GIR VERDEN HÅP: Barack Obama sammen med nyutnevnt minister Steven Chu (foran). Bak Carol Browner (t.h) og Lisa Jackson som også blir sentrale i Obamas miljøteam. Foto: Reuters

Obama gir verdens miljøforkjempere håp

Barack Obamas valg av energiminister bærer bud om en grønn revolusjon i USA.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Nobelprisvinner i fysikk, Steven Chu, er mannen som får ansvaret for den nye administrasjonens energipolitikk. Han er spesialist på fornybar energi og var blant dem som tidlig gikk inn for at forskere må engasjere seg for å finne løsninger på klimaendringene.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener at Obamas varslede politikk vil få stor betydning for den globale kampen mot klimaendringene.

- Obamas satsing er viktig i dobbelt forstand. Hvis ikke USA kommer tydelig på banen, vil andre land kunne gjemme seg bak gjerdet. Dessuten trenger vi at USA leder an i en teknisk og industriell revolusjon for å utvikle blant annet vind- og solenergi, sier Solheim til NTB.

Han er ikke i tvil om at Obama har et sterkt personlig ønske om å føre en ny miljøpolitikk.

- Men han vil møte betydelige utfordringer i Senatet og fra bil-, kull- og oljeindustrien. Han vil møte virkeligheten slik som andre politikere, men viljen og signalene han gir er viktige. Han har nå sendt et kjempesterkt signal, sier Solheim.

Visjonært

Da Obama presenterte Steven Chu og resten av sitt energi- og miljøteam mandag, holdt han nok en visjonær tale. Han knyttet den nye politikken til både finanskrisen, behovet for nye jobber og ikke minst USAs nasjonale sikkerhet.

- I det 21. århundret vet vi at fremtiden til vår økonomi og nasjonale sikkerhet er uløselig knyttet til én utfordring: Energi. Vi kjenner alle til problemene som skyldes vår avhengighet av utenlandsk olje. Det hemmer vår økonomi, forskyver rikdom til fiendtlige regimer og gjør oss avhengige av ustabile regioner, sa Obama.

Behovet for olje har ikke minst preget USAs forhold til oljerike stater i Midtøsten.

Faktabasert

Obama sa også at USAs nye energiminister vil ta avgjørelser basert på fakta, fakta som krever dristige tiltak, ifølge den påtroppende presidenten.

- For å ha kontroll over vår egen skjebne, må USA utvikle nye former for energi og nye måter å bruke den på. Dette er ikke en utfordring for regjeringen alene - det er en utfordring for oss alle.

Steven Chu og resten av miljø- og energiteamet vil også spille en sentral rolle i å få fart på den amerikanske økonomien, ved at milliarder pumpes inn i prosjekter som skal utvikle fornybar energi. Håpet er at dette vil skape millioner av nye «grønne» jobber.

- Spennende

- Dette er veldig spennende og løfterikt. Jeg håper at Obama følger opp med å legge penger på bordet til fornybar energi, sier leder for Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, til NTB.

Hun mener at Obama er blant dem som går lengst i å knytte løsninger på finanskrisen og klimakrisen sammen, og håper at USA nå vil bli et forbilde for andre land.

- Kanskje også Norge vil ha noe å lære av Obama når det gjelder penger til fornybar energi, sier Ingeborg Gjærum.

Tre kvinner

Obama har utnevnt tre kvinner i sentrale miljø- og klimastillinger.

Carol Browner, som var sjef for Environmental Protection Agency (EPA) under Bill Clinton, får ansvaret for å samordne Det hvite hus' energi- og klimapolitikk. Lisa Jackson, tidligere miljøsjef i New Jersey, blir ny sjef for EPA, mens Nancy Sutley, viseordfører i Los Angeles, skal lede Det hvite hus' kontor for miljøkvalitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder