DRAMATISK: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swebank First Securities sier de langsiktige konsekvensene av brexit kan bli dramatiske. FOTO: JAVAD PARSA Foto: Javad M. Parsa VG

Norsk sjeføkonom: Kan true freden i Europa

Politikere i Nederland og Frankrike vil ha folkeavstemning

Mens EU-motstanderne jubler fredag morgen, frykter sjeføkonom Harald Magnus Andreassen at brexit i verste fall betyr en trussel mot freden i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– I verste fall kan dette rokke ved freden i Europa. Mange i mange land ønsker et annet politisk regime. Det er en farlig utvikling. Mellomposisjonen er at EU kan få store problemer. Vi ser en farlig trend i USA, Frankrike, Nederland, Italia; de legger skylden på egne problemer på nabolandene og de svakeste gruppene i eget samfunn, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Fredag våknet Europa til sjokknyheten om at et flertall av britene har stemt for å forlate EU. Nå krever den innvandringskritiske politikeren Geert Wilders at også Nederland holder folkeavstemning. Det samme kravet kommer fra Marine Le Pen i Frankrike.

– Det er sterke krefter i Nederland, Frankrike og Italia som ønsker folkeavstemning. Går Frankrike ut, så er eurosonen ferdig og EU-prosjektet er over. Det behøver ikke å endte i krig og elendighet, men vil gi stor usikkerhet om kjøreregler og trygghet i Europa, sier Andreassen.

Følg VGs livesending om brexit under:

– Risikerer at Storbritannia sprekker

Samtidig tror han at prosessen mellom EU og Storbritannia vil bli lang.

– Hvordan Storbritannia skal ordne sitt forhold til EU har de nå to år på å finne ut av. De er utrolig tett knyttet med avtaler, så dette er komplisert. Det skal bygges ett helt nytt handels– og samarbeidsregime, sier Andreassen.

– Så risikerer vi at Storbritannia sprekker. I Nord–Irland og Skottland var det et stort flertall for å bli. De kan finne på å melde seg ut av Storbritannia og inn i Europa.

– Hva betyr det for Norge?

– Det som ikke er bra for verden, er ikke bra for Norge. Politisk krise i Europa er det siste vi ønsker oss.

LO-leder Gerd Kristiansen er også sterkt bekymret.

– La oss håpe at britene klarer å samle seg rundt en plan for fremtiden. Den tøffe debatten som har vært, kommer av høy ledighet, fremmedfrykt og sosial misnøye. En nøkkelfaktor for å demme opp for denne typen utvikling er å skape flere og bedre jobber og gi folk en lønn å leve av, sier LO-lederen.

– Jeg håper de to kampanjene kan krype ut av sine skyttergraver og finne gode løsninger for fremtiden. Norske myndigheter har en jobb å gjøre for å sikre at norsk handel med Storbritannia kan fortsette utenfor EU, sier hun.

Les: Pundet faller som en stein

Saken fortsetter under bildet

BEKYMRET: LO-sjef Gerd Kristiansen. Foto: Frode Hansen VG

– Sterkt beklagelig

– Vi respekterer resultatet i britenes folkeavstemning, men synes dette utfallet er sterkt beklagelig. Det skaper ikke bare usikkerhet for Storbritannias fremtid, men også for EU og Norge, sier Ingebjørg Harto, næringspolitisk direktør i NHO.

Hun sier NHO fortsatt har stor tro på EU.

– Nå er det viktig at alle holder hodet kaldt. De store utfordringene fremover, som klima, energi, økonomiske reformer, sikkerhet og migrasjon kan kun løses gjennom forpliktende internasjonalt samarbeid, sier Harto.

Fått med denne? Dette betyr brexit for deg

– I omstillingen Norge er i, er tilgangen til EUs indre marked viktigere enn noen gang. Det er helt sentralt for oss at EU lykkes og at Norge bidrar aktivt i det europeiske samarbeidet.

Hun sier debatten i Storbritannia og i flere andre europeiske land viser at også EU har en viktig jobb foran seg.

– Nå må EU fortsette arbeidet med å forbedre og effektivisere unionen, og den norske regjeringen må føre en aktiv europapolitikk for å sikre EØS-avtalen. Vi må delta mer aktivt i Brussel og utnytte de mulighetene som avtalen gir for å påvirke prosessene i EU, sier Harto.

Dilemma

Professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Ola Grytten, sier det store dilemmaet for EU nå blir hvor god avtale Storbritannia nå skal få.

– Hovedutfordringen for EU blir at Storbritannia ikke kan få en god avtale, fordi det vil gi krefter i andre land vind på utmeldingsmølla. Men den kan heller ikke bli for dårlig: Storbritannia er netto importør av EUs produkter og London er finanssentrum i Europa.

Han sier fallet i pundet er bra for britene.

– Kan det få konsekvenser for EØS-avtalen?

– Det er ikke signalisert at britene vil inn i den, men de kan få noe liknende som kan gi behov for samordning. Britene har ikke fullt EU-medlemskap i dag; de har blant annet sitt eget pund, så deres avtale minner endel om EØS, sier Grytten.

Se under: Europaministeren er skuffet over brexit

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder