OPPLEVDE ANGREPET: Sykepleier Lajos Zoltan Jecs hadde jobbet ved sykehuset i Kunduz siden mai. I et vitnesbyrd som VG har fått tilgang til, forteller han hvordan det opplevdes da sykehuset han jobbet ved ble utsatt for et luftangrep. Foto: ,

Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

Lajos Zoltan Jecs, sykepleier i Leger Uten Grenser, var til stede under det timelange luftangrepet mot sykehuset i Kunduz.

 • Irene Rønold
 • Line Blokhus

Artikkelen er over fire år gammel

– Hele situasjonen var veldig vanskelig. Vi så kolleger dø. Vår farmasøyt – jeg hadde snakket med ham kvelden i forveien. Han døde der, på vårt kontor, sier Lajos Zoltan Jecs i en uttalelse formidlet av Leger uten Grenser.

Han er sykepleier for Leger Uten Grenser, og jobbet ved sykehuset i Kunduz som natt til lørdag ble utsatt for et luftangrep.

I et skriftlig vitnesbyrd som VG har fått tilgang, beskriver sykepleieren hvordan han opplevde den fatale natten, der minst 19 mennesker mistet livet og 37 personer ble skadd.

Jecks forteller at han sov i et rom i sykehuset, da han ble vekket av eksplosjoner i nærheten. Først skjønte han ikke hva som foregikk.

– Den siste tiden hadde vi hørt bombinger og eksplosjoner tidligere, men alltid lenger unna. Dette var annerledes – nært og høyt, skriver han.

Bakgrunn: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Pasienter brant i sengene sine

Klokken skal ha vært litt over 02.00 lokal tid da de første bombene falt. Ifølge Leger Uten Grenser skal angrepet ha vart i nesten en time.

– Etter tyve til tredve minutter hørte jeg noen rope ut navnet mitt. Det var en av akutt-sykepleierne. Han hadde alvorlige skader i armen. Han var dekket av blod, og hadde sår over nesten hele kroppen. Han ropte på hjelp. I tilfluktsrommet har vi tilgang til noe medisiner, men det fantes ikke morfin som kunne stoppe smertene hans. Vi gjorde det vi kunne, beskriver Jecs.

Sammen med prosjektkoordinatoren bestemte han seg for å gå ut for å se hva som hadde skjedd. Der ute så han sykehuset som sto i brann.

– Jeg vet ikke hva jeg følte – bare sjokk, igjen, skriver han.

Jecs og koordinatoren bestemte seg for å se etter overlevende. En etter en begynte sårede å dukke opp. Noen var kollegaer av Jecs.

– Vi forsøkte å kikke inn i noen av de brennende bygningene. Ord kan ikke beskrive hvor grusomt det var, det jeg så. På intensivavdelingen lå seks pasienter. De brant i sengene sine, skriver Jecs.

I operasjonssalen så han en pasient som lå død på operasjonsbordet.

Les også: Hilde (36) mistet nær kollega

Kaos og traumer

På kontoret var det fullt av sårede pasienter. Flere av de ansatte var i sjokk, og gråt ukontrollert.

– Det var galskap. Der og da, på kontoret, var vi nødt til finne ut hvilke leger som var i live og i stand til å hjelpe sårede. Vi forsøkte å gi akutt hjelp til en av legene våre. Han døde der, på operasjonsbordet. Men vi gjorde vårt beste, skriver han.

Ifølge MSF er mange ansatte og pasienter fortsatt ikke er gjort rede for lørdag kveld. Det var 105 pasienter og deres pårørende, samt over 80 ansatte, de aller fleste av dem afghanere, på sykehuset da det ble angrepet, skrivet NTB.

Leger Uten Grenser sa tidlig at alt tyder på at amerikanske styrker står bak angrepet. Og lørdag kveld innrømte det amerikanske forsvaret å ha gjennomført luftangrep i nærheten av sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan, skriver NTB.

Både FNs høykommissær for flyktninger og Norges Røde Kors har fordømt angrepet, og mener USA kan ha gjort seg skyldig i brudd på folkeretten. Eksperter VG har snakket med, påpeker imidlertid at dette er vanskelig å slå fast før det er gjennomført en eventuell gransking.

Les også: USA kondolerer etter bombeangrep

BLE ANGREPET: Afghanske kirurger fra Leger Uten Grenser jobber ved sykehuset i Kunduz etter luftangrepet i Kunduz 3. oktober. Foto: Handout , Reuters

NATOs generalsekretær kondolerer

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg omtaler bombingen som «en tragisk hendelse».

– Jeg er dypt berørt av den tragiske hendelsen ved sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz, og jeg sender mine kondolanser til alle som er berørt, sier Stoltenberg i en uttalelse til NTB.

– Leger Uten Grenser driver et ekstraordinært humanitært arbeid over hele verden, deriblant Afghanistan. De spiller en viktig rolle i å hjelpe til med å legge forholdene til rette for en bedre fremtid for det afghanske folk, fortsetter han.

Lajos Zoltan Jecs har jobbet ved sykehuset siden mai. Han skriver at han har sett en rekke tøffe medisinske situasjoner.

– Men det er noe helt annet når det er dine kollegaer, og dine venner. Disse folkene jobbet ved sykehuset for å hjelpe folk. Og nå er de døde. De var venner av meg, nære venner.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier i en uttalelse lørdag kveld at han fordømmer angrepet, og krever en grundig og upartisk gransking.

– Leger Uten Grenser har drevet det eneste sykehuset i Kunduz, under ekstremt krevende forhold. Generalsekretæren berømmer de modige og dedikerte ansatte i organisasjonen, og sender sin dypeste medfølelse til familiene til dem som ble drept og skadet i dette angrepet, sier Ban Ki-moon.

Les også

 1. Hilde (36) mistet nær kollega i sykeshusbombingen i Kunduz

  Hilde Brun Andersen har jobbet ved sykehuset som ble bombet i afghanske Kunduz.
 2. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

  Minst 19 personer er drept og 37 skadet etter bombeangrepet mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…
 3. Minst ni personer drept etter angrep mot sykehus i Afghanistan

  Minst ni personer er drept og 37 skadet etter et bombeangrep mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…
 4. Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

  Taliban flekser militære muskler og tok en viktig symbolsk seier i erobringen av Kunduz.
 5. Afghanske styrker har gjenerobret by fra Taliban

  Ifølge afghanske myndigheter har regjeringsstyrker tatt tilbake kontrollen over provinshovedstaden Kunduz.
 6. Her kjører Taliban rundt i stjålne hjelpearbeid-biler

  Dette er bilder fra en av Afghanistans største byer i dag: Taliban-krigere som kjører rundt i sentrum i biler stjålet…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Leger uten grenser om USAs bombeangrep i Kunduz: - Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte

 2. MSF med rystende rapport fra sykehusangrep

 3. Sykehusbombingen i Kunduz: USA: Afghanske styrker ba om luftstøtte før dødelig sykehusbombing

 4. Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

 5. Egeland: – Stadig farligere å drive hjelpearbeid

Fra andre aviser

 1. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Bergens Tidende
 2. 19 drept i sykehusangrep i Afghanistan

  Aftenposten
 3. Ni drept på Leger Uten Grenser-sykehus

  Bergens Tidende
 4. Norsk offiser avviser USAs bombeforklaring

  Aftenposten
 5. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Fædrelandsvennen
 6. Obama ber om unnskyldning for Kunduz-angrep

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder