HU OG HEI: Jens Stoltenberg møtte USAs visepresident Mike Pence lørdag ettermiddag i München, men Huawei var ikke tema på møtet, ifølge Stoltenberg. Foto: MICHAEL DALDER / REUTERS

Stoltenberg: NATO varsler Huawei-vurdering

MÜNCHEN (VG) NATO-landene diskuterer nå en mulig felles holdning til å handle teknologi fra Huawei og andre kinesiske selskap. Det bekrefter generalsekretær Jens Stoltenberg overfor VG.

– Huawei er et eksempel på noe som før var rene handelsspørsmål, men som nå åpenbart har sikkerhetspolitiske sider, sier Stoltenberg., etter at USA har advart sine allierte mot å kjøpe utstyr fra Huawei.

– Kinas rolle og betydningen av teknologi er et stort og økende spørsmål som vi ikke kan overse. Så NATO og NATO-landene må være så samstemt som mulig, sier NATO-sjefen til VG i Munchen.

Stoltenberg vil ikke forskuttere noe felles syn, men han sier at NATO har startet en intern prosess:

– Det er for tidlig å si hva som blir utfallet. Men problemet forsvinner ikke. Noen NATO-land har allerede trukket sterke konklusjoner, sier han.

USA etterforsker Huawei

Solberg: USA avgjør ikke

Tidligere lørdag sa statsminister Erna Solberg at press fra USA ikke skal avgjøre om Huawei og kinesisk teknologi kan få kontrakter i det norske telenettet.

USAs visepresident Mike Pence kom lørdag med nye og sterke advarsler mot at NATO-land velger Huawei som leverandør av teknologi.

STÅR IMOT: Erna Solberg, på plass på sikkerhetskonferansen i Munchen, sier at det er norsk sikkerhet og ikke amerikansk press som avgjør om Huawei kan levere teknologi til det norske 5G-nettet. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

– Kinas sikkerhetsmyndigheter har tilgang til alle data som går gjennom nettverk som de leverer, sa Mike Pence i en tale på sikkerhetskonferansen i München.

– Vi ber alle våre allierte være årvåkne om sine sikkerhetssystemer, la visepresidenten til.

les også

Brendes comeback i storpolitikken: Ledet møte med nytt USA-angrep mot Europa

Frykter spionasje

Frykten for at Huaweis investeringer i strategisk viktig infrastruktur, som det nye 5G-nettet kan åpne døra for kinesisk spionasje i vestlige land, har fått president Donald Trumps nærmeste medarbeider til å advare i harde ordelag.

I Norge er det foreløpig ikke avklart hvem som får bygge ut 5G-nettet, og avgjørelsen ligger til slutt i teleselskapene, blant annet Telenor, som eier nettet.

Huawei har konsekvent avvist at Kina kan spionere gjennom teknologi fra selskapet.

les også

Kommentar: Mobilen er blitt et våpen i ny krig

Gjør egne vurderinger

Men statsminister Erna Solberg er klar på at hun og den norske regjeringen ikke vil la seg presse:

– Vi har ikke noen reaksjon på USAs press. Vårt utgangspunkt er våre egne sikkerhetspolitiske vurderinger, sier Solberg til VG i München.

Hun viser til at den nye sikkerhetsloven gir regjeringen mulighet til å påvirke selskapenes valg av leverandør.

– Hvordan loven skal brukes og på hvilken måte vi skal regulere, er vi ikke ferdig med å vurdere, sier hun.

På spørsmål om det er vanskeligere for Norge å si nei i frykt for igjen å havne i fryseboksen i Kinas øyne, sier Erna Solberg at det viktigste er å ta vare på egen sikkerhet.

TOK HUAWEI: Visepresident Mike Pence talte til sikkerhetskonferansen i München lørdag formiddag. Foto: ANDREAS GEBERT / Reuters

Truer med mottiltak

USAs utenriksminister Mike Pompeo har vært enda tydeligere i sine advarsler mot Huawei:

Under et besøk i Ungarn sa Pompeo at det vil være vanskeligere for USA å samarbeide om sikkerhet med land som velger kinesisk teknologi.

– Vi må forklare landene om muligheter og risiko ved å velge deres utstyr, sa Pompeo.

Men Erna Solberg sier at amerikanske advarsler ikke er en del av den norske vurderingen.

– Det er ikke USA som er snurrepunktet for denne diskusjonen. Det er vår egen vurdering av sikkerhet, sier Solberg.

Også PST-sjef Benedicte Bjørnland har advart mot den kinesiske telegiganten.

les også

PST: - Vi må være oppmerksomme på Huawei

Økt Iran-press

Mike Pence kom også med en tydelig kritikk av EU og landene i Europa som støtter opp under atomavtalen med Iran. USA under Donald Trump har brutt ut av denne avtalen og innført sanksjoner.

– Våre europeiske partnere må slutte å undergrave amerikanske sanksjoner mot Iran. De må trekke seg fra atomavtalen og slutte seg til oss for å øke presset mot Teheran, sa Pence.

Heller ikke her får han støtte fra den norske statsministeren:

– Vi står bak Iran-avtalen. Vi mener at den fortsatt følges opp av Iran. Vi mener avtalen er viktig, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder