FRI MANN: Amir Hekmati (i midten) møtte pressen i den amerikanske militærbasen i tyske Landstuhl sammen med kongressmedlem Dan Kildee (t.v.) og svogeren Ramy Kurdi (t.h.). Foto: , Reuters

Fengslet i 4,5 år: – Spratt sjampanjen da flyet forlot iransk luftrom

Plutselig en morgen kom de iranske fangevokterne og ba den spiondømte amerikaneren Amir Hekmati (32) pakke sakene sine.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nyheten om løslatelsen kom som en overraskelse, og var først vanskelig å fatte, ifølge den tidligere amerikanske soldaten Amir Hekmati. Han føler seg heldig etter å ha blitt sluppet fri fra fengsel i Iran sammen med to andre amerikanere i en fangeutveksling.

I et intervju med TV-kanalen MSNBC som ble sendt tirsdag kveld, forteller den tidligere sersjanten at de var bekymret for om de faktisk skulle slippe fri.

– Vi ble stadig vekk fortalt at vi kom til å dra om to timer, men to timer ble til seks, og så til ti. Totalt var det to og en halv dag som var virkelig nervepirrende, sier Hekmati.

Han fryktet at hele avtalen skulle bli avlyst.

– Jeg var bekymret for at den iranske siden skulle gjøre nye krav i siste minutt, eller at avtalen ikke skulle gå i boks. Så inntil siste sekund var vi alle bekymret, sier han.

Han ble arrestert og tiltalt for spionasje i august 2011, men hevder at han dro til Iran for å besøke familie og tilbringe tid med sin gamle bestemor. Etter arrestasjonen fikk familien beskjed om å holde tyst om saken. I 2012 ble han funnet skyldig i spionasje og dømt til døden. Etter en ankesak, ble han i 2014 dømt til 10 års fengsel.

Les mer: Irans viste skrytebilder av amerikanske soldatfanger

LØSLATT: Kona til pastoren Saeed Abedini, Naghmeh, holder frem et halsbånd med bilde av han under en pressekonferanse i fjor sommer. Nå er han endelig fri. Foto: , Ap

«Pakk tingene dine»

– Jeg var på et punkt hvor jeg hadde akseptert det faktum at jeg skulle tilbringe 10 år i fengsel, så dette var en overraskelse og jeg føler meg bare velsignet av å se at regjeringen min har gjort så mye for meg og de andre amerikanerne, sa Hekmati til reportere utenfor den amerikanske militærbasen i Landstuhl i Tyskland, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Han ble ikke varslet i forkant av løslatelsen, forteller han:

– De bare kom en morgen og sa «pakk tingene dine».

32-åringen sier han og medfangene ikke greide å slappe av før flyet til den sveitsiske regjeringen, som de skulle hentes ut med, hadde forlatt iransk luftrom.

– Da ble sjampanjeflaskene sprettet, forteller han ifølge AP.

GLEDE: Washington Post-journalist Jason Rezaian (t.v.) ble søndag løslatt fra fengsel i Iran. Kona Yeganeh Salehi, moren Mary Rezaian og broren Ali Rezaian stiller gledelig opp på bilder ved militærsykehuset i Landstuhl i Tyskland. Foto: , Ap

Tortur

På spørsmål om hvordan han opplevde 4,5 år i iransk fengsel sier han at «det var ikke bra», men ønsker ikke å utdype.

Familien hevder han ble utsatt for fysisk og mental tortur under fengselsoppholdet, og at han måtte tilbringe lange perioder alene i en liten celle.

Hekmati, Washington Post-journalist Jason Rezaian og pastor Saeed Abedini ankom militærsykehuset i Landstuhl sent søndag kveld for behandling. En fjerde amerikaner, som ble løslatt i bytte mot syv iranere som var pågrepet i USA, valgte å bli i Iran. En femte amerikaner ble løslatt separat.

Sporløst forsvunnet

FORSVUNNET: Den tidligere FBI-agenten Robert Levinson forsvant i Iran i 2007. Foto: , Afp

Samtidig med fangeutvekslingen, sier amerikanske myndigheter at de tror en annen amerikaner, den forsvunnede FBI-agenten Robert Levinson, ikke lenger er i Iran, ifølge AP. Levinson forsvant fra et iransk hotell under et uatorisert oppdrag for CIA i 2007.

Les også: Savnet amerikaner avslørt som hemmelig CIA-agent

Talsmann Josh Earnest i Det hvite hus sier de har fått forsikringer fra den iranske regjeringen om at de vil fortsette å lete etter Levinson.

Earnest utdypet ikke hva de sitter med av opplysninger som gjør at man tviler på at Levinson befinner seg utenfor Iran.

Obama har selv lovet at USA vil fortsette å lete etter Levinson, men da journalister spurte om hvorvidt Levinson fremdeles er i live, svarte utenriksminister John Kerry:

– Vi aner ikke.

Familien er svært bekymret for sin ektemann, far og bestefar.

– Jeg håper at han ikke har mistet håpet, sier kona Christine Levinson, ifølge AP.

Tidligere har FBI gått ut og utlyst en belønning på en million dollar for informasjon om den tidligere FBI-agenten.

Les mer: Vi gir ikke opp håpet!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder