ALVORLIGE KONSEKVENSER: Bildet er tatt i slummen i Brasil. Babyen Juan Pedro (2 mnd) er rammet av Zika-viruset. Foto: MATTIS SANDBLAD,

ALVORLIGE KONSEKVENSER: Bildet er tatt i slummen i Brasil. Babyen Juan Pedro (2 mnd) er rammet av Zika-viruset. Foto: MATTIS SANDBLAD,

Storbritannia fraråder gravide å reise til Florida

FHI ser foreløpig ingen grunn til at nordmenn ikke skal reise til delstaten, til tross for påvisningen av zika-viruset.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De britiske helserådene er oppdatert etter at det fredag ble kjent at fire personer trolig er smittet av zikavirus i Florida som følge av myggstikk, skriver The Guardian.

Zikaviruset har tidligere blitt omtalt som en global krise av Verdens helseorganisasjon. Flere millioner mennesker antas å være rammet av zika.

Folkehelseinstituttet (FHI) har foreløpig ikke kommet med en tilsvarende endring i sine reiseråd.

– Foreløpig medfører det ikke stor nok risiko for at vi skal fraråde gravide å reise til Florida. Men vi kommer til å følge med på smitterisikoen hvis den endres, sier avdelingsdirektør Siri Hauge i FHI til VG.

Les også: Slik oppdaget de zika-viruset.

Hun forteller også at de fire tilfellene i Florida har funnet sted ved et lite område i Miami og ikke i hele delstaten.

– Vi ber gravide som reiser til USA om å ta forholdsregler for å beskytte seg mot myggstikk og vi følger situasjonen kontinuerlig, både i Florida, resten av USA og andre land, sier hun.

Les også: Slik jakter de på zika-virus i Norge

Og denne: Juan Pedro (2 mnd) kan være et av zika-virusets ofre

FHI fraråder derimot gravide å reise til Brasil, der det arrangeres OL neste uke. Andre oppfordres om å være særlig oppmerksom på myggstikk.

Amerikanske helsemyndigheter har slått fast at det er en sammenheng mellom det myggbårne viruset hos gravide og misdannelser hos fostre. Blant annet kan viruset føre til mikrokefali, en tilstand som gjør at barn blir født med unormalt liten hodeskalle.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder