RUINER: Durbar Square er et av de områdene som ble rasert etter lørdagens jordskjelv. Foto:NurPhoto,

Slik ser Nepals historiske landemerker ut nå

Flere av Nepals mest kjente historiske bygninger ble jevnet med jorden i lørdagens jordskjelvkatastrofe.

Artikkelen er over fire år gammel

Flere av de kjente buddhistiske og hinduistiske templene som også står på Unescos verdensarvliste er alvorlig skadet. I Bhaktapur, som før jordskjelvet var landets best bevarte gamle by, rapporteres det at 80 prosent av templene er ødelagt, melder BBC.

Blant bygningene som kollapset i det kraftige skjelvet var det berømte Dharahara-tårnet i Katmandu. 180 mennesker omkom da tårnet, som er et populært mål for turister i byen, raste sammen.

Turistattraksjonen ble bygget i 1832 som et militært utkikkspunkt, men ble åpnet for publikum i 2005. Det ni etasjer høye tårnet målte 62 meter. I dag står kun en liten stump igjen.

Flere av bygningene i Patans slottsplass fra det tredje århundre ligger også i ruiner. mens Vatsala Durga tempelet fra 1600-tallet har kollapset.

FØR: Maju Deval-tempelet som lå på det historiske Durbar-torget i Katmandu er et av de verneverdige bygningene som ble smadret i jordskjelvet. Foto: ,

ETTER: Slik ser Durbar-torget ut etter katastrofeskjelvet som rammet Nepal lørdag. Foto: EPA,

- Vi har mistet de fleste monumentene som er definert sm en del av verdensarven i både Katmandu, Bhaktapur og Patan. Skadene er så omfattende at bygningene ikke kan restaureres, sier historiker Prushottam Lochan Shrestha til nettstedet ekantipur.co.

Redaktør i avisen Nepali Times, Kunda Dixit, karakteriserer ødeleggelsene av de historiske bygningene som «et uvurderlig tap».

Det offisielle tallet på døde etter jordskjelvkatastrofen i Nepal har steget til 3.726, opplyser innenriksdepartementet i ladet mandag ettermiddag.

Tallet på døde har dermed steget med over 500 siden mandag morgen. Rundt 6.500 mennesker er bekreftet skadd siden det kraftigste jordskjelvet rammet landet med en styrke på 7,8 lørdag.

Tallet på omkomne er ventet å stige ytterligere når hjelpemannskapene tar seg frem til avsidesliggende landsbyer som fortsatt er isolert.

FØR: Dharahara-tårnet var et av de mest kjente landemerkene i Katmandu før skjelvet rammet. Foto: ,

ETTER: 180 mennesker skal ha omkommet da nårnet kollapset. Foto: AP,

FØR: Syambhunaath Stupa også kjent som «Ape-tempelet»er et tempel lokalisert i Katmanu, og er et kjent og svært populær turistatraksjon. Foto:Prakash Mathema,Afp

ETTER: En munk samler rester fra området rundt tempelet. Tempelet kom unna de største skadene etter lørdagens jordskjelv. Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder