OMSORGSFULL: I sosiale medier beskrives den tunisiske legen Fathi Bayoudh som en omsorgsfull mann. Foto: Privat

Terroraksjonen i Istanbul: Flere medier: Sønnen sluttet seg til IS - faren drept da han skulle hente ham hjem

Legen Fathi Bayoudh ble ett av Istanbul-terrorens mange ofre. Han var i Tyrkia for å hjelpe sønnen, som skal ha vært med i terrorgruppen IS, ifølge flere medier.

  • Kari Mette Hole
  • Felicia Alvsing
  • Irene Rønold
  • Maria Abdli

Artikkelen er over tre år gammel

Terrorangrepet etterlater historier om mennesker som aldri fikk se sine kjære igjen, eller fikk dem revet vekk like foran øynene sine. Og om helter.

Blant de 42 drepte var 28 tyrkiske statsborgere. De utenlandske ofrene kom fra Saudi-Arabia, Irak, Tunisia, Usbekistan, Kina, Iran, Ukraina og Jordan.

Onsdag ble de første begravelsene til ofrene holdt, i tråd med muslimsk tradisjon som sier at man skal begraves innen 24 timer.

Dette er noen av ofrene:

Fathi Bayoudh (58)

Den tunisiske professoren og militærlegen Fathi Bayoudh var i Istanbul for å forsøke og hente tilbake sønnen som hadde vært i Syria, angivelig som en del av terrorgruppen IS, ifølge tunisiske Business News og andre medier.

– Bayoudh reiste til Tyrkia for å forsøke å møte sin sønn, som ble med i IS i Syria for noen måneder siden sammen med kjæresten sin, sier en kilde til Reuters.

Familien ble knust da de fikk vite at sønnen, som de trodde hadde reist til Sveits for å være praktikant, hadde sluttet seg til terrorgruppen i Syria, skriver The New York Times. Avisen har snakket med flere venner og familiemedlemmer. Ifølge ett av dem, skal sønnen selv ha ringt faren og bedt om hjelp til å forlate IS.

Andre medier, som Business News, skriver imidlertid at det var faren som overbeviste sønnen om å forlate terrorgruppen. Planen var at han skulle returnere til Tunisia via Istanbul.

– Han elsket sønnen så mye at han ville gjort hva som helst for ham. Han dro dit for å bringe ham hjem, sier familievenn Leyla Njim til New York Times.

Det tunisiske utenriksdepartementets leder for konsulære affærer bekrefter til AFP at sønnen var grunnen til at Bayoudh var i Tyrkia, men gir ikke flere detaljer.

Pågrepet ved grensen til Syria

Da sønnen og kjæresten forlot Syria, skal de etter å ha krysset grensen til Tyrkia blitt pågrepet av tyrkiske sikkerhetstropper, ifølge den tunisiske radiokanalen, Mosaique FM, som siterer diplomatiske kilder.

Militærlegen reiste til Istanbul for å forsøke og møte den fengslede sønnen, opplyser Business News' kilder. Tirsdag reiste også Bayoudhs kone fra Tunisia til Istanbul. Det var mens ektemannen ventet på henne i ankomsthallen på Atatürk flyplass at han ble offer for selvmordsbomberne. Kona skal ikke ha blitt skadd i angrepet.

Tunisiske myndigheter har bedt Tyrkia om å utlevere sønnen og kjæresten hans, ifølge Mosaique FM.

Yusuf Haznedaroğlu

Han var nettopp ferdig på jobb og ventet på transport fra flyplassen hjem til sin kommende kone, da han ble drept i angrepet. De skulle gifte seg kun ti dager senere.

DREPT: Yusuf Haznedaroğlu Foto: PRIVAT

Ertan An

Hadde ett barn og en gravid kone i sjette måned ventende hjemme. Han jobbet som tolk og var på flyplassen med en gruppe turister da angrepet skjedde. Han fikk aldri igjen komme hjem til sine kjære.

Les også: Slik tok Istanbul-terroristene seg inn på flyplassen

Mahmut og Zeynep Çizmecioğlu

Mahmut, som jobbet som bakkemannskap på flyplassen, ble drept sammen med sin kone Zeynep.

DREPT: Zeynep og Mahmut Çizmecioğlu Foto: PRIVAT

Umut Sakaroğlu

Sakaroğlu var sikkerhetsvakt på flyplassen og blir hyllet som en helt av kolleger. Han sto vakt da terroristen prøvde å komme gjennom sikkerhetssjekken. Den modige vakten skal ha skutt på selvmordsbomberen, men ble drept da terroristen sprengte seg selv. Ifølge Daily Mail sier kolleger på flyplassen at mange fler ville mistet livet om ikke Sakaroğlu hadde skutt mot selvmordsbomberen.

DREPT: Umut Sakaroğlu Foto: Privat

Muhammed Eymen Demirci (25)

Demirci drømte om å bli flyvert, ifølge Daily Mail. 25-åringen var nyutdannet innen PR fra universitetet i Istanbul, og hadde lett etter arbeid så han kunne hjelpe til med å betale for de to yngre søstrenes utdannelse. Han skal ha vært overlykkelig da han i mai fikk jobb som bakkemannskap på flyplassen.

Barndomsvennen Deniz Dogan forteller til nyhetsbyrået AP at han hjalp kameraten med å få jobben.

- Han var så vennlig. En mann som kjempet for sine idealer. Nå skulle jeg ønske at han ikke hadde fått den jobben, sier Dogan.

Tirsdag ventet han på buss hjem fra jobb da han ble drept i angrepet. Dagen etter ble han begravet.

Nisreen Melhim (28)

Melhim skulle på ferie med sin mann Marvan og deres tre år gamle datter. Paret jobbet i Saudi-Arabia, og skulle tilbringe noen dager i Istanbul før de videre til Palestina for å feire ramadan. På vei fra ankomsthallen til taxistoppet ble de tatt av selvmordsbomben.

Marvan forteller til Daily Mail at han fant kona og datteren som var hardt skadde etter eksplosjonen. Nisreen døde senere på sykehuset.

Serkan Turk (24)

24-åringen var nyutdannet gymlærer, og hadde reist til flyplassen for å hente moren sin. Turk skal ha hjulpet sårede fra den første eksplosjonen, før han selv ble drept av den neste bomben.

Larisa Tsybakova (46)

Den ukrainske kvinnen var på flyplassen sammen med sin mann, ifølge den ukrainske ambassaden i Istanbul, skriver Daily Mail. Hun skal ha fått et ben revet av og mistet livet som følge av blodtapet. Ukrainske medier skriver at kvinnen var på ferie med sin mann og sønn.

Gülşen Bahadır (28)

Jobbet på flyplassen. En uke tidligere skrev hun på sin Facebook-profil: «Aldri i mitt liv har jeg slåss, aldri. Ikke for ting jeg vil ha, ikke for meg selv, ikke for mine kjære, ikke for tingene jeg er blitt nektet, ikke engang når jeg har blitt møtt med urettferdighet (…). Bahadir ble kritisk skadet av skudd på flyplassen og døde på sykehuset. Hun var enebarn, og ble begravet dagen etter.

Foto: privat

Merve Yigit (22)

Yigit ble det til nå siste offeret for angrepet, etter at hun onsdag kveld døde på sykehuset av skadene fra kvelden før. Hun jobbet med catering på flyplassen.

Murat Güllüce

Far til fire døtre, som han i sosiale medier omtaler som sine prinsesser. Daily Mail skriver at han tidligere jobbet som gullsmed, før han ble hotelldirektør. Han skulle med et fly til Uzbekistan.

Özgül İde (23)

Özgul var nyutdannet innen turisme- og hotelledelse, og hadde nylig startet å jobbe for Turkish Ground service.

DREPT: Özgül İde (23) Foto: Privat

Göksel Kurnaz (38)

Kurnaz jobbet for et sikkerhetsselskap og var på flyplassen for å plukke opp sjefen sin. Han giftet seg for to år siden.

DREPT: Göksel Kurnaz (38) Foto: Privat

Erol Eskisoy

Eskisoy jobbet som taxisjåfør og hadde kjørt en kunde til flyplassen.

Mustafa Bıyıkl.ı (51)

Jobbet også som taxisjåfør.

Sıddık Turgan

Jobbet som toller. Onsdag ble Turgan begravet av et stort antall sønderknuste familiemedlemmer og venner. Et bilde fra Daily Mail viser datteren hans oppløst i tårer som strekker seg mot farens kiste.

Çağlayan Çöl (27)

Jobbet på flyplassen.

Ercan Sebat

Kunstner som tegnet portretter av mennesker. På hans Facebook-profil har mange postet en siste hilsen til ham hvor de uttrykker sin sorg. En skriver: «Han var en kunstner, en manns mann. Han mistet livet i gårsdagens skitne angrep. Hvil i himmelen, bror. Jeg er så lei for det.»

Abdulhekim Buğda

Jobbet som bakkemannskap på flyplassen. Han skal ha postet "vi er trygge" på Facebook etter eksplosjonen, men døde senere av skadene på sykehuset.

DREPT: Abdulhekim Buğda Foto: PRIVAT

Yeni Ise Girmisti

Var nyutdannet innen turistledelse og hadde akkurat startet i ny jobb.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder