48 TIMER: Boris Johnson ankommer Brussel torsdag. De neste to døgnene er kritiske for ham. På lørdag stemmer Underhuset over brexitavtalen hans. Foto: Julien Warnand / EPA Pool

Boris Johnsons 48 kritiske timer: Fullt av hindre

BRUSSEL (VG) Gleden over å kunngjøre at han har «a great new deal that takes back control» ble kort for statsminister Boris Johnson. Hjemme sier det nordirske partiet DUP at de vil stemme ned avtalen. Hvorfor vil de det, og hva skjer nå?

 • Ahmed Fawad Ashraf

På sin 85. dag som britisk statsminister kunne Boris Johnson endelig vise til en seier. Klokken 11.30 i formiddag kunngjorde han at Storbritannia og EU har en brexit-avtale. Da han kom til EU-toppmøtet i Brussel, skrøt han av den.

– Denne avtalen er veldig god for EU og Storbritannia. Dette er et rimelig og rettferdig resultat, og gjenspeiler arbeidet begge sider har lagt ned.

Hovedpunktene

De siste forhandlingene har bare handlet om irske-øya, som er sensitiv på grunn av tiår med uro.

Etter brexit er Irland i sør i EU, mens Nord-Irland er Storbritannia. Hvordan skal handel og fortolling av varer foregå mellom landene uten en hard grense, og uten at konflikten på øya blusser opp igjen?

les også

Brexit-avtale er klar: – En avtale som tar kontrollen tilbake

GRENSESTRID: Etter brexit vil Nord-Irland ikke lenger være en del av EU, mens Irland i sør er det. Foto: Grafikk: VG/Simen Grytøyr

Siden alle vil unngå en hard grense med kontroller står dette i avtalen:

 • Nord-Irland blir i EUs indre marked slik at handel med Irland fortsetter som i dag.

Det indre markedet er en av EU grunnpilarer og betyr fri flyt av varer, kapital, mennesker og tjenester i hele unionen. Norge er med i dette gjennom EØS-avtalen.

 • Storbritannia forlater EUs tollunion. Det er viktig for britene som vil inngå gode handelsavtaler med USA, Kina og andre land. Nord-Irland forblir delvis i tollunionen.

Forbruksvarer mellom Irland og Nord-Irland blir ikke tollbelagt. En komité med representanter fra EU og Storbritannia skal bestemme hvilke som skal få unntak. Hvert fjerde år skal nordirske politikere skal ta stilling til om de vil ha det sånn.

les også

Svensk grense-ekspert roser Boris Johnsons brexit-forslag

MOBILISERER: For og motsiden utenfor parlamentet torsdag. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

– Storbritannia blir splittet

– Dette er en genistrek av Johnson. Han gir Nord-Irland makt til å avgjøre om de vil ha dette regimet eller ikke, sier Paal Frisvold.

Han er statsviter og har bodd i Brussel i 22 år. Nå driver han politikk-nettsiden europeiskpolitikk.no.

– Nord-Irland har i praksis fått en EØS light-avtale, hvor de både er en del av EUs indre marked, og de forblir delvis i EUs tollunion, sier han til VG.

Han påpeker at Boris Johnson går med på noe Theresa May aldri ville: Grensen mellom EU og Storbritannia vil gå i irske-sjøen.

–Det er det kontroversielle punktet, så der har han gitt en stor innrømmelse. Det betyr at Storbritannia blir splittet.

EN SISTE HILSERUNDE? Går alt etter planen et dette siste gang Johnson besøker Brussel som EU-medlemsland. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA

Klokken 16.00 møttes EU-landenes statsministre, og Boris Johnson hilste varmt på alle. Får han det som han vil, er det siste gang han tar denne runden som statsminister for et EU-land.

Gigantiske skjær i sjøen på hjemmebane

Om to dager skal han stå skolerett i parlamentet og overbevise politikerne om å stemme for avtalen. Han kommer til å legge vekt på at Storbritannia tar tilbake kontroll fra Brussel:

 • EUs lover vil ikke gjelde i Storbritannia.
 • Britene kan inngå egne handelsavtaler.
 • Britene får kontroll over skatter
 • Slutt på fri flyt av mennesker. Britene kan innføre strengere regler for innvandring.

Det er for øvrig første gang på 37 år Underhuset sitter på en lørdag. At brexit haster kan ikke bli tydeligere.

Det demokratiske unionistpartiet (DUP) har allerede skutt ned avtalen, selv om de også er skeptiske til EU.

KONTROLL: Stemmer Underhuset ja til avtalen lørdag starter en overgangsperiode som varer ut 2020. Det gir britene tid til på gjenopprette nasjonale lover som i dag er bestemt av EU. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Partiet mener avtalen undergraver den britiske unionen. Avtalen er dårlig for Nord-Irlands økonomi. Derfor kommer leder Arlene Foster til å stemme nei til avtalen. Johnson trenger hennes støtte for å få flertall.

Mange mot seg

Hva gjør Boris Johnsons tidligere partifeller – de 21 som ble kastet ut av partiet fordi de stemte mot ham for to uker siden? Også disse stemmene trenger han.

De fleste i opposisjonspartiet Labour vil også stemme ned avtalen. Dessuten leker partiet med tanken om å la folket få stemme over avtalen. Partiets brexit-talsperson, Jenny Chapman, sa det onsdag, men hennes leder Jeremy Corbyn har ikke bekreftet.

– Det blir spektakulært det som skal skje fra i dag til lørdag, sier Paal Frisvold.

DEAL: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sammen med statsminister Boris Johnson. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA

– Å spå hva som skjer lørdag vil være galskap. Det er storpolitikk og står om liv og død nå. Johnson kan få et mistillitsforslag mot seg.

Frisvold tror trøttheten over brexit kan tvinge frem kompromisser og at Johnson kan få flertall for avtalen mot at han legger den frem for en folkeavstemning.

Men er det nok tid? Det er uklart hva som skal stå på stemmeseddelen, og lite tyder på at en folkeavstemning kan gjennomføres før 31. oktober.

Utsettelse eller ikke

Parlamentet har vedtatt at Boris Johnsons regjering søker om tre måneders utsettelse hvis avtalen ikke blir vedtatt lørdag.

Boris Johnson er bestemt på at han ikke vil be EU om det, og torsdag antyder også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker at EU heller ikke vil gi britene det.

Juncker sier at han hadde to avgjørende samtaler med Johnson torsdag formiddag.

– Etter disse samtalene er vi blitt enige om en juridisk tekst som løser problemene med brexit. Vi står sammen med Irland - det hadde ikke være å mulig å få en avtale uten dem. Jeg er glad og lettet, men trist fordi brexit skjer.

Mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Boris Johnson
 5. Irland
 6. Nord-Irland
 7. EØS

Flere artikler

 1. Brexit-avtale er klar: – En avtale som tar kontrollen tilbake

 2. David Byrne (72) forhandlet fredsavtalen i Nord-Irland: Støtter Boris-avtale – mener alternativet kan true freden

 3. Nordirsk parti sier nei: Tollstrid kan velte brexit-avtale

 4. Sinn Féin i vinden før irsk valg: – Et gjenforent Irland er ikke utenkelig

 5. Underhuset stemmer i dag: Jevn innspurt om brexit

Fra andre aviser

 1. «En super avtale»: Johnson har ankommet feiring i Brussel. Men lykkerusen kan bli kortvarig.

  Aftenposten
 2. Johnson skapte begeistring blant sine egne. Men statsministerens brexitplan blir møtt med ny isfront.

  Aftenposten
 3. Kan gå mot historisk brexitavtale. Disse tungvekterne kan ha reddet avtalen i siste sekund.

  Aftenposten
 4. Boris Johnson er klar til å bryte loven

  Bergens Tidende
 5. Lørdag kan han bli genierklært. Eller han kan lide en verre skjebne enn Theresa May.

  Aftenposten
 6. Prøver å gjøre alle til lags med ny brexit-strategi

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no