PÅ FLUKT: Disse internt fordrevne flyktningene fra den kongolesiske provinsen Kasai er blant de mange millionene som har flyktet fra flere områder i Kongo de siste månedene. Foto: John Wessels AFP

Millioner på flukt i Kongo

3,8 millioner mennesker er nå på flukt fra konflikt i Kongo, og det er nesten dobbelt så mange som for et halvt år siden, ifølge FN.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

– De trenger øyeblikkelig beskyttelse, slår George Okoth-Obbo i UNHCR fast.

Bare fra den urolige Kasai-regionen, som er kjent for sine rike diamantforekomster, har 1,4 millioner flyktet fra sine hjem, over 30.000 av dem til nabolandet Angola.

Flyktninghjelpen: Ti kriser verden har oversett

Uroen brøt ut for ett år siden etter at en lokal opprørsleder i Kasai ble drept. Det førte til et opprør som siden har kostet minst 3.000 mennesker livet. .

– Forholdene i Kasai er i dag slik at vi ikke kan oppmuntre eller bistå flyktninger til å vende hjem, sier Okoth-Obbo.

FN bruker mindre penger på flyktninger: Kutter milliarder etter press fra Trump

I Tanganyika-provinsen sørøst i Kongo har det samtidig brutt ut harde kamper mellom de to folkegruppene bantu og pygme, noe som også har drevet mange på flukt. Det samme er tilfelle i Kivu-provinsen, der det i årevis har vært urolig.

Samtidig med at mange flykter fra Kongo, har landet tatt imot rundt 500.000 flyktninger fra nabolandene Burundi. Rwanda, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. 60.000 flyktninger har ankommet bare i år, ifølge UNHCR.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder