NYHETSBYRÅN

– Huwe Burton er et ekstraordinært menneske. Urettferdigheten han har opplevd er utenkelig – å bli dømt for å ha drept sin mor, som han forgudet, uttalte advokat Susan Friedman hos The Innocence Project ifølge ABC7 New York.

Dommer: Systemet sviktet ham

Da dommer Steven L. Barrett i ankedomstolen i Bronx, New York, opphevet dommen, hadde det gått litt over 30 år siden han ble pågrepet for å ha drept sin mor.

les også

Se dokumentar: Uskyldig dømte – nå vil de ha rettferdighet

Pluss content

Selv om han hadde levd i frihet de siste ti årene, var det tungt å bære på en feilaktig dom for å ha drept sin egen mor, uttalte Burton ifølge CBS.

– Å få høre en offentlig erkjennelse av det som ble gjort mot meg ... Da blir jeg litt emosjonell. Det føles som om en byrde er løftet fra skuldrene mine – i full offentlighet.

Dommer Barrett sa at det var en tragedie at Burton tilbrakte omtrent 20 år i fengsel for en forbrytelse han ikke begikk.

– Jeg sier unnskyld på vegne av et system som sviktet ham.

Nabo kjørte rundt i familiens bil

Under høringen kom det frem at det eneste som manglet fra leiligheten etter drapet, var nøklene til familiens Honda. Bilen var også borte. En uke etter at 16-åringen tilsto drapet, stoppet politiet naboen til familien Burton etter at han hadde kjørt på rødt lys.

Bilen han kjørte rundt i, var familien Burtons Honda. Den hadde blitt rapportert stjålet etter drapet.

Naboen sa til politiet at han hadde hjulpet 16-åringen med å dekke over drapet, men at han ikke hadde medvirket, ifølge New York Times. Han døde før rettssaken mot Huwe Burton – en rettssak hvor politiet ifølge avisen beskrev den uskyldige gutten som en hjerteløs, kaldblodig morder.

Les også

 1. Justismordene som rystet USA

  Ronald satt 11 år i fengsel for en voldtekt han ikke begikk – så ble han venn med kvinnen som pekte ham ut som…
  Pluss content
 2. Brødrene forteller: Et helt liv stemplet som barnemordere

  Robin og Christian var fem og syv år da politiet ga dem skylden for å ha tatt livet av Kevin (4).
  Pluss content
 3. Marco (41) satt uskyldig dømt i 20 år

  Her klemmer Marco Contreras (41) moren sin som en fri mann etter 20 år i fengsel.
 4. Satt fengslet i 17 år for dobbeltgjengerens forbrytelse

  Etter 17 år i fengsel fant Richard A. Jones dobbeltgjengeren sin. Nå saksøker han staten.

Mer om

 1. Krim
 2. Drap
 3. Rettssikkerhet
 4. Etterforskning
 5. USA

Flere artikler

 1. Dødsdømt får henrettelse utsatt etter nye beviser

 2. Aktor i omstridt voldtektssak mottar kritikk

 3. Politiet: Kvalte søsteren fordi han var flau over hennes graviditet

 4. Tidligere politikvinne dømt for drap på naboen

 5. Sju punkter om politimannen Derek Chauvin

Fra andre aviser

 1. Mann dømt til over 16 års fengsel for å ha drept Randi (66)

  Bergens Tidende
 2. Da politikvinnen fikk ti år for drap, overrasket avdødes bror med storsinn.

  Aftenposten
 3. Anthony Graves satt 12 år på dødscelle. Han er nummer 138 av 160 dødsdømte som hittil er renvasket.

  Aftenposten
 4. Dobbeltdrapet: 56-åringen tilstår drapene

  Bergens Tidende
 5. Tok Arnfinn Nesset på seg drap han ikke hadde utført?

  Aftenposten
 6. Tok Arnfinn Nesset på seg drap han ikke hadde utført?

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no