KONTROLL: Statsminister Erna Solberg besøkte i november i fjor syriske flyktninger i Libanon. Hun varsler nå at den norske grensekontrollen vil fortsette til EU får kontroll på sine yttergrenser. Foto: HARALD HENDEN Foto: ,

Solberg varsler fortsatt grensekontroll

EU vurderer slutt på passfri reising i to år

MÜNCHEN (VG) Norge vil fortsette med grensekontroll inntil
EU og Schengen-landene får kontroll på yttergrensene. Det slår statsminister Erna Solberg (H) fast overfor VG.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag ble det kjent at EU vurderer å ta i bruk en nødparagraf i Schengen-avtalen som innebærer at passfriheten mellom medlemslandene kan bli opphevet i to år.

Årsaken er flyktningestrømmen og økende bekymring for at Hellas ikke er i stand til å beskytte sine grenser, melder nyhetsbyrået AP.

– Kontrollen fortsetter

Regjeringen har vedtatt å forlenge personkontrollen på alle ferge-ankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland frem til 15. mars. Nå varsler statsminister Erna Solberg at grensekontrollen kan forlenges.

– Vi fortsetter med grensekontroll, selv om det er en veldig begrenset del av grensen som må kontrolleres siden Sverige og Danmark også har sin grensekontroll, sier Solberg til VG.

Les også: Disse landene tar imot flest flyktninger

Hun håper imidlertid at den nordiske passfrie unionen vil bestå, men det forutsetter at Sverige og Danmark opprettholder tilsvarende kontroll av reisende som kommer fra land utenfor Norden.

Frist til mai

Siden 1995 har det i prinsippet vært mulig å krysse grensene mellom Schengen-landene uten pass. Den interne grensekontrollen i Schengen-området ble istedet erstattet med en ytre grensekontroll.

TIL HELLAS: Flyktninger kommer på dette bildet i land på den greske øya Lesvo. EU vurderer nå å gjøre slutt på passfri reising mellom Schengen-landene, da Hellas ikke klarer å beskytte grensene sine i dag. Foto: Espen Rasmussen , VG

Samtidig har de 26 medlemslandene hatt mulighet til å innføre egne grensekontroller i seks måneder. Denne kontrollen kan i spesielle tilfeller utvides til to år, dersom et medlemsland ikke kan beskytte grensene sine.

Det er denne «nødparagrafen» EU nå vurderer å ta i bruk, ifølge interne EU-dokumenter AP har fått tilgang til. EU-landene sluttet seg fredag formelt til et krav der Hellas får en frist på tre måneder til å rette opp manglene i kontrollen av Schengens yttergrense

– Vi er i en så dramatisk situasjon som ingen kunne tenke seg kunne skje, hvor kontrollen ved yttergrensene ikke fungerer. Det er situasjonen som endrer reglene, ikke reglene som endrer situasjonen, sier Erna Solberg.

Les også: Slik reiser flyktningene i Europa

Hun håper at Norge, Sverige og Danmark i fremtiden klarer å koordinere vedtak om grensekontroll slik at landene gjør det samme på samme tid.

Strømmen fortsetter

Det er den massive flyktningstrømmen gjennom Hellas som nå gjør at EU nå vurderer drastiske tiltak for å begrense tilstrømmingen til Schengen-landene. Rundt 2.000 mennesker ankommer fortsatt greske øyer daglig fra Tyrkia i båter.

Inspektører fra EU besøkte i november i fjor de greske grenseområdene, og ga Hellas frist til begynnelsen av mai for å styrke sin grensekontroll. Dokumentene som ble lekket til AP fredag viser at EU nå er innstilt på å erklære at Hellas har feilet i å beskytte sine grenser.

Les også: Canada sier nei til enslige mannlige asylsøkere

Greske myndigheter har foreløpig ikke kommentert lekkasjene fra de interne EU-dokumentene.

Begrenset kontroll

Seks Schengen-land, deriblant Norge, har allerede innført en midlertidig, begrenset grensekontroll. For de fleste landene utløper denne i midten av mai. Tyskland har allerde varslet at de ikke ønsker å oppheve denne kontrollen.

Mer her: Derfor vil Anundsen ha grensekontroll

Justisminister Anders Anundsen mener tiltakene Norge har innført fungerer:

– Kontrolltiltaket har god preventiv effekt, og vi har grunn til å tro mange vil unnlate å reise til Norge grunnet grensekontrollen, uttalte justisminister Anders Anundsen (Frp)i en pressemelding fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder