Frykter sønnen er tatt av monsterbølgen

Jordskjelv- og tsunamikatastrofen i Japan:

Minst 1800 omkommet eller savnet

OSLO/TOKYO (VG Nett) Tusenvis av japanere savner sine kjære etter at den enormt kraftige tsunamien skylte innover østkysten.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Bygninger, kjøretøy og mennesker - ingenting ble spart da tsunamien traff Japans østkyst fredag. Gigantskjelvet som målte 8,9 rystet landet 6.45 norsk tid fredag morgen, og tsunamien fulgte bare minutter etterpå.

OPPLEVDE DU TSUNAMIEN PÅ NÆRT HOLD? KONTAKT VG NETT HER !

Tusener av japanere er redde for at sine kjære er tatt av flodbølgen.

- Jeg leter etter sønnen min. Han kan ha blitt tatt av bølgene, sier en gråtende kvinne til den japanske nyhetskanalen NHK.

FLYTTET PÅ SEG: Jorden flyttet seg 2,4 meter

Går gjennom lister

Kanalen møter henne på et krisesenter i byen Soma. Der går fortvilte pårørende gjennom lister over folk som har blitt funnet levende eller døde etter jordskjelvet og tsunamien. Alle er de på desperat jakt etter å finne ut hva som har skjedd med sine kjære.

Soma er en by med 38.000 innbyggere, som ligger nordøst for Tokyo, og i samme distrikt som Fukushima-reaktoren, som er truet av nedsmelting.

KAOS I JAPAN: Hjelpearbeidet er ekstremt vanskelig

Også gledetårer

TSUNAMI: Soma fikk merke kreftene fra havet svært sterkt. Foto: AP


Andre steder i Soma er det gledestårer som felles. Militæret jobber på spreng med å hente folk ut av de isolerte områdene. En datter kaster seg i armene på sin far, som har blitt hentet ut med helikopter. Tårene triller av ren gjensynsglede.

Statsminister Naoto Kan sier at de vil gjøre det beste de kan for å forsøke å redde alle overlevende, og folk som er isolerte.

Det ble også sendt tsunamivarsel til mange land som grenser til stillehavet fredag. Men de fleste slapp unna med bare små tsunamibølger. Men California fikk opp til to meter høye bølger, og en som prøvde å ta bilder av tsunamien, ble tatt av den og omkom.

STÅR I BRANN: By med 74.000 innbyggere

Klatret opp i lyktestolpe

Kouki Tanaka (37) var i Iwate-området, nordøst for Sendai.

- Jeg var på parkeringsplassen, midt i en telefon da alt plutselig begynte og skjelve. Skjelvingen fortsatte lenge. Uten og tenke så jeg til venstre og så at bølgen alt var kommet til dikene, sier han til den japanske TV-kanalen News 24.

- I dette videoklippet kan du se Tanaka som filmer fra en telefonstolpe.

- Mens jeg så bølgen komme over dikene tenkte jeg at dette ikke var bra. Jeg prøvde opp på et gjerde, men på grunn av lær-skoene mine var det veldig glatt. Så jeg måtte klatre opp i en telefonstolpe, fortsatte han.

(Videoklippet er på japansk)

9.500 ikke gjort rede for i én by

UNDER VANN: Minamisanriku, hvor det er usikkert hva som har skjedd med over halvparten av byens 17.000 innbyggere. Foto: AP


Bare i byen Minamisanriku er det 9.500 mennesker som det ikke er gjort rede for - det er mer enn halvparten av innbyggerne i byen.

MINAMISANRIKU: Mangler oversikt over 9500 personer i kystby

Det offisielle dødstallet er over 600 melder Sky News, men Kyodo News, melder at myndighetene nå operer med at antall omkomne og savnede til sammen er minst 1800. Over 1000 er skadet.

LES OGSÅ: Får fortsatt ikke kontakt med rundt fem nordmenn

Fanget i lastebilen

Lastebilsjåfør Koichi Takairin fra Sendai forteller at han satt i bilen sin da bølgen kom.

- Tsunamien var utrolig rask. Mindre biler ble skylt forbi meg. Alt jeg kunne gjøre var å sitte i lastebilen, sier han ifølge Guardian.

Nyhetsbyrået AP melder at at felte trær og hus som var revet opp av fundamentene var hovedinntrykket i gatene i millionbyen Sendai.

Tsunamien kom hele 10 kilometer inn i landet.

- Ber om at det skal gå bra

VG Netts journalister i Japan er kommet fram til Tokyo. På New Otani Hotel i Tokyo, hotellet hvor Jens Stoltenberg skulle bo under sitt nå avlyste offisielle besøk i Japan, er både gjester og ansatte preget av det som har skjedd. På TV-skjermene på hotellet ruller bilder av sønderknuste byer og gråtende japanere. De ansatte prøver å la hotellivet gå som før.

- Det er forferdelig. Da jordskjelvet kom, forsto vi raskt at dette var alvorlig. Vi har aldri opplevd noe lignende. Hele hotellet ristet, forteller en av hotellets mange serviceansatte til VG Nett.

Hun har selv familiemedlemmer lenger nord i landet som hun fortsatt ikke har fått kontakt med etter at katastrofen inntraff.

- Tanten min bor utenfor Sendai. Ingen får tak i henne. Vi ber om at hun har det bra.

Eksplosjon på atomkraftverk

Jordskjelvet og tsunamien har gjort gigantiske ødeleggelser langs Japans østkyst. Lørdag er det i tillegg fare for hva som vil skje med atomkraftverket Fukushima, hvor det var en eksplosjon tidligere lørdag.

Titusenvis av innbyggere som bor i en radius av 20 kilometer blir evakuert, og det er målt radioaktivitet i nærheten. 4 arbeidere på verket har også blitt skadet. Det alle frykter nå er en nedsmelting, som kan føre til et stort utslipp av radioaktivitet. I området har det lørdag også vært et kraftig etterskjelv, men det er usikkert om det har ført til nye, store skader.

Også oljeraffineriet i Ichihara nær Tokyo, som tok fyr etter jordskjelvet fredag, brenner fortsatt.

LES OGSÅ: Eksplosjon ved atomkraftverk

Femte største skjelv

Jordskjelvet som traff utenfor Japans kyst kvart på sju fredag morgen, norsk tid, er det femte sterkeste som er målt siden 1900. Det hadde en styrke på 8,9 og skjedde 140 kilometer øst for Sendai, og 370 kilometer nordøst for Tokyo. Det er ifølge US Geological survey det femte sterkeste jordskjelvet som er registrert siden år 1900.

Flere tsunamier ble utløst som følge av jordskjelvet som skjedde 20 kilometer under jordoverflaten. Øst for millionbyen Sendai traff en ti meter høy tsunami.

Fredag ble det også sendt ut tsunamivarsel til nesten alle land rundt Stillehavet. Men heldigvis ble ikke bølgene som traff Hawaii, Fillippinene og de andre landene særlig store. Men i Crescent city i California ble en person drept etter at han hadde prøvd å ta bilde av tsunamien som var to meter høy der.

Klikk her for stor versjon av den interaktive grafikken.

Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen, Dan Kåre Engebretsen og Stian Bråthen. KILDER: SGB, Bulls, Natural Earth, wor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder