FLUKT: En internt fordrevet syrisk familie som flyktet fra kampene og bombingen i Aleppo, hviler ved telt i landsbyen Batabo nord på landsbygda i provinsen Idlib. Foto: Ammar Abdullah , Reuters

FN: Har innelåst konfidensiell liste med krigsforbrytere i Syria

For å få fred i Syria mener FN det er helt nødvendig å stille krigsforbrytere til ansvar. I Genève har FN innelåst en konfidensiell liste over mistenkte krigsforbrytere og militærenheter.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag la FNs uavhengige granskingskommisjon for Syria fram sin nye rapport. Den fastslår at samtidig som Syrias regime og væpnede grupper begår nye grove forbrytelser mot menneskeheten, bidrar internasjonale makter til ytterligere opptrapping av krigen.

FN-panelet understreker behovet for at noen må stilles til ansvar som en sentral del av fredsprosessen. En konfidensiell liste over mistenkte krigsforbrytere og militærenheter ligger innelåst i en safe i FNs hovedkvarter i Genève.

Vetomaktene Russland og Kina har tidligere stanset ett forsøk fra vestlige land på å oversende konflikten til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Syria er ikke ICC-medlem, så domstolen kan bare ta saken dersom FNs sikkerhetsråd ber den om det.

Fikk du med deg? USA og Russland enige om stans i kamphandlingene

– Ingen av de stridende partene i Syria respekterer folkeretten, sa granskingskommisjonens leder Paulo Pinheiro da rapporten ble presentert i New York mandag kveld.

Kommisjonen skriver at det i uforminsket styrke foregår avskyelige brudd på menneskerettighetene og folkeretten, forverret av åpenbar straffrihet.

– Ignorerer forpliktelser

USA og Russland presser partene til å implementere en midlertidig våpenstilstand fra lørdag. Den vil gjelde for syriske regjeringsstyrker og opprørsgrupper, men ikke for IS og Jabhat al-Nusra, som FN definerer som en terrororganisasjon.

Bakgrunn: Derfor er våpenhvile i Syria nesten umulig

– Paradoksalt nok er det de samme internasjonale og regionale aktørene som tilsynelatende presser på for en fredelig løsning på krigen, som fortsetter å nøre opp under den militære opptrappingen, heter det i rapporten.

Forpliktelsene i FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjoner er i stor grad ignorert, heter det videre. FN-kommisjonen slår fast at partene i Syria fortsatt begår krigsforbrytelser i stor skala.

Les også: Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

– Forbrytelser mot menneskeheten begås fortsatt av regjeringsstyrker og av terrorgruppen ISIS (IS), skriver panelet i den 31 sider lange rapporten.

Kjemiske våpen

Russisk-syriske luftangrep har den siste tiden drevet titalls tusen menn, kvinner og barn på flukt.

Midtøsten-ekspert: Dette er IS' krigføringsstrategi

– Vilkårlige og uforholdsmessige angrep mot sivilbefolkningen må stanse, heter det i rapporten.

Panelet har i lang tid fordømt de stridende partenes bruk av sult som våpen i krigen.

PÅ FLUKT: En syrisk jente på bussen mot grensen til Tyrkia den 10. februar i år. Foto: Ammar Abdallah , Reuters

– Regjeringsstyrker, væpnede grupper som kjemper mot regjeringen, og terrororganisasjoner utfører beleiringer med påfølgende utsulting og nekter tilgang til nødhjelp, skriver kommisjonen.

Vestens luftangrep: Slik overlever IS-krigerne

FN-panelet gransker dessuten beskyldninger om bruk av kjemiske våpen, deriblant klor- og sennepsgass, fra ulike parter i konflikten.

470.000 døde i krigen

FN-rapporten dokumenterer overgrep begått mellom juli i fjor og januar i år og er basert på 415 intervjuer utført i regionen og i Genève. Kommisjonens medlemmer har blitt nektet adgang til Syria siden den ble etablert i 2011.

Les også: Russlands statsminister frykter ny verdenskrig

FN sluttet å føre oversikt over drepte i Syria-krigen i for halvannet år siden. Da inneholdt verdensorganisasjonens dødsliste for Syria 250.000 navn. Forrige uke publiserte det Beirut-baserte forskningssenteret Syrisk senter for politisk forskning (SCPR) en rapport som anslo at krigen har kostet 470.000 menneskeliv. (©NTB)

Mer om

 1. Syria
 2. Russland
 3. USA
 4. FN

Flere artikler

 1. USA og Russland enige om stans i kamphandlingene

 2. Assads styrker anklages for klorangrep mot Aleppo

 3. Stans i kamphandlingene i Syria: Partene i Syria aksepterer våpenhvile

 4. Fem år med borgerkrig i Syria

 5. Sikkerhetsrådet uenige om sanksjoner etter gassangrep

Fra andre aviser

 1. FN: Ingen respekterer folkeretten i Syrias krig

  Fædrelandsvennen
 2. Våpenhvile i Syria kan tre i kraft lørdag

  Fædrelandsvennen
 3. FN: Grove forbrytelser mot menneskeheten i Syria

  Fædrelandsvennen
 4. Russland bomber sivile i Idlib

  Bergens Tidende
 5. Assads styrker anklages for klorangrep mot Aleppo

  Bergens Tidende
 6. Trump roses av Israel, Saudi-Arabia og Storbritannia

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder