USA har fyrt av kryssermissiler mot Syria

NEW YORK (VG) Som et svar på det kjemiske gassangrepet i Syria, har USA avfyrt 59 Tomahawk-missiler mot en regimestyrt flybase. – Nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sier Trump.

 • Randi Midtskog
 • Marianne Vikås
 • Magnus Newth

Artikkelen er over tre år gammel

Det er regime-basen Shayrat som ble rammet av det amerikanske rakettangrepet natt til fredag.

USA avfyrte Tomahawk-missiler mot flybasen som et svar på det kjemiske angrepet i Idlib tidligere denne uken.

Det amerikanske forsvaret hevder fly fra Shayrat sto bak det kjemiske angrepet i Idlib, at det ble lagret kjemiske våpen på basen, og at de anstrengte seg for å unngå tap av liv under angrepet.

Ifølge det syriske militæret er seks drept og flere skadet i angrepet.

– Det er martyrer, men vi vet ennå ikke hvor mange, verken antall martyrer eller skadde, sier provinsguvernøren Talal Barazi på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Les mer: Slik reagerer verden på angrepet

– Nødvendig

Dette er det første direkte amerikanske angrepet mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad siden borgerkrigen startet for seks år siden.

Missilene ble skutt ut fra de to amerikanske marinefartøyene USS Porter og USS Ross, som befant seg i Middelhavet. Flybasen skal ha stått i brann i to timer etter at den ble truffet.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sier Trump i en uttalelse på sitt feriested Mar-a-Lago i Florida natt til fredag norsk tid.

Etter gassangrepet: Her sitter Abdel-Hameed med sine to døde barn

Saken fortsetter under bildet

LAGT I GRUS: Shayrat-flybasen i Homs avbildet i et satelittbilde delt ut av det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: Handout Reuters

– Barbarisk angrep

Den amerikanske presidenten ber verdens siviliserte nasjoner følge USA og få en slutt på «nedslaktingen og blodbadet» i Syria. Han omtalte gassangrepet som «et angrep på hjelpeløse menn, kvinner og barn».

– Det var en sakte og brutal død for så mange. Til og med nydelige babyer ble drept i dette barbariske angrepet.

Fra talerstolen i Florida bekreftet Trump at det amerikanske luftangrepet var et svar på gassangrepet tidligere denne uken.

– I kveld beordret jeg et militært angrep mot flybasen der de kjemiske angrepene ble gjennomført.

Les intervjuet med gassofferet Abed: Slik overlevde jeg det kjemiske angrepet

Saken fortsetter under kartet

Skarpt Russland-stikk

Ifølge CNN ble russiske myndigheter varslet om USAs angrep før de fant sted. De melder også at USAs utenriksminister Rex Tillerson kommer med et skarpt stikk til Russland ved å si at russerne «enten må ha vært medskyldig eller ganske enkelt inkompetente» for ikke å ha klart å fjerne Syrias kjemiske våpen.

Saken fortsetter under videoen

Nyhetsbyrået AP melder at syrisk statlig TV melder om at liv har gått tapt i det amerikanske angrepet, men det er foreløpig uklart hvor mange.

Minst 86 mennesker ble drept i det kjemiske angrepet tirsdag, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights. USA og en rekke andre land mener det er den syriske regjeringshæren som står bak angrepet.
Torsdag kveld – timer før USAs missilangrep – uttalte Trump at han vurderte å bruke militærmakt mot Syrias president Bashar al-Assad.

Saken fortsetter under videoen

Ifølge Washington Post holdt han et møte med den militære sjefsnemd for å diskutere de ulike mulighetene de hadde. Angrep mot syriske, militære mål for å sette flyvåpenet ut av spill, var et av alternativene.

Trump får støtte fra Storbritannia etter sin første større angrepsordre. I en uttalelse fra den britiske regjeringen heter det at angrepet var «et passende svar på det barbariske angrepet med kjemiske våpen» tidligere i uken.

Også fra sine motstandere i amerikansk politikk får Trump støtte: Nancy Pelosi, som er Demokratenes leder i Representantenes Hus, kaller også angrepet et «passende svar» på Assad-regimets bruk av kjemiske våpen.

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. USA
 3. Syria

Flere artikler

 1. USA har fyrt av kryssermissiler mot Syria

 2. Trump tar en u-sving

 3. USAs Syria-angrep: Dette vet vi

 4. Slik endret Trump mening om Syria

 5. Bred støtte til Trump etter Syria-angrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder