STÅR SKOLERETT: Den amerikanske studenten Otto Frederick Warmbier ble vist frem på nord-koreansk TV mandag, tiltalt for «alvorlige forbrytelser» mot staten. Foto: Kyodo , Reuters / NTB Scanpix

Pågrepet amerikaner vist fram på nordkoreansk TV

En amerikansk student som er anklaget for å ha stjålet en politisk plakat i Nord-Korea, ble mandag vist fram på landets statlige fjernsynskanal.

 • David Bach

Artikkelen er over fire år gammel

Otto Warmbier (21) erkjente og beklaget tyveriet på et møte der mediene og noen medlemmer av det diplomatiske korpset i Pyongyang var til stede mandag, lokal tid.

Warmbier skal ha stjålet en plakat med et politisk slagord fra hotellet han bodde på. Den ble tatt fra et område som bare de ansatte hadde adgang til, og Nord-Korea anser tyveriet for å være en forbrytelse mot staten.

VG-spesial: Flukten fra nord

Ifølge studentens tv-sendte tilståelse skulle han gi plakaten som et trofé til en kirke i hjemstaten Ohio, som hadde tilbudt seg for å betale for den.

Det er så langt ikke klart hvilke strafferammer 21-åringen står overfor, skriver nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TILSTO: Otto Frederick Warmbier (21) skal ha tilstått å ha stjålet en banner med et politisk budskap på hotellet reisefølget hans bodde på i Pyongyang. Warmbier ble fengslet i januar. Foto: Kyodo , Reuters / NTB Scanpix

Pågrepet på flyplassen

Nord-Korea kunngjorde sent i januar at en 21 år gammel student fra USA var pågrepet etter å ha tatt seg inn i landet som turist og så gjennomført sin forbrytelse, med «stilltiende samtykke fra den amerikanske regjeringen og manipulert av denne».

Ifølge The Independent ble Warmbier pågrepet på flyplassen like før reisefølget hans skulle ta flyet videre til Kina.

Trenger høytstående hjelp

Tidligere har personer som har blitt pågrepet ofte trukket tilbake tilståelsen etter at de er sluppet fri.

Løslatelsene kommer ofte heller ikke før en høytstående amerikansk tjenesteperson har besøkt landet, skriver AP. Det var tilfellet da etterretningssjefen James Clapper måtte til Nord-Korea for å få frigitt amerikanerne Kenneth Bae og Matthew Miller i 2014.

I 2009 reiste tidligere president Bill Clinton med et Hollywood-sponset privatfly for å få løslatt de fengslede journalistene Euna Lee og Laura Ling.

(NTB/VG)

Les også

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. USA

Flere artikler

 1. Pluss content

  Pågrepet amerikaner hengt ut på nordkoreansk TV

 2. Nyhetsbyrå: Amerikansk student dømt i Nord-Korea

 3. Død students foreldre saksøker Nord-Korea

 4. Pluss content

  Nord-Korea-turen som endte med døden

 5. Otto Warmbier er død

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder