DOUMA: Barn ser på skadene etter det aktivister sier er luftangrep utført av russiske styrker i den syriske byen Douma ikke langt unna hovedstaden Damaskus den 10. januar i år.

DOUMA: Barn ser på skadene etter det aktivister sier er luftangrep utført av russiske styrker i den syriske byen Douma ikke langt unna hovedstaden Damaskus den 10. januar i år. Foto: Bassam Khabieh , Reuters

Eksperter: Russisk tilbaketrekning positivt for fredsforhandlingene

At Russland nå trekker det meste av sine styrker ut av Syria, kan presse Assad-regimet over på tilbudssiden når fredsforhandlingene starter i Genève neste uke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det mener Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo.

Cecilie Hellestveit Foto: Privat ,

– Dette gir i praksis et Assad-regime som blir tvunget til å være mer forhandlingsvillige, og det er veldig smart. Syria kan ikke være så kompromissløse uten Russland i ryggen som de kanskje hadde sett for seg, sier Hellestveit til VG.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyste tidligere i dag at Russland har begynt å trekke tilbake militært utstyr fra Syria.

Partene i borgerkrigen skal ikke møtes ansikt til ansikt når fredsforhandlingene begynner i Genève neste uke, men føre indirekte forhandlinger.

Det forrige forsøket på fredsforhandlinger om Syria ga ingen resultater, og runden som nå innledes, skal etter planen pågå til 24. mars.

Les også: Eksperter mener Putin har lykkes i Syria (krever innlogging)

– Gunstig utgangspunkt

Hellestveit mener en av årsakene til at russerne trekker seg tilbake, er å for å sørge at deres part vil være forhandlingsvillig. I tillegg til at Moskva har oppnådd det de hadde satt seg fore: nemlig å redde stumpene av den syriske staten ved å sikre eller gjenerobre de mest folkerike områdene.

Husker du? Slik er FNs plan for fred i Syria

– Dette er en innsats andre vestlige land egentlig er ganske takknemlige for. Situasjonen hadde vært betydelig vanskeligere uten en stat i Damaskus. Syria i en oppløst situasjon ville være veldig mye mer krevende. Libya er jo et skrekkens eksempel, sier Hellestveit.

Fått med deg? Terroren som kan velte våpenhvilen (krever innlogging)

Russernes nærvær i Syria koster også mye penger, særlig hvis det trekker ut i tid. Russland har deltatt i krigen i Syria siden 30. september 2015.

– Dette er et hendig tidspunkt å trekke seg ut på og et gunstig utgangspunkt for reelle forhandlinger i Genève. Utsiktene til reelle forhandlinger er lysere ut nå enn for kort tid tilbake, mener Hellestveit som anslår at syriske myndigheter nå kontrollerer rundt en tredjedel av landet men at dette er de viktigste delene av Syria.

Ifølge ILPI-forskeren har russerne aldri hatt som mål å ta IS.

– De har først og fremst hatt soldater i luften, sier hun.

Les også: Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

Hellestveit mener situasjonen minner om prosessen rundt Syrias kjemiske våpen i 2013 og 2014 da russerne og amerikanerne samarbeidet om å få disse ut av landet.

– Det skjedde på en meget imponerende måte i et land som var midt i en krig. Denne prosessen har litt av det samme ved seg siden det er en relativt klar koordinering mellom amerikanerne og russerne. Situasjonen er delikat, men gjør at forhandlingene i Genève er de første reelle fredsforhandlingene vi har hatt siden krigen startet, avslutter Hellestveit.

Krigen har nå pågått i fem år.

– Linjeskifte

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Foto: Terje Bringedal , VG

Også Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, synes det er smart av Putin å trekke seg ut nå.

– Det er samtidig en beskjed til Assad om å delta seriøst i samtalene om en politisk løsning i Genève. En beskjed om at han ikke kan påregne støtte for hva som helst, men at han må inn i forhandlingene på en genuin og seriøs måte. Dette bedrer utsiktene for Staffan de Mistura som skal forhandle på vegne av FN for partene, sier Lodgaard.

Han mener det som har skjedd de siste 14 dagene er et slags linjeskifte til fordel for den politiske prosessen for å finne en løsning.

– Russland har spilt en viktig rolle i etableringen av våpenhvilen og de har naturligvis vært sterkt interessert i en våpenhvile og en politisk løsning for ikke å bli sittende fast i den militære gjørma i Syria, sier Lodgaard til VG.

Men president Bashar al-Assads tid ved makten er begrenset, mener seniorforskeren.

– Det er ikke så stor forskjell i synet på dette mellom Russland og USA. USA skjønner at Assad må sitte og være med i kampen mot IS en stund til, og russerne er innforstått med at Assad til syvende og sist må gå fordi han har for mye blod på hendene og ikke kan være en del av en politisk løsning, sier Lodgaard som mener USA og Russland samarbeider ganske godt om å finne en politisk løsning i det krigsherjede landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder