… og alt annet du lurer på om avstemningen

POPULÆR: Den skotske førsteministeren Alex Salmond, som leder ja-siden, poserer med en av sine tilhengere i Edinburgh tirsdag. Foto:Lesley Martin,Afp

Skottland: Derfor vil de bli uavhengige

LONDON (VG) Neste uke stemmer skottene over sin egen fremtid fordi den politiske ledelsen drømmer om at landet blir et nytt Norge.

 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over fem år gammel

De siste meningsmålingene har vist at det er uhyre jevnt, og det som lenge så ut som en formalitet er plutselig snudd på hodet – Skottlands uavhengighet kan bli en realitet.

Stort sett alle over 16 som bor i Skottland med pass fra Storbritannia, EU eller Samveldet får gi sin stemme. Om lag 800.000 skotter som bor i andre deler av Storbritannia får ikke stemme, 400.000 ikke-skotske briter som bor i Skottland får stemme.

Det er et enkelt spørsmål å svare ja eller nei på den 18. september: Burde Skottland være et uavhengig land?

Politikkprofessor Tony Travers ved London School of Economics’ kommentar:

– Det finnes ingen perfekt måte å gjøre det på, men de har valgt den enkleste og mest rettferdige måten.

– Hvorfor?

Det skotske nasjonalistpartiet SNP har lenge hatt skotsk uavhengighet som mål. Da de vant valget i 2011 – med flertall i det skotske parlamentet – sikret de støtte i folket til å sette i gang en folkeavstemning. Selv om ikke frigjøringen var en stor del av valgkampen, var seieren så stor at den britiske regjeringen ikke kunne ta til motmæle.

Tony Travers’ kommentar:

– Avstemningen er akseptert og støttet av den britiske regjeringen.

– Hva mener ja-siden (for frigjøring)?

At det ikke lenger er noen god grunn for den 300 år gamle unionen, og at et uavhengig Skottland – med oljerikdom – vil bli et av verdens rikeste land. De ønsker også full kontroll over landets egen fremtid. Skotske velgere har tradisjonelt ligget lenger til venstre enn i resten av Storbritannia, som ofte har blitt styrt av de konservative.

Tony Travers’ kommentar:

– Alle spådommer og løfter for fremtiden blir veldig hypotetiske. Det er ingen som vet hvordan økonomien blir om Skottland blir et uavhengig land. Om de blir værende i Storbritannia er det litt mer forutsigbart.

SAMLET MOT UAVHENGIGHETEN: Storbritannias statsminister David Cameron (t.v.) fra Tories, Labour-leder Ed Miliband (t.h.) og visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene vil sammen dra opp til Skottland i dag for å overbevise skottene om å beholde unionen. Foto:Dan Kitwood,Afp

– Hva mener nei-siden (mot frigjøring)?

At Storbritannia er en av verdens mest suksessrike unioner, både sosialt og politisk, og at det ikke er noen grunn til å endre på den. De mener også at oljefordelene overvurderes av ja-siden, og den britiske regjeringen har den siste uken signalisert at de vil gi Skottland mer egenmakt om de blir i unionen.

Tony Travers’ kommentar:

– Det er også elementer av usikkerhet i nei-sidens løfter. Akkurat hva de vil tilby Skottland av makt vet vi ikke ennå. Og vi vet ikke når og hvordan det vil bli utført.

– Hva er de store sakene?

Olje: Ja-siden drømmer om å bygge et skotsk oljefond tilsvarende det norske med en brøkdel av skatteinntektene de får fra oljeindustrien. SNP anslår at de kan sette av rundt én milliard britiske pund i året.

Nei-siden mener olje- og gassindustrien trenger støtte fra hele den britiske unionen nå som det er vanskeligere å finne og utvinne. De mener også ja-sidens håp for oljen er en kortsiktig løsning, fordi det etter hvert blir tomt.

POLITIKKEKSPERT: Tony Travers er professor i politikk ved London School of Economics. Her taler han på en konferanse holdt av London-borgermester Boris Johnson tidligere i sommer. Foto:See Li / Demotix,

Tony Travers’ kommentar:

– Oljeinntektene vil være veldig viktige for et eventuelt uavhengig Skottland. Alex Salmond lover lavere skatt og mer velferd, og det er her oljepengene kommer inn. Grensene i Nordsjøen er noe man vil måtte forhandle om.

Valuta: Ja-siden vil beholde pundet og danne en formell valutaunion om de blir uavhengige. Men ingen av de store partiene i Storbritannia – Tories, Labour og Liberaldemokratene – vil gå med på dette. Det setter skottene i en vanskelig posisjon ved en eventuell frigjøring.

Tony Travers’ kommentar:

– Nå er den britiske regjeringen myke. Men om Skottland bestemmer seg for uavhengighet, vil det bli mindre hyggelig tone enn det er i dag. Nå må alle være rasjonelle, men jeg tror vennligheten vil stoppe om det blir ja til uavhengighet.

– Hva skjer etter valget?

Ved ja-seier: Forhandlingsprosessen med resten av Storbritannia begynner. SNP har sagt at de vil ha frigjøringsdag i mars 2016, med det første valget av et uavhengig parlament i mai samme år.

Tony Travers’ kommentar:

– Det vil sende en bølge av sjokk gjennom landet om det blir ja. Men om det skjer må i gang med forhandlinger om en lang rekke saker. Fra Skottlands del av nasjonalgjelden til hvordan TV-stasjonen BBC skal deles. Og det må skje fort. For usikkerheten ved at ting er uavklart vil ikke være bra for Storbritannia, og i hvert fall ikke for Skottland. Og dette er ting folk ikke har tenkt på før nå, fordi folk ikke trodde ja-seier ville bli aktuelt, sier han.

Ved nei-seier: Den britiske regjeringen må se på hvordan de skal gi mer makt til det skotske parlamentet. Det kan for eksempel innebære makt til å øke og senke skattene, bruke penger og økt makt over velferdsstaten.

Tony Travers’ kommentar:

– Regjeringen prøver nå å finne ut av hva de skal tilby Skottland av utvidet makt. Men vi vet ikke hva det vil bli eller hvordan det blir utført. Det kan være vi ikke får vite det før om et år. En slik avgjørelse må som sagt også gjennom House of Commons.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Slik kan selvstendige Skottland bli

 2. Professor: Panikk etter flertall for skotsk uavhengighet

 3. Så splittet er Storbritannia etter valget

 4. Pluss content

  Et splittet Storbritannia

 5. Skottlands ja-general Alex Salmond går av

 6. Skottlands regjeringssjef: Velgerne ble lurt i folkeavstemningen

Fra andre aviser

 1. Et amputert kongerike

  Aftenposten
 2. Dette blir konsekvensene av skotsk aye eller nay

  Aftenposten
 3. Stanses ikke av et nei

  Aftenposten
 4. Svarteper om Skottland

  Bergens Tidende
 5. Dette betyr Skottlands nei til uavhengighet

  Aftenposten
 6. Skottene sa nei til uavhengighet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder