Beboere er redde for nye angrep

SØRGER OVER OFRENE: Over hundre familiemedlemmer sørger nå over terrorofrene ved likhuset i Ankara. Foto: Ender Bakus ,

Ankara sørger over sine terrorofre

ANKARA (VG) Hele Ankara er preget av frykt, sier tyrkere til VG etter terrorangrepet søndag kveld.  Nå samler slektninger av døde og savnede seg utenfor likhuset i Adli Top.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi sørger over en av de drepte, Eyüp Ulas. Han var student, forteller storebroren.

Andre sørgende har ikke fått kontakt med sine kjære etter angrepet og frykter det verste.

– Vi har ikke fått noen informasjon, men vi frykter at våre savnede er blant de døde, så vi har kommet for å gi blodprøver så de kan teste for DNA og undersøke ID, sier en kvinne.

Mustafa forteller at han ventet på at kroppen til fetteren, Erdem Soydam, skal bli løslatt så de kan ta ham til begravelsen, som i muslimske land skal skje innen et døgn.

- Han var på drosjesjåfør da bomben smalt, og han er bekreftet omkommet. Vi er redde og sinte, fordi vi lever i smerte, sier han.

Ankara pleide å være en trygg by, forteller vennen Camaltin.

SØRGER OVER OFRENE: Over hundre familiemedlemmer sørger nå over terrorofrene ved likhuset i Ankara Foto: Ender Baykus ,

- Tyrkia må røske terrorismen opp med roten. Hvis det blir nødvendig kan jeg selv dra for å slåss, sier han.

VG har i morgentimene oppsøkt flere steder i Tyrkias hovedstad. Byen er sterkt preget av gårsdagens terrorangrep.

Astedet er dekket til og politiet jobber med tekniske undersøkelser ved Kizilay senter, det store trafikknutepunktet sentralt i Tyrkas hovedstad. Her mistet minst 34 mennesker livet da en bombe ble utløst i en bil som kjørte inn mellom to busser ved 18.40-tiden lokal tid søndag.

Et stort område er sperret av ved senteret.

24 av de døde er allerede identifisert og overlevert til sine familier. Tre av de døde er ennå ikke identifisert, mens åtte er sendt til obduksjon.

Ved Hacettepe, byens største sykehus, får VG opplyst at i alt 30 pasienter ble mottatt i går kveld. En omkom, for tre er tilstanden kritisk, fem er stabile og resten er utskrevet.

– Vi har lagt en kriseplan og håndterer situasjonen. Dessverre kan vi ikke gi pressen opplysninger eller tilgang til å snakke med pasientene, forklarer sykehusdirektør Koray Boduroglu til VG.

I eksplosjonen ble også 125 mennesker såret. Minst 17 av dem kjemper for livet. De skadede blir behandlet på ti forskjellige sykehus i den terrorrammede byen. Det er bare en måned siden forrige angrep. Det var rettet mot en militær konvoi.

Les også: Kurdistans frihetsfalker tar på seg skylden for angrep

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPERRET AV: Åstedet etter angrepet 1er dekket til og avsperret. Dette er et knutepunkt for kollektivtrafikken i millionbyen Ankara og mange er redde. Foto: Ender Baykus ,

Tungt bevæpnet politi vokter området og bak politisperringene er hele åstedet dekket til med en enorm hvit duk.

Politiets ansvarlige på stedet forteller til VG at tekniske undersøkelser fortsatt pågår og at hverken presse eller sivilbefolkning får lov til å komme nærmere. Området undersøkes med hunder.

Fikk du med deg? Her slår tyrkisk kystvakt mot flyktningbåt

Redde innbyggere

En liten gruppe med butikkeiere har samlet seg på utsiden av sperringene. De driver butikker som ligger rett i nærheten av knutepunktet i Ankaras kollektivtrafikk.

PREGET: VGs journalist Nilas Johnsen (til venstre) og butikkeierne Cegiz og Gengai Genz (til høyre) og Cegiz. Foto: ,Ender Baykus

En av dem, Gengai Genz, driver en butikk sammen med sin eldre kollega Cengiz. Han forteller VG at de ikke vet om klesbutikken deres er totalt ødelagt.

– Det finnes ikke ord for å forklare hvor ille dette er. Hele Ankara er preget av frykt, vi er redde for at det skal komme et nytt angrep, sier de.

Les også: Tyrkia gir IS skylden for angrep mot grenseby

Presidenten lover suksess

Erdogan var selv i Istanbul da terrorangrepet ble gjennomført i hovedstaden klokken 18.40 lokal tid.

– Kampen mot terror vil ende med suksess, og terroren vil bli tvunget i kne, sa president Recep Tayyip Erdogan til tyrkerne etter søndagens kveld.

Erdogan, som søndag innførte portforbud i to byer sørøst i landet, ber tyrkerne om ikke å bekymre seg.

– Vårt land vil aldri gi opp vår rett til å forsvare oss mot alle typer terrortrusler, sa presidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BOMBE: Minst 125 mennesker ble såret søndag kveld, 19 av dem alvorlig. 34 mennesker døde etter angrepet i Ankara.(Selahattin Sonmez/Hurriyet Daily via AP) TURKEY OUT Foto: ,

Flere terrorangrep

Ankara har hatt tre terrorangrep det siste halve året. I februar ble en militærkolonne angrepet og 28 mennesker drept. Dette skjedde ikke langt unna åstedet for søndagens angrep.

10. oktober angrep selvmordsbombere en kurdisk demonstrasjon og drepte mer enn 100 mennesker.

Les også: HRW: Sårede kurdere fanget i by i Tyrkia

Amerikanere advart

Amerikanere i Ankara ble varslet om terrorfaren allerede fredag. Ifølge USAs ambassade bekreftet tyrkiske myndigheter faren for angrep. Det skal ikke ha blitt sendt ut en generell advarsel.

Det er Hurriyet Daily News som skriver at den amerikanske ambassaden fredag 11. mars fanget opp advarsler fra tyrkiske myndigheter gjennom sosiale medier og varslet alle amerikanske statsborgere i byen. Varselet handlet om konkret terrorfare ved regjeringsbygg i Bahçelievler-området. Tyrkiske myndigheter skal ifølge Hurriyet ha bekreftet advarselen overfor den amerikanske ambassaden, men det skal ikke ha blitt sendt ut en generell terroradvarsel.

– I forrige uke ble den amerikanske ambassaden klar over det på sosiale medier sirkulerte en advarsel fra tyrkiske myndigheter om en mulig trussel. Etter at tyrkiske myndigheter bekreftet advarselen, sendte den amerikanske ambassaden ut et varsel til alle amerikanske statsborgere i Ankara, både til offentlig ansatte og sivile beboere. Advarselen gikk også til tyrkiske ansatte ved den amerikanske ambassaden. Dette er rutine når vi blir kjent med trusler via tyrkiske myndigheter, skriver ambassaden i en pressemelding.

Amerikanere og ambassadeansatte i den tyrkiske hovedstaden ble rådet til å holde seg unna et konkret område i byen der det ligger mange regjeringskontorer.

Søndagens bombeangrep skjedde ikke langt unna området det ble advart mot.

Les også: Frykter økt terror i Tyrkia

SÅRET: Minst 34 mennesker er drept og 125 såret etter terrorangrepet i Ankara søndag kveld. Angrepet skjedde ved Kizilay plassen, et knutepunkt i byen. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN Foto: ,

Bussen var full

Tyrkiske Dogan Asik ble selv skadet i den voldsomme eksplosjonen.

– Alle setene i bussen var fulle, det var 40–50 mennesker. Bussen sakket farten, en bil kjørte forbi. Så «boom», eksploderte det. Noe rødt kom til syne i bussen, flammer. De tok to til tre mennesker, forteller Asik til nyhetsbyrået AP.

Han ble selv skadet i angrepet som skjedde ved 17.30-tiden i den tyrkiske hovedstaden søndag ettermiddag. En bombe ble utløst i en park nær Utdanningsdepartementet i sentrum, og kraftig røyk kunne ses over parken etter eksplosjonen.

Da VG kom til området ved midnatt, var det satt opp politisperringer omtrent 250 meter fra der bomben gikk av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder