Michael filmet jordskjelvet

Norske Michael Astar befinner seg for tiden i Tokyo på ferie, og opplevde det dramatiske jordkjelvet på kroppen.

  • Julie Lundgren
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Foto: PRIVAT

Michael Astar er på ferie i Tokyo med samboeren, og de befant seg i en leilighet i sentrum av byen da skjelvet gikk. Han fikk tatt en mobilvideo rett etter skjelvet.

- Det rister akkurat nå mens vi snakker, sier han på telefon til VG Nett. Det kommer etterskjelv hele tiden.

Alle naboene til Michael og samboeren har forlatt sine leiligheter, og han forteller at i hvert fall en nabo har blitt sendt til sykehuset med skader.

- Alle naboene er ute, og de er redde for å gå inn igjen. Det er panikkliknende tilstander. Folk gråter og er sjokkert, sier han.

Jordskjelvet har ført til tsunamivarsel, og flere steder skyller bølger innover land.

- Bygningene svaiet lenge

Lena Vigre (24) befinner seg et kort stykke sør for Tokyo, hvor hun og kjæresten André Brandt (26) opplevde skjelvet på nært hold.
Les videre under bildet ...

OPPLEVDE SKJELVET: Lena Vigre (24)og kjæresten André Brandt (26) studerer i Japan, og opplevde jordskjelvet. Foto: PRIVAT


- Akkurat nå er det ganske stor aktivitet av både sykebiler og brannbiler, samt helikopter, men vi vet enda ikke noe om omfanget her, skriver Vigre i en e-post til VG Nett.

VGTV: Se de dramatiske bildene direkte

Vigre forteller om et veldig kraftig skjelv som varte i 2-3 minutter. Skjelvet har blitt målt til å ha en styrke på 8,9, med etterskjelv opp mot 7,5.

- Vi åpnet straks opp dører, og gikk ut på en stor åpen plass utenfor bygningen som vi bor i. Bygninger svaiet i en lang stund etter skjelvet, og de fleste bilalarmer gikk, skriver Vigre i en e-post.

Evakueres etter tsunamivarsel

EVAKUERT: Jarl Haugedal måtte dra til flyplassen som ligger på en høyde, da tsunamivarselet nådde Maryam øyene. Foto: PRIVAT


Jarl Haugedal befinner seg på Maryam øyene, et av stedene hvor det har kommet tsunamivarsel. Alle som befinner seg ved sjøen må evakuere opp til flyplassen, og han venter der på nærmere beskjeder.

- Alle som befant seg i strandbyer er evakuert opp i høyden. Det er veldig alvorlig stemning her, men folk er godt forberedt, forteller han til VG Nett.

Haugedal sier at alt er godt organisert, og folk i området er vant til slike varsler.

- Det er små jordskjelv og tsunamivarsler her ganske ofte, og det er skiltet hvor man skal dra om det kommer vasler som dette, sier han.

Ingen fly drar fra Maryam i øyeblikket, men mange fly som var på vei til Japan har snudd og kommet tilbake.

** Se kart over Guam/Maryam øyene nederst i saken **

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder