OPPRØR: En demonstrant viser seierstegnet under sammenstøtene foran innenriksdepartementet i Kairo onsdag. Hundrevis av ungdommer deltok i opptøyene. Uroen skaper frykt for en mer ustabil situasjon som kan utnyttes av ulike krefter som ikke ønsker en fredelig overgang til demokrati. Foto: Ap

Ny uro i Kairo setter Egypt på prøve

Hvem sto bak de siste voldelige sammenstøtene i sentrum av Kairo? Ulike grupper skylder på hverandre.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det mangler informasjon om hva som skjedde, og detaljene er ikke klare. Men det som er sikkert er at egypterne er stresset, og at årsaken til dette er at myndighetene bruker tid på å stille Mubarak og andre tjenestemenn for retten, sier analytikeren Hassan Nafaa til Reuters.

Det er fem måneder siden Hosni Mubarak ble presset til å gå av. Han befinner seg nå på sykehus, og saken mot ham er ventet å starte 3. august.

Mange skadd

Over 1.000 mennesker ble skadd i opptøyene ved Tahrir-plassen og innenriksdepartentet onsdag. De fleste hadde enten pustet inn tåregass eller fått kuttskader. Det er første gang på flere uker at det meldes om sammenstøt på plassen som var sentrum for opprøret mot Mubarak.

Les også: Mubarak går av - folkefest i Egypts gater

Bråket startet etter at folk samlet seg i en av Kairos forsteder tirsdag kveld for å minnes de som ble drept under opprøret mot Mubaraks regime.

Mens anonyme sikkerhetskilder hevder at bråket ble startet av unge aktivister som var ute etter å slåss med politiet, sier andre at det var politiet og Mubarak-lojale gjenger som fremprovoserte det hele.

Det styrende Militærrådet sier på sin side at uroen var organisert av noen som er ute etter å så splid mellom folket og sikkerhetsstyrkene og å gjøre Egypt mer usikkert.

Les også: Brukte tåregass mot Egypt-demonstranter

Ber om klarhet

Den amerikanske statssekretæren William Burns, som er på besøk i Kairo, ber om at hendelsene blir gjenstand for en rettferdig og grundig etterforskning.

Også presidentkandidat og tidligere IAEA-sjef Mohamed ElBaradei understreker at Militærrådet så fort som mulig må finne ut hva som skjedde og at det må gjennomføres tiltak for å stanse volden.

Samtidig advarer Det muslimske brorskapet mot at uroen kan bli utnyttet av folk fra Mubaraks tidligere regime.

40 pågrepet

Et sykehus i sentrum av Kairo sier det har mottatt 41 skadde politimenn, samt to sivile. Men alle, med unntak av en politimann og en sivilperson, kunne utskrives kort tid etter.

Samtidig sier sikkerhetskilder til nyhetsbyrået MENA at 40 personer er pågrepet, deriblant en amerikansk og britisk statsborger. De blir nå avhørt av militærpolitiet.

Ifølge politimyndighetene i Kairo var det ingen sikkerhetsstyrker inne på selve Tahrir-plassen under bråket. Men de skal ha grepet inn da 150-200 mennesker forsøkte å storme innenriksdepartementet og kastet stein mot politibiler.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder