TOTALVRAK: Ingen overlevde da det russiske passasjerflyet styrtet på Sinai-halvøya forrige helg. Foto: AFP ,

Amerikansk etterretning: IS feiret etter flystyrt

I samtaler som amerikansk etterretning har snappet opp skal terrorgruppen ha feiret at det russiske passasjerflyet styrtet i Sinai-området.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder NBC News.

Ingen av de 224 passasjerene overlevde etter at charterflyet av typen Airbus A-321 fra Metrojet styrtet på vei fra Sharm el-Sheikh forrige helg.

Årsaken til flystyrten er ennå ikke bekreftet, men det kommer stadig sterkere antydninger om at det ikke dreier seg om en ulykke:

Både amerikansk og britisk etterretning mener at det mest sannsynlig var en bombe om bord på flyet som forårsaket styrten.

Samtaler mellom opprørere

President Barack Obama har heller ikke utelukket dette.

Data fra de såkalte svarte boksene om bord tyder også på at flyet ble utsatt for et angrep, sier «kilder nær etterforskningen» til AFP.

Nå kommer det også flere opplysninger om hvorfor amerikansk etterretning mener at bomben kan ha vært plantet av IS eller en IS-tilknyttet gruppe:

Etterretningen har overhørt samtaler mellom opprørere fra Den islamske staten (IS) i Sinai og IS-ledere i Raqqa i Syria.

Les også: Darina (10 md.) ble flystyrtens yngste offer

– Tydelig at de feiret

En talsperson sier til NBC News at det i samtalene blant annet skrytes av at gruppen har fått det russiske flyet til å styrte.

– Det er tydelig at de feiret, sier en anonym talsperson til TV-stasjonen.

Det skal også ha kommet fram hva som skjedde da flyet styrtet, men NBCs kilder vil ikke ut med informasjon om det.

Før flyet styrtet skal også amerikansk etterretning ha fanget opp en samtale fra en IS-tilknyttet gruppe i Sinai som advarte mot at «noe stort var på gang i området», uten at fly ble spesielt nevnt.

Les også: Terrorekspert: – Russland vil svare på en brutal måte

Putin stanser Egypt-fly

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt gikk etter flystyrten i Sinai for en uke siden ut på Twitter og hevdet at de sørget for at flyet gikk i bakken.

Hverken USA eller Storbritannia deltar i etterforskningen. Den ledes derimot av Egypt og Russland, som begge har advart mot spekulasjoner.

Sjefen for russisk etterretning gikk imidlertid fredag ut med en anbefaling om å stanse alle flygninger fra Russland til Egypt, noe landets president Vladimir Putin støttet.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder