Japanske myndigheter: Nordkoreansk missil krysset Japan

Nord-Korea har avfyrt et missil som passerte over nordlige Japan. Japans statsminister ser på handlingen som «en svært alvorlig trussel».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det antatte missilet ble avfyrt fra Sunan-regionen, i nærheten av hovedstaden Pyongyang, klokken 6 tirsdag morgen lokal tid, melder Reuters.

Ifølge den japanske kringkasteren NHK skal missilet ha delt seg i tre deler og endt i vannet utenfor øya Hokkaido, uten å ha forårsaket noen form for skade.

Japanske myndigheter slo alarm i Tōhoku-regionen nordøst i Japan og ba befolkningen søke dekning og om å være forsiktige.

Det japanske forsvaret skal ifølge Reuters ikke ha prøvd å skyte ned missilet.

– En seriøs og alvorlig trussel

Landets statsminister Shinzo Abe lover å gjøre sitt ytterste for å beskytte den japanske befolkningen. Han fordømmer oppskytingen på det sterkeste, og kaller handlingen «dumdristig»

– Det er en seriøs og alvorlig trussel, som undergraver tryggheten og freden i regionen, sier Abe ifølge CNN.

Abe møtte pressen etter telefonsamtale med Donald Trump, der de to statslederne ble enige om å legge mer press på Nord-Korea, skriver NTB. De vil be om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere ytterligere tiltak mot landet.

– President Trump fortalte meg at USA står 100 prosent bak Japan, sier Abe.

Stabssjef for den japanske regjeringen, Yoshihide Suga, beskriver også oppskytingen som «en seriøs og alvorlig sikkerhetstrussel». Han sier at Japan vil komme med en passende respons.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson fordømmer oppskytingen av missilet på det sterkeste, og kaller det hele en «dumdristig provokasjon».

Les også: Slik ble Nord-Korea verdens 9. atommakt (VG +)

Økt spenning

Lørdag meldte det amerikanske militæret at at Nord-Korea hadde skutt opp tre kortdistanseraktter mot Japanhavet.

I forrige uke meldte Reuters at den japanske regjeringen er i full beredskap med tanke på eventuelle militære provokasjoner fra Nord-Korea.

Ekspert: Spillet mellom USA og Nord-Korea er farligere enn noen gang (VG +)

Enda en provokasjon. Saken fortsetter etter videoen

Regimet publiserte nylig bilder som tyder på at landet er i ferd med å utvikle enda flere langtrekkende rakettmodeller.

De har også truet med å sende raketter mot et havområde ikke langt fra den amerikanske stillehavsøya Guam, noe som innebærer at de må fly over Japan. Trusselen er senere trukket tilbake.

USAs president Donald Trump har uttalt at Nord-Korea vil bli møtt med «ild og raseri som verden aldri har sett maken til», dersom regimet kommer med flere trusler mot USA.

Det store overblikket: Slik ville en krig mellomNord-Korea og USA sett ut (VG +)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder