Sikkerhetskilde: Bin Laden skulle drepes

- Skulle ikke tas til fange ** Skutt i hodet under militæraksjon

Spesialstyrkene som gikk til aksjon mot Osama bin Laden skulle ta livet av ham.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Dette var en operasjon for å drepe, sier en tjenestemann i den amerikanske sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået Reuters.

Han gjør det videre klart at USA ikke hadde noe ønske om å forsøke å ta bin Laden til fange i live i Pakistan.

Senere mandag har det kommet meldinger om at en amerikansk tjenestemann har sagt til nyhetsbyrået AFP at USA helst ville hatt bin Laden i live, men at det ikke gikk fordi de møtte motstand. Dermed er det uklart hva som egentlig var oppdraget.

Osama bin Laden ble drept av et skudd i hodet under den dramatiske aksjon natt til mandag.

VGTV: Slik skjedde attentatet

Ingen fjellhule

Bygningen bin Laden skjulte seg i, sto i sterk kontrast til fjellhulene i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, der man i årevis har antatt at han befant seg.

Huset han gjemte seg i befant seg blant andre vanlige hus i byen Abbottabad, 60 kilometer nord for Pakistans hovedstad Islamabad.

BAKGRUNN: - Bin Laden brukte kvinne som menneskelig skjold

Forskjellen var imidlertid slående: Det var tre etasjer høyt, åtte ganger større enn andre hus i nabolaget og veggene skal ha vært opptil fem meter høye, ifølge Reuters.

Bygningen fra 2005 var ellers sikret med en høy mur med piggtråd. Eiendommen var verdsatt til rundt 6 millioner kroner, men hadde likevel verken telefon- eller internettforbindelse.

OBAMA: Osama bin Laden ble drept på søndag

Skuddveksling

TATT AV DAGE: Osama bin Laden har i nesten 10 år unnslippet det amerikanske militæret, men søndag ble han drept. Foto: AP


Operasjonen mot huset ble gjennomført av den amerikanske spesialstyrken Navy Seals og tok rundt 40 minutter.

- Rett etter midnatt så jeg flere soldater omringe bygningen og i luften sirklet tre helikoptre, forteller Nasir Khan til nyhetsbyrået Reuters.

PAKISTANSK TALIBAN: Vil hevne drapet på bin Laden

Han bor i et av husene ikke langt fra der bin Laden befant seg og bivånet operasjonen fra hustaket sitt.

- Plutselig ble det åpnet ild mot helikoptrene. Det ble en intens skuddveksling og et av helikoptrene gikk i bakken, forteller Khan.

I skuddvekslingen ble bin Laden drept med et skudd mot hodet, opplyser amerikanske kilder.

BAKGRUNN: Slik ble bin Laden verdens mest ettersøkte

Gjennombrudd i august

Det var i august amerikansk etterretning gjorde det store gjennombruddet. Da ble terrorlederens mest betrodde kurer lokalisert i bygningen nord for den pakistanske hovedstaden.

Bygningen var så strengt bevoktet at amerikansk etterretning antok at noen andre og viktigere enn kureren holdt til der, skriver The New York Times (NYT).

- Da vi så bygningen ble vi sjokkert. Den skilte seg ut som helt unik. Alt stemte overens med hvordan ekspertene antok at bin Ladens skjulested ville se ut, sier en tjenestemann til CNN.

OVERLEVDE 11. SEPTEMBER: - Kan ikke være glad for at enda en person er død

BEKREFTER AT OSAMA ER DØD: USAs president Barack Obama. Foto: AFP

I september mente CIA det var stor sannsynlighet for at det var al-Qaida-lederen som befant seg der.

Bin Laden skal ha brukt kuréren til å formidle sine taler til verden. Amerikanerne hadde i årevis jaktet på ham, og visste i begynnelsen kun hans pseudonym, som de sikret seg fra fanger på Guantanamobasen.

FORSKER: - Al-Qaida vil bli svekket

For fire år siden fant de ut hva kurerens virkelige navn var, og etter to år avdekket de hvilket område han befant seg i, ifølge NYT.

AL-QAIDA-LEDEREN: Bin Laden gravlagt til sjøs

Grønt lys fredag

Mandag 14. mars ledet president Barack Obama det første av det som skulle bli fem møter med sine nærmeste rådgivere for å planlegge aksjonen for å ta bin Laden. Fredag ga han endelig klarsignal, men Obama valgte ikke å orientere pakistanske myndigheter om operasjonen av frykt for lekkasjer.

Amerikanerne delte heller ikke etterretningsopplysningene om bygningen med noe annet land, inkludert Pakistan.

LES MER: Her skjulte bin Laden seg

Pakistanske myndigheter opplyser imidlertid at de to landene samarbeidet for å sikre at operasjonen var en suksess, melder CNN.

Amerikanerne benyttet seg av avansert teknikk for ansiktsgjenkjennelse for å få identifisert al-Qaida-lederen, opplyser regjeringskilder i Washington.

AMERIKANSK AVIS: Råtne i helvete, bin Laden!

Gravlagt i havet

Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner og to andre personer også drept, inkludert en kvinne som fungerte som menneskelig skjold.

Ingen amerikanske soldater kom til skade i aksjonen. Amerikanske myndigheter oppgir at ett av helikoptrene styrtet som følge av teknisk svikt.

SLIK LEKKET NYHETEN: Ble spredt på sosiale medier

Etter å ha drept bin Laden tok marinesoldatene med seg liket for identifisering ved hjelp av DNA-tester. Den drepte terrorlederen ble fløyet til Afghanistan og deretter gravlagt i havet, skriver The New York Times.

VGTV - 11. SEPTEMBER 2011: Bin Laden blir etablert som verdens mest ettersøkte terrorist

VGTV: Vill feiring i USA etter bin Ladens død

FEIRER: Amerikanere brøt ut i spontan jubel etter at nyhetene om at Osama bin Laden ble drept, ble kjent i USA. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder