Nytt vitne fordømmer «falsk fortelling» om ukrainsk innblanding i 2016-valget

En Russland-ekspert og en amerikansk diplomat inntok vitneboksen torsdag i riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Det åpne høringene torsdag er de femte og siste planlagte utspørringene i Demokratenes arbeid med å bygge opp en mulig riksrettstiltale mot presidenten.

En tidligere Russland-rådgiver i Det hvite hus, Fiona Hill, og en ansatt ved den amerikanske ambassaden i Ukraina, David Holmes, vitner i riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Les: Dette må du vite om riksrettshøringen

Russland-rådgiver i vitneboksen

Hill arbeidet som Trumps Russland-rådgiver frem til hun sluttet i sommer. I en lukket høring har Hill tidligere forklart hvordan hennes sjef, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, avbrøt et møte med ukrainere som var på et besøk i Det hvite hus da USAs EU-ambassadør Gordon Sondland begynte å spørre dem om «etterforskninger».

Bolton er blant dem som har nektet å vitne i etterforskningen etter ordre fra Trump, mens Sondland vitnet onsdag.

les også

Eksperter: Dette skal til for at republikanerne vender Trump ryggen

Nøkkelvitner: Fiona Hill og David Homes ankommer Capitol Hill torsdag, for å vitne om president Donald Trump. Foto: ERIK S. LESSER / EPA

I sin åpningsuttalelse fordømte Hill den «falske fortellingen» som Trump og republikanerne fremmet om at Ukrainia blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016. I likhet med flere amerikanske etterretningstjenester slo hun fast at det var Russland – og ikke Ukraina – som sto bak kampajen.

Hun advarte om at russiske myndigheter forbereder seg på å gjør det samme fram mot valget i USA neste år.

– I løpet av denne etterforskningen, ber jeg deg om å ikke fremme politisk drevne usannheter som så tydelig fremmer russiske interesser. Disse fortellingene er skadelige, sa hun under høringen.

Her kan du lese Fiona Hills åpning under høringene torsdag.

– Roter til alt

Hill vitner sammen med Holmes, fra den amerikanske ambassaden i Ukraina, som havnet i midten av riksrettsprosessen etter at han fortalte sjefen sin, USA-diplomat Bill Taylor, at han hadde overhørt en samtale mellom Trump og Sondland i juli.

Holmes sa at Sondland kom med et stikk mot Trumps personlige advokat Rudy Giuliani sine forsøk på å påvirke USAs utenrikspolitikk mot Ukraina under et møte i mai.

les også

Sikkerhetsrådgiver om Trump-krav: – Upassende

– Min erindring er at ambassadør Sondland sa, «Søren Rudy. Hver gang Rudy blir involvert, roter han til alt,» sa Holmes i sin åpningsuttalelse torsdag.

Situasjonen i ambassaden i Ukraina «forandret seg dramatisk» i mars.

– Vår støtte til ukrainsk demokratisk motstand mot russisk aggresjon, ble overskygget av en politisk agenda promotert av tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani, og tjenestemenn som opererte med en tydelig kanal til Det hvite hus, sa Holmes videre.

Trump avviser Ukraina-press

I sitt vitnemål onsdag forklarte Sondland at han mener president Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, og Trump utsatte et toppmøte for å presse fram etterforskning av presidentens politiske rivaler i Biden-familien.

Giulianis forsøk på å presse Ukraina til å etterforske Biden-familien bekreftes av de to nye vitnenene. Joe Biden kan bli Trumps motstander i presidentvalget i USA neste år.

Hill fortalte at Giuliani fremmet saker som etter hennes syn «kunne hjemsøke oss på et senere tidspunkt».

– Og jeg føler det er der vi er i dag, la hun til under høringen.

Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger.

– Finnes ikke noe farligere enn en uetisk president

Demokratenes Adam Schiff leder etterretningskomiteen i Representantenes hus. Etter vitnemålene torsdag, vektlegger han at anklagene mot presidenten er alvorlige.

– Presidenten tror at han er over loven, uten ansvar. I mine øyne finnes det ikke noe farligere enn en uetisk president som tror at de er over loven, sa Schiff før han avsluttet høringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder