Marinen forberedt på «ekstrem vold»

VIP: Stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (lengst til venstre) sammen med resten av de norske Gaza-aktivistene som vil bryte den israelske blokaden. Foto: Scanpix

Israel vil gi konvoi-kjendiser VIP-behandling

TEL AVIV (VG Nett) Kjendiser og stortingsrepresentanter som deltar i Gaza-konvoien kan få spesialbehandling fra israelske myndigheter.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over ni år gammel

Den israelske marinen forbereder nå en omfattende operasjon for å stanse den internasjonale konvoien som skal forsøke å bryte den israelske blokaden av Gazastripen.

LES OGSÅ: Forbereder nytt slag i Middelhavet

Israels statsminister Benjam Netanyahu har gitt ordre om at skipene skal stanses. Skipene og aktivistene om bord vil deretter bli fraktet til havnebyen Ashdod. Der er det satt opp en egen leir der aktivistene vil bli fengslet før de deporteres fra Israel.

Kjendis-liste

Blant de syv norske aktivister som nå på plass i Athen der de venter på å seile mot Gaza, er de to stortingsrepresentantene Stine Renate Håheim (Ap) og Aksel Hagen (SV).

RAPPORT: - Israels Gaza-blokade rammer hjelpearbeid

I referatet fra et møte mellom det israelske Utenriksdepartementet og den norske ambassaden 15. juni kommer det fram at Israel vil vurdere å gi spesialbehandling til parlamentarikere og kjendiser.

Ambassaden har derfor blitt oppfordret til å sende navn på celebriteter som skal delta på konvoien til israelsk UD.

Blir fengslet

Stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap) reagerer på den varslede VIP-behandlingene fra israelerne. Hun understreker at hun i utgangspunktet ikke ønsker å benytte seg av sin posisjon som stortingsrepresentant for å få spesialbehandling, dersom aktivistene blir pågrepet og internert.

- Det er trist at Israel ikke vil behandle alle med den samme verdigheten og respekten. Vi får se hvordan vi skal forholde oss til disse signalene hvis det blir en realitet, men personlig har jeg ikke noe behov for noen spesialbehandling, sier hun.

Saken fortsetter under bildet!

SKADD: Ni mennesker ble drept og flere skadet under den forrige konfrontasjonen mellom Gaza-aktivister og den israelske marinen. Foto: AFP

LES OGSÅ: Støre advarer egne Gaza-aktivister

I notatet fra ambassaden heter det at ambassadepersonell vil kunne få kontakt med aktivistene etter at de er blitt transportert til fengslingssenteret ved Ashdod. Etter å ha blitt identifisert vil de fortløpende bli deportert til sine hjemland via Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv.

Ifølge notatet vil aktivistene som blir deportert bli nektet innreise til Israel i ti år. De som utøver vold vil bli stilt for retten i Israel.

Pressetalskvinne Avital Leibovich i det israelske forsvaret understreker imidlertid at det ikke er aktuelt med noen spesialbehandling for de norske stortingsrepresentantene dersom marinen border aktivistskipene.

- Det spiller ingen rolle om det er barn, parlamentarikere eller andre typer aktivister. Vårt mål er å beskytte Israel, sier Leibovich til VG Nett.

Bedt om tilbakeholdenhet

Pressevakt Mariam Naqvi i Utenriksdepartementet understreker at norske myndigheter har hatt kontakt med israelsk UD, og bedt om at israelerne utviser "maksimal tilbakeholdenhet" i forbindelse med operasjonen mot konvoien.

Ni aktivister ble drept da den israelske marinen bordet skipet "Mavi Marmara" under det forrige forsøket på å trenge gjennom Gaza-blokaden. Tre norske aktivister var om bord, og ble senere fengslet og deportert.

VGTV: Her border israelske soldater nødhjelpsskipet

Naqvi understreker at UD er i løpende kontakt med aktivistene, og har videreformidlet informasjon om de norske deltakerne til israelerne. Ifølge pressevakten er informasjonen om de to stortingsrepresentantene gitt på lik linje med informasjonen om de øvrige norske deltakerne.

- Hva slags bistand vil aktivistene få fra den norske ambassaden?

- Det er avhengig av hvordan dette utvikler seg. Når vi har bedt israelerne utvise maksimal tilbakeholdenhet, innebærer det at vi forventer at dette blir håndtert annerledes enn forrige gang.

Blodig konfrontasjon

Både aktivistene og den israelske marinen forbereder seg nå på det som kan bli en ny blodig konfrontasjon i Middelhavet. Israels statsminister Benjamin Netanyahu fikk søndag en oppdatert briefing på forberedelsene til den omfattende operasjonen.

Leibovich gjør det klart overfor VG Nett at marinen er forberedt på alt i forbindelse med konfrontasjonen med aktivistene, men understreker at Israel vil gjøre alt for å unngå at aktivister eller israelske soldater blir drept eller skadet i forbindelse med aksjonen.

Samtidig sier militære kilder til avisen Jerusalem Post at marinen er forberedt på voldelige sammenstøt med aktivistene.

- Vi planlegger for alle scenarioer. Fra ikke-vold til ekstrem vold, sier kilden til den israelske avisen.

LES OGSÅ: Norge ser ikke behov for ny Gaza-konvoi

Ifølge avisen gir diplomatiske kilder uttrykk for at de internasjonale advarslene mot konvoien gir Israel ryggdekning til å stanse skipene som forsøker å bryte blokaden.

Forsinkelser

Totalt 350 aktivister fra 22 land som setter om kort tid kursen i Gazastripen. Aksjonistene fordeler seg på tolv båter.
Avreisen fra Athen har blitt forsinket en rekke ganger, og det er fortsatt uklart når konvoien kan seile mot Gaza.

Delegasjonsleder for de norske Gaza-aktivistene, Torstein Dahle, innrømmer at det kan bli ytterligere forsinkelser.

- Det er mye komplisert logistikk, og det er et betydelig press fra Israel og deres allierte. Vi er derfor forberedt på at det kan bli forsinkelser, men vi er fast bestemt for å gjennomføre denne aksjonen, sier Dahle.

Les også

 1. Forbereder nytt slag i Middelhavet

  TEL AVIV (VG Nett) På begge sider av Middelhavet forbereder Gaza-aktivister og den israelske marinen seg på en…
 2. Analytiker: Meningsløst å seile til Gazastripen

  Det er fullstendig meningsløst å sende tolv skip til Gazastripen for å trosse Israels blokade når man kan krysse grensen…
 3. - Israel innstilt på å stanse ny Gaza-konvoi

  Israel er forberedt på å avskjære den nye konvoien som snart setter kursen mot Gazastripen, sier den israelske…
 4. Israel godkjenner utvidelse av 2.000 bosetterhjem

  Israelske myndigheter har godkjent å bygge ut 2.000 boliger i bosetningen Ramat Shlomo.
 5. Slik skal Israel stanse Gaza-konvoien: Israel: - Vi skal overraske aktivistene

  (VG Nett) Her trener den israelske marinen på bording av aktivist-skipene som om kort tid skal forsøke å bryte den…
 6. Willoch får palestinsk utmerkelse

  (VG Nett) Tidligere statsminister Kåre Willoch møter i neste uke palestinernes president Mahmoud Abbas for å motta en…
 7. Midtøsten: - 2011 blir et svært dårlig år for freden

  2011 ser ut til å bli et svært dårlig år for Midtøsten, sier kong Abdullah av Jordan.
 8. - Israels Gaza-blokade rammer hjelpearbeid

  Israelske restriksjoner på hjelp til Gazastripen koster giverlandene over 24 millioner kroner årlig.
 9. Grenseovergang til Gazastripen gjenåpnet

  Palestinere sto i kø for å passere da Egypt gjenåpnet grenseovergangen ved Rafah.
 10. Chaudhry trekker seg fra Gaza-konvoi

  (VG Nett)Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) blir likevel ikke med på den planlagte konvoien som skal seile mot…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Forbereder nytt slag i Middelhavet

 2. Slik skal Israel stanse Gaza-konvoien: Israel: - Vi skal overraske aktivistene

 3. Gaza-aktivister forberedt på å dø som martyrer

 4. Barth Eide advarer mot å bryte Gaza-blokaden

 5. Forsvarskilder: Israel vil borde Gaza-skip i natt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder