KRITISERT: Slik så det ut etter det omdiskuterte amerikanske luftangrepet på et sykehus i Kunduz i Afghanistan i oktober. Foto:Najim Rahim,Ap

Fem sykehus bombet på få uker: – Uakseptabelt hvordan det er blitt

– Det er nesten blitt regelen at man angriper sykehus, ambulanser, sykepleiere og leger, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bare på noen uker er Leger uten grensers sykehus blitt utsatt for angrep hele fem ganger:

** Onsdag i forrige uke angrep Saudi-Arabias flyvåpen et sykehus drevet av Leger uten grenser i Jemen. Ingen ble drept, men ni mennesker ble såret i angrepet.

** Helgen for snart to uker siden ble syv mennesker drept og 47 såret da et sykehus støttet av Leger uten grenser i Syria ble utsatt for et dobbeltangrep med tønnebomber.

Visste du?Slik overlever IS-krigerne Vestens luftangrep

** Natt til 19. november ble et Leger uten grenser-støttet sykehus i Erbin øst for Damaskus i Syria rammet av to raketter. To personer ble drept og 13 personer skadet – inkludert to ansatte som prøvde å gi førstehjelp.

** 26. oktober ble et annet sykehus som drives av Leger uten grenser i Jemen utsatt for et bombeangrep. Ødeleggelsen av sykehuset førte til at 200.000 mennesker nå ikke har tilgang til livreddende helsehjelp.

** Natt til 3. oktober ble et sykehus i Kunduz, Afghanistan drevet av Leger Uten Grenser gjenstand for et amerikansk luftangrep som pågikk i over én time. Minst 30 mennesker ble drept i angrepet, 13 av dem leger og sykehusansatte og ti av dem pasienter.

Les også: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

Mangler en respekt for folkeretten

– Angrepet i Afghanistan er det verste vi har opplevd siden Leger uten grenser ble stiftet, sier lege Morten Rostrup i Leger uten grenser til VG.

Bakgrunn:Krever flere svar etter sykehusangrep i Afghanistan

REAGERER: Morten Rostrup i Leger uten Grenser. Her fra da han la frem organisasjonens list over humanitære kriser som de mener fortjener større oppmerksomhet fra media og politikere i 2014. Foto:Harald Henden,VG

Røde Kors opplyser at de har registrert opp mot 100 angrep mot sykehus og klinikker i Jemen i år.

– Man angriper kjernen i det humanitære arbeidet, og man tar det siste håpet fra dem som lever i en krigssone: De vet at dersom de nå blir alvorlig syke eller skadet, får de ikke hjelp. Det er helt uakseptabelt hvordan det er blitt. Det må få konsekvenser at man bomber sykehus, sier den erfarne krigslegen.

– Er det ingen som bryr seg om noen regler i krig lenger?

– Man får nesten mistanke om det, for vi er ute og kjører når det gjelder respekt for folkeretten og Génève-konvensjonene. Det er nesten blitt en regel at man angriper sykehus, ambulanser, sykepleiere og leger. De stridende partene tar ikke de forholdsregler man bør ta i krig, mener Rostrup, og utdyper:

Leger uten grenser-kronikk:En krig mot krigens regler

– Jeg har jobbet mye i konfliktområder, og vi gir våre GPS-koordinater til partene. Jeg har kanskje vært naiv. Respekten for sykehus er blitt mye mindre. Vi ser at å nekte folk legehjelp blir brukt som våpen i krig i for eksempel Libya og Syria. Hvis man ikke får drept motstanderen umiddelbart, sørger man for at motstanderen dør av skadene.

Peker på USA som versting

Han mener flere krigførende parter benytter en utspekulert strategi hvor man først bomber sivile et sted, for deretter å bombe sykehuset de blir fraktet til.

– Det viser hvor risikabelt det er blitt å drive helsehjelp i krigsområder, sier Rostrup.

Han mener det er sjokkerende at en stor militær aktør som USA kan begå en rekke av menneskelige og tekniske feil som fører til bombingen av et sykehus.

Les også:Bomber alene løser ikke problemet

– De bomber et sykehus gjentatte ganger, selv om de får beskjed om at det er et sykehus. Folk brenner i sengene, folk som flykter i rullestol blir skutt, og skadede leger må operere på hverandre. Det er sjokkerende, sier legen.

Han mener norske myndigheter må kreve at det settes i gang en uavhengig, internasjonal gransking av det fatale sykehus-angrepet.

USA om bombingen av afghansk sykehus:Ikke med overlegg

– Utenriksminister Børge Brende vet selv, som tidligere generalsekretær i Røde Kors, at han bør si ifra til amerikanerne og kreve en uavhengig etterforskning. Det er det minste han kan gjøre, mener Rostrup.

Frykter krigsforbrytelser

Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, støtter Leger uten grenser i at det må skje en uavhengig gransking.

– Det kan selvfølgelig være ulike årsaker som menneskelig svikt, svikt i systemene, svikt i forhold til etterretning. Har dette skjedd med viten og vilje er den en krigsforbrytelse. Feilbombing skjer i krig, men det betyr ikke at det ikke skal tas tak i. Vi må styrke etterlevelsen av krigens folkerett, for man kan ikke ha denne type situasjoner i dagens konflikter, sier Harlem til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder