Syrisk far: – Barna mine gled ut av hendene mine

Mistet Alan (3) og Galip (5)

Ville til Canada

Faren til de to små syriske guttene som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, forteller at han gjorde alt han kunne for å holde fast i dem, men at de gled ut av hendene hans.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bildet av den yngste gutten, som bare var tre år gammel, har gått verden rundt og skapt sterke reaksjoner, ikke minst blant Europas politikere, ifølge NTB.

Faren er den eneste som overlevde da gummibåten de satt i, kantret rett utenfor den tyrkiske byen Bodrum. Også guttenes mor druknet.

– Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, sier Abdullah Kurdi til det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

DRUKNET: Dette er et av fotografiene som viser Alan (3). Den syriske gutten omkom på flukt da familien var på vei fra Tyrkia og over til Hellas. Her blir han båret bort av tykisk militærpoliti-personell. Foto: Stringer/turkey , Reuters

Den andre sønnen var fem år gammel. Familien kom fra den syriskkurdiske byen Kobani, og forsøkte å ta seg til Canada.

Fire pågrepet

Tyrkisk politi har pågrepet fire syrere som er mistenkt for menneskesmugling etter at en syrisk treåring druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, ifølge tyrkiske medier.

Bilder av den lille kroppen som lå livløs med ansiktet ned i sanden har gått viralt etter at han ble skylt i land på i den tyrkiske feriebyen Bodrum

Blant de fire er båtens kaptein, melder nyhetsbyrået Dogan. De ble pågrepet onsdag kveld og satt fortsatt i avhør torsdag.

Les også: Fire syrere pågrepet etter at treåring druknet

Elleve personer druknet da båten de satt i, kantret mens den var på vei til Kos.

Både treåringens fem år gamle bror og mor var blant de omkomne – de var alle på vei til Canada, ifølge den kanadiske avisen National Post.

Abdullah Kurdi (40) og hans familie flyktet fra Kobani i Syria hvor Den islamske staten (IS) har herjet.

KNUST: Abdullah Kurdi (40) mistet sønnene Alan (3) og Galip (5) da familien forsøkte å ta seg fra Tyrkia og over til Kos tidlig onsdag. Her er han utenfor et likhus i Mugla i Tyrkia. Foto: Murad Sezer , Reuters

Familien reiste ut fra Bodrum som blir omtalt som «Tyrkias St. Tropez». Men tidlig onsdag ble gutten funnet på en strand ved den tyrkiske havnebyen i provinsen Muğla, sør i landet. Øya Kos i Hellas ligger bare 20 kilometer unna i luftlinje.

BRØDRE: Alan Kurdi (3) og storebroren Galip Kurdi (5) var på vei sammen med moren og faren sin til Canada. Foto: TWITTER MAJID FREEMAN ,

Egeland: - Enkeltmennesker

Onsdag ble bildene av Alan spredd over hele verden, og en rekke medier valgte å publisere de uvanlig sterke bildene.

Generalsekretær Jan Egeland uttalte til VG:

– Det er veldig viktig at vi nå blir minnet på at dette er enkeltmennesker som deg og meg. Det er sønner og døtre, mødre og fedre, og mange var veldig glad i det barnet som dør på stranden som vi kjenner som et ferieparadis, sier Jan Egeland til VG.

Mer enn 260.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet så langt i år ifølge UNHCR. Over 2.300 migranter er bekreftet omkommet i forsøket, de fleste på vei fra Nord-Afrika til Italia og Hellas.

Jan Egeland mener Europa er i ferd med å våkne.

– I Europa endrer stemningen seg til at man virkelig forstår alvoret. Vi har prøvd å fortelle om hvor stort dette dramaet er, men vi har mislyktes i lang tid med å få det frem, sa Egeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder