SKYLDIG: Den amerikanske advokaten Alex Murdaugh har av en jury blitt funnet skyldig i drapet på sin kone og en av sine sønner i 2021.

Amerikansk advokat dømt til livstid for drap på kone og barn

Den kjente amerikanske advokaten Alex Murdaugh har av en jury blitt funnet skyldig i drapet på sin kone og en av sine sønner i 2021.

Publisert:

Blant annet Nyhetsbyrået Reuters og BBC melder fredag ettermiddag norsk tid at Murdaugh har blitt dømt til livstid i fengsel.

Natt til fredag norsk tid, kom juryen etter mindre enn tre timer i retten frem til at Murdaugh er skyldig. Dette etter en seks uker lang rettssak som har fått mye oppmerksomhet både i USA og internasjonalt.

Murdaughs 52 år gamle kone Maggie og parets 22 år gamle sønn Paul ble funnet skutt og drept ved familiens jakthytte i juni i 2021.

Noen måneder senere ble Alex Murdaugh pågrepet for å ha forsøkt å iscenesette et drap på seg selv. Han skal ha betalt en leiemorder for å drepe ham, slik at hans andre sønn kunne hente ut livsforsikringen på rundt 100 millioner kroner. Den angivelige planen var mislykket, og Murdaugh ble pågrepet. Siden ble han også tiltalt for drapene på kona og sønnen.

Murdaugh-familien har gjennom flere generasjoner vært høytstående advokater i staten South Carolina, og saken har skapt store overskrifter i USA.

ÅSTED: Jakthytta i landlige Colleton County der Maggie Murdaugh og sønnen hennes Paul ble funnet skutt og drept. Eiendommen eies av den mektige familien. Foto: Andrew J. Whitaker / The Post And Courier

Video ble avgjørende bevis

Et av bevisene består av en regnjakke dekket av skuddrester, som ble funnet hjemme hos Alex Murdaughs mor. Det var hit han dro samme natt som mordene fant sted.

Fem minutter før påtalemyndigheten mener drapet skjedde, skal også sønnen Paul Murdaugh ha tatt en video av en hund inne på en hundekennel, og sendt til en venn.

I videoen kan man høre den tiltalte faren hans, Alex Murdaugh, snakke, til tross for at han selv har sagt i en forklaring til politiet at han ikke befant seg i hundekennelen den kvelden.

Stjålet fra klienter

Alex Murdaugh har det siste tiåret stjålet millioner av dollar fra sine klienter i advokatfirmaet han tidligere jobbet i. Påtalemyndigheten mente at han drepte deler av familien sin for å få sympati, og for å stoppe at underslaget hans kom frem i lyset.

Under rettssaken ble han også beskyldt for å bygge et falskt alibi for å unngå mistanke.

Aktor i saken mente Alex Murdaugh først drepte sin egen kone og sønn, Maggie og Paul Murdaugh, før han ringte kona på hennes mobil. Murdaugh skal etter dette ha kjørt til sin egen mor for å kunne bevise at han ikke var til stede under drapene.

Murdaughs advokat, Dick Harpootlian, avviste beskyldningene som påtalemyndigheten kom med, og hevdet at Alex Mursdaugh er uskyldig.

Enorm oppmerksomhet

Saken har fått stor interesse i hele USA. Det har blitt laget podkaster, dokumentarer og flere nettforumer som diskuterer drapene og familiens lange historie.

Blant annet har Netflix laget en dokumentar om mordgåten:

Det høydramatiske dobbeltdrapet er en av flere brutale hendelser for familien de siste årene.

Lørdag 4. september 2021, kjørte Alex Murdaugh langs en landevei på vei til byen Charleston da han fikk problemer med bilen.

Han hadde stoppet ved veikanten for å bytte et dekk, da en annen bil passerte ham. Bilføreren stoppet litt lenger fremme i veien, gjorde en u-sving og kjørte mot ham.

Så skjøt bilføreren Murdaugh i hodet og forsvant, opplyser Murdaughs advokat Jim Griffin ifølge New York Times.

Stjerneadvokaten overlevde angrepet. Han ble ifølge New York Post fraktet til sykehus med luftambulanse, men var ved bevissthet og opplyste selv hva han hadde opplevd til politiet.

– Familien Murdaugh har lidd seg gjennom mer enn noen annen familie kan forestille seg, har en talsperson fra familien uttalt, ifølge CNN.

FAMILIE TIL STEDE: Flere familiemedlemmer var til stede under starten på rettssaken til Alex Murdaugh onsdag. Påtalemyndigheten antar at rettssaken vi var i tre uker.

Familien er opprørt over all oppmerksomheten sakene har fått – og at så mye av mediedekningen ifølge dem har dreid seg mer om deres posisjon i samfunnet enn om tapene de har lidd.

Dagen før Alex Murdaugh hevder han ble skutt i hodet, var dagen han ble anklaget for å ha misbrukt midler i advokatfirmaet han var partner i. Dette resulterte i at han måtte si opp jobben.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no