SAMLER KOALISJONEN: USAs utenriksminister Rex Tillerson tar imot utenriksministere og ledere fra de 68 landene som deltar i den internasjonale koalisjonen mot IS. Foto: Joshua Roberts Reuters

Tillerson om IS: – Politikken til USA er å ødelegge og utslette

WASHINGTON D.C. (VG) Samtidig som USAs utenriksminister talte om hvordan IS må destrueres, kom meldingen om at USA har fløyet inn bakkestyrker til Raqqa.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Politikken til USA er å ødelegge og utslette denne barbariske gruppen. Og det er hva vi skal gjøre, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson i sin innledning hvor han la stor vekt på stabiliseringsarbeid i områder som er tatt tilbake fra terrororganisasjonen.

Tillerson samler onsdag utenriksministere fra de 68 landene landene som deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Washington D.C. for å diskutere neste fase av offensiven.

Samtidig som Tillerson stod på talerstolen, meldte CNN at USA-støttede styrker i Syria starter en stor bakkeoffensiv for å ta tilbake en viktig dam i nærheten IS-hovedsetet Raqqa.

USA skal ha ha fløyet inn soldater til den syriske provinsen slik at de kan delta i en offensiv mot den IS-kontrollerte byen Tabqa, opplyser en USA-støttet milits.

– Jeg anerkjenner at det er mange pressende utfordringer i Midtøsten, men å overvinne IS er USAs største mål i regionen, sa Tillerson og la til at han mener det kun er et spørsmål om tid før IS-lederen Bagdhadi er drept.

Til Det hvite hus: Stoltenberg møter Trump i april

Brende og Stoltenberg på plass

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på møtet i USAs hovedstad, det samme gjør utenriksminister Børge Brende (H). VG møtte Brende før han gikk inn i møtet som finner sted i det amerikanske utenriksdepartementet.
– Vi kan forvente oss at det kommer en unison enighet om en akselerering, en ytterligere styrking i kampen mot IS. Vi ser at vi har hatt betydelig fremgang i kampen mot denne terrororganisasjonen som står for grusomheter som vi ikke har sett i nyere tid, sier Brende og fortsetter:

I USA: Utenriksminister Børge Brende (H) deltar på møtet i den internasjonale koalisjonen mot IS i Washington D.C. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Mosul er i ferd med å bli tatt tilbake, og vi gjør betydelige fremskritt inne i Syria. Men det må være en helhetlig strategi, ikke bare snakk om militær innsats. Vi må også ha stabiliseringsressurser inn i de områdene man tar tilbake.

Koalisjonen ble dannet av tidligere president Barack Obama, og er et av få initiativ fra den tidligere administrasjonen som Trump har videreført. Han har også beholdt koordinatoren Brett McGurk.

Tirsdag ble det kjent at Tillerson planlegger å droppe sitt første ministermøte i NATO i april, noe som har skapt sterke reaksjoner ettersom han like etter besøker Russland.

Det er høyst uvanlig at USAs utenriksminister skulker NATOs ministermøter. Noe slikt har bare skjedd to ganger de siste 21 årene, skriver The Wall Street Journal. Forrige gang var under Irak-krigen i 2003.

Da VG snakket med Stoltenberg tirsdag sa han at han og Tillerson skal møtes under IS-møtet, og forsøke å finne en dato som passer.

Brende møtte USAs handelsminister: – Får ikke de endelige svarene

HELE GJENGEN: Her er utenriksministrene og statslederne som onsdag møttes i Washington D.C. Utenriksminister Børge Brende står nummer tre fra venstre på første rad. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder