ASSAD: Intervjuet med den syriske presidenten blir publisert torsdag. Han mener det vil være vanskelig å få slutt på krigen. Foto: Sana Reuters

Assad: Aleppo-seier et stort skritt nærmere krigsslutt

Syrias president Bashar al-Assad sier en seier i Aleppo, vil være et stort skritt mot en slutt på borgerkrigen i Syria. Men krigen er ikke slutt før «terrorismen er fullstendig utradert», sier han.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I et intervju med den syriske avisen Al-Watan som publiseres torsdag og som nyhetsbyrået AFP har fått sett utdrag av, sier Assad at en seier i Aleppo ikke nødvendigvis betyr slutten på borgerkrigen i Syria.

– Men det vil være et stort skritt mot en slutt på krigen, sier han. I løpet av den siste uken har syriske styrker tatt kontroll over 80 prosent av Øst-Aleppo, som har vært kontrollert av opprørsstyrker siden 2012.

Regjeringshæren vinner terreng: Har kontroll over gamlebyen i Aleppo

Ingen våpenhvile

På spørsmål om muligheten for en kort våpenhvile i Aleppo, slik opprørsstyrkene har bedt om, svarer Assad at den er «tilnærmet ikke-eksisterende».

– Særlig amerikanerne insisterer på stadig vekk å kreve en våpenhvile, fordi deres terroristagenter nå befinner seg i en vanskelig situasjon, sier presidenten.

Onsdag var det nye samtaler mellom USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov om å få en slutt på kampene i byen, men det kom ikke noe gjennombrudd.

Russland og Kina: Veto mot våpenhvile i Aleppo

– Terroristene er overalt

Den syriske presidenten trekker fram lokale avtaler mellom regimet og opprørsgrupper som den beste måten å løse den kompliserte konflikten i landet. Slike avtaler har ført til at opprørsgrupper har forlatt flere byer rundt hovedstaden Damaskus de siste månedene, ofte i bytte mot at regjeringsstyrkene slutter å bombardere dem.

– Slike avtaler har beskyttet infrastruktur og sivile og har åpnet for at opprørerne kan vende tilbake i statens skjød. Hva mer kan man ønske, spør Assad.

– Det er den eneste mulige løsningen, parallelt med å slåss mot terroristene. Dette har vist seg å virke de siste to-tre årene, og i det siste har prosessen gått raskere, forklarer Assad. Han lover samtidig å kjempe mot opprørerne også etter at kampen om Aleppo er over, fordi «krigen i Syria vil ikke ta slutt før terrorismen er fullstendig utradert».

– Terroristene er til stede overalt. Selv om vi gjør oss ferdige i Aleppo, vil vi fortsette å kjempe mot dem, sier Assad.

Vil ut av Aleppo: Flukten fra helvete

Flere tusen barn

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble 19 sivile drept da regjeringsstyrkene bombarderte den østlige delen av Aleppo onsdag.

Redd Barnas Syria-direktør Sonia Khush sier tusenvis av barn i Aleppo er blitt «ubevegelige mål».

– Det er ikke til å tro at etter seks år med lidelse og krig, er det internasjonale samfunnet fortsatt villig til å se på at sivile blir bombet, tilsynelatende uten represalier.

Bana (7) tilbake på Twitter: «Under angrep. Ingen steder å dra»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder