Fortsatt strid om Saddam ett år etter hengningen

Søndag er det ett år siden Iraks tidligere diktator Saddam Hussein ble hengt. Men flere av Saddams nære medarbeidere har til nå unngått galgen, og henrettelsen i fjor betraktes av mange irakere som et feilgrep.

Artikkelen er over 12 år gammel

ETT ÅR: Søndag er det ett år siden Iraks tidligere diktator Saddam Hussein ble hengt. Det står fortsatt strid både om måten henrettelsen ble gjennomført på og om den virkelig var til nytte for arbeidet med å skape et nytt Irak. Samtidig venter flere av Saddams gamle kumpaner - blant dem «kjemiske Ali» Hassan al-Majeed - på at dødsdommene mot dem skal bli satt ut i livet ( Foto: SCANPIX

Hengningen 30. desember 2006 skulle markere gjeninnføringen av lov og rett i Irak etter at Saddam og hans folk hadde styrt landet slik det passet dem. Men opptak av henrettelsen foretatt med en mobiltelefon fikk den til å framstå som en ren hevnaksjon.

- Det var utvilsomt naivt å tro at en domstol opprettet under amerikansk okkupasjon av landet, kunne legge grunnlaget for et nytt rettssamfunn og demokrati. Irak hadde ingen egne tradisjoner på dette området, påpeker den irakiske statsviteren Nabil Mohammed Yunis.

Irakiske sikkerhetsstyrker er satt i skjerpet beredskap foran årsdagen søndag, av frykt for uroligheter mellom tilhengere og motstandere av Saddam.

- Det fins utvilsomt folk som fortsatt føler lojalitet mot hans minne, sier regjeringstalsmannen Abdul Karim Khalaf.

Samtidig venter «Kjemiske Ali» Hassan al-Majeed og to andre av Saddams tidligere medsammensvorne på at dødsstraffene mot dem skal bli fullbyrdet. De tre sitter i USAs varetekt, mens irakiske tjenestemenn krangler om deres skjebne.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Hyllet Saddams minne på årsdagen for hans død

  2. Saddam ble knivlemlestet etter henrettelsen

  3. Saddam Husseins høyre hånd henrettet

  4. Ny bok avslører: - Saddam planla rømningsforsøk

  5. Mystisk Saddam-kanal på irakisk tv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder