Trump leder på ferske målinger

USA-ekspert: Tre andre målinger viser Clinton-seier

Donald Trump har passert Hillary Clinton på to landsdekkende meningsmålinger, knappe to døgn før presidentvalget i USA.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

På målingen TIPP har utført for Investor's Business Daily får Trump en oppslutning på 44 prosent, mens Clinton får 43 prosent.

Libertarianeren Gary Johnson får 5 prosent på målingen og den grønne kandidaten Jill Stein får 2 prosent på målingen.

Les også: Beskylder Putin for å blande seg inn i valget

TIPP har truffet aller best med sine målinger foran de tre siste presidentvalgene i USA.

– Jevnere enn man skulle tro

USA-ekspert Jennifer Leigh Bailey, professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, forteller at det alltid har vært meningsmålinger som har vist at Trump leder, men at det er vanskelig å vite hva det betyr.

– Det er klart at kampen er jevnere enn man skulle tro. Samtidig er det fortsatt flere meningsmålinger som også viser ledelse til Hillary Clinton, sier hun.

På den siste målingen USC Tracking har utført for Los Angeles Times får Trump 48 prosent oppslutning, mens Clinton får 43 prosent.

USC Tracking har som eneste meningsmålingsinstitutt hatt Trump i ledelsen gjennom hele valgkampen, men benytter en annen metode enn andre ved å spørre det samme utvalget av velgere hver gang.

Fikk du med deg? Trump dratt av scenen under valgmøte

Journalist og kommentator Jan Arild Snoen mener en ikke bør legge vekt på enkeltmålinger i det hele tatt, men heller se på gjennomsnittet av resultatene og trenden.

– Det vil alltid være en feilmargin, og det er også en usikkerhet om de klarer å nå et representativt utvalg av befolkningen, sier Snoen.

– Tre andre målinger som er offentliggjort i dag viser at Clinton er foran Trump med tre til fem prosentpoeng, forklarer han.

Fått med deg denne? USA-valget forklares på Pokémon-vis:

RealClearPolitics' gjennomsnitt av de siste åtte landsdekkende målingene har Clinton fortsatt en knapp ledelse på 1,4 prosentpoeng.

Leigh Bailey forteller også at meningsmålingene utføres på forskjellige måter, og dermed kan de gi litt forskjellige svar. Hun understreker at Clinton har ledet på mange meningsmålinger de siste månedene, og hun tror ikke at det vil endre seg radikalt nå.

– Men det er en reell sjanse for at Trump vinner. Jeg tipper likevel at Clinton vinner tilslutt, men det kan godt skje at Trump vinner, sier hun.

Vippestater avgjørende

Leigh Bailey anbefaler at man heller følger med på vippestatene enn på meningsmålingene. Hun har sett på meningsmålingene på delstatsnivå, og de viser at det er tettere enn på nasjonalt nivå.

– Det blir et spennende valg, særlig siden det er forskjellige indikasjoner sammenliknet med tidligere stemmegivning.

Trump har hele valgkampen fått oppmerksomhet i mediene, og hatt flere skandaler.

– Det er helt utrolig hvor mye gratis dekning han har fått av mediene, sier hun.

Noe av grunnen til at Trump gjør det bra, tror Leigh Bailey er at mange har misforstått hvor misfornøyde amerikanere egentlig er. Det virker også som at de gamle spillereglene for valgkampen ikke ser ut til å gjelde.

– Hvordan man håndterer seg selv i offentligheten, for eksempel. Man gjør ikke narr av krigshelter, men det har Trump gjort og det har ikke vært noe problem for han, sier hun.

Grunnen til det tror hun er at hans velgere ikke fokuserer på småtingene som skjer rundt Trump.

– De ser heller på hans større betydning, sier Leigh Bailey.

Snoen mener imidlertig at sluttmobiliseringen kommer til å være den mest avgjørende faktoren for hvem som vinner.

– Det handler om å få litt usikre velgere til faktisk å stemme og her har Clinton et bedre apparat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder