HINDRER SMITTE: Britiske myndigheter forsøker med alle midler å forhindre at det nye utbruddet av fugleinfluensa i Øst-England sprer seg. Foto: EPA

Kalkuner masseslaktes i kamp mot fugleinfluensa

Britiske myndigheter forsøker med alle midler å forhindre at det nye utbruddet av fugleinfluensa i Øst-England sprer seg. Fire nye gårdsbruk får besøk av slaktere som skal avlive alt fjærfe.

Artikkelen er over 12 år gammel

Til sammen skal rundt 23.000 kalkuner slaktes, het det i nettutgaven av regionavisen Eastern Daily Press onsdag. Dagen før ble det konstatert at tamfugl på en gård nær Diss, om lag 125 kilometer nordøst for London, var smittet av H5N1-viruset.

Dette er den farlige varianten som kan være farlig også for mennesker. Straks utbruddet på Redgrave Park Farm ved Diss var oppdaget, innførte myndighetene beskyttelses- og overvåkingssoner rundt gården.

Forebyggende

Storbritannias fungerende sjefveterinær Fred Landeg understreket onsdag at slaktingen på fire andre gårder er et rent forebyggende tiltak. Det er foreløpig ikke påvist H5N1 hos fugler på noen av disse gårdene, sa han.

Men Landeg oppfordrer bøndene i regionen til å være ytterst årvåkne og straks melde fra, hvis de får mistanke om at fuglene deres er rammet av viruset. - Alle må praktisere den strengest mulige sikkerhet, framholder han ifølge den britiske rikskringkastingen BBC.

Det norske Mattilsynet følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende aktuelle tiltak, het det på tilsynets nettsider onsdag. - Det er november, og svært få fugler er på vingene fra Storbritannia til Norge, sier seksjonssjef Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet.

Alvorlig

- Et utbrudd i en fjærfebesetning på en bondegård er i utgangspunktet mer alvorlig enn et utbrudd blant ville fugler. Men Norge har liten import av fjærfeprodukter fra Storbritannia, sa Baalsrud til NTB onsdag.

Britene er ikke sikre på hvordan viruset kom til gården ved Diss i det østengelske grevskapet Suffolk. - Det kan ha kommet med villfugl, på bilhjul eller med mennesker, vi utelukker ingen ting og gransker alle muligheter, sier en talsmann for jordbruksmyndighetene.

Det forrige utbruddet av fugleinfluensa skjedde i februar i år og rammet også Suffolk. Fugleinfluensaen har siden 2003 krevd mer enn 200 menneskeliv, de fleste i Asia, og leger er redd viruset skal endre seg slik at smitten også kan overføres fra menneske til menneske.

Les også

 1. Farlig fuglevirus påvist i England

  Fugleinfluensaviruset H5N1 er påvist ved fugler på en gård i Øst-England, bekrefter det britiske landbruksdepartementet.
 2. Kvinne død av fugleinfluensa i Indonesia

  En 44 år gammel kvinne fra Sumatra i Indonesia er død av fugleinfluensa, opplyser det indonesiske helsedepartementet…
 3. Tolv år gammel gutt død av fugleinfluensa

  En tolv år gammel indonesisk gutt er død av fugleinfluensa, opplyser helsedepartementet i Indonesia.

Mer om

 1. Fugleinfluensa

Flere artikler

 1. Fugleinfluensaen sprer seg i Øst-England

 2. Farlig fuglevirus påvist i England

 3. Bonde på fugleinfluensa-gården: - Bekymret for naboene

 4. Fugleinfluensa påvist i Østfold

 5. Fugleinfluensa sprer seg i India

Fra andre aviser

 1. Kalkuner masseslaktes

  Bergens Tidende
 2. Fugleinfluensaen sprer seg i Øst-England

  Fædrelandsvennen
 3. Farlig fugleinfluensa funnet i England

  Aftenposten
 4. Fugleinfluensa i England

  Bergens Tidende
 5. Mattilsynet: Liten risiko for fugleinfluensa

  Fædrelandsvennen
 6. Fugleinfluensa funnet i Polen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder