ØVELSE: Nigerianske spesialstyrker øver på gisselredning i Tjad, lørdag 7. mars i år. Øvelsene blir holdt av amerikanske og vestlige militærstyrker. Foto:Jerome Delay,Ap

Nigeria hyrer leiesoldater i kampen mot Boko Haram

Nigeria har hyret hundrevis av leiesoldater fra Sør-Afrika og Øst-Europa til bruk i kampen mot islamistgruppen Boko Haram.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ryktene om de utenlandske leiesoldatene har lenge versert og bekreftes nå av en rekke forsvars- og sikkerhetskilder, samt diplomater i regionen.

Ryktene om leiesoldatene skjøt fart tidligere i måneden, da det dukket opp bilder av umerkede panserkjøretøy i byen Maiduguri nordøst i Nigeria.

Bak et maskingevær på toppen av det ene kjøretøyet tronet en hvit soldat, noe som med tydelighet viste at det ikke var snakk om regulære nigerianske regjeringsstyrker.

Islamistgruppen Boko Haram erklærte nylig støtte til terrorgruppen Den islamske staten (IS). NUPI-forsker og Nigeria-ekspert Morten Bøås tror Boko Haram vil sole seg i «IS-glansen».

Våren 2014 kidnappet Boko Haram en rekke skolejenter fra den nordøstlige byen Chibok i Nigeria. Siden den gang har de brent flere byer til grunnen, og bortført flere barn.

VG+: Boko Harams blodige offensiv (krever abonnement)

Instruktører og teknikere

Talsmenn for regjeringen og forsvaret i Nigeria ønsket ikke å kommentere opplysningene, men president Goodluck Jonathan bekreftet tidligere i uka i et intervju med Voice of America at to ulike selskap er hyret inn for å bistå landets regjeringshær med «instruktører og teknikere».

Hvilken nasjonalitet det var snakk om, ønsket presidenten ikke å kommentere, og talsmenn for regjeringen og regjeringshæren har også nektet å svare på ytterligere spørsmål om de utenlandske leiesoldatene.

Sikkerhetskilder og diplomater i regionen opplyser derimot at det er snakk om hundrevis av leiesoldater, som får utbetalt drøyt 3.200 kroner dagen for å bistå i kampen mot Boko Haram.

Les også: Boko Harams blodige ferd mot jentekidnappingen.

Executive Outcomes

Ifølge kildene kan leiesoldatene knyttes til det tidligere sørafrikanske selskapet Executive Outcomes, som ble dannet på slutten av 1980-tallet.

Selskapet bisto blant annet Angola i kampen mot UNITA-opprørerne og regjeringen i Sierra Leone med å bekjempe RUF-opprørerne på 1990-tallet.

De var også engasjert i Indonesia, og bisto en rekke store olje- og gruveselskap før de måtte avvikle da Sør-Afrika i 1998 vedtok en lov som forbød leiesoldatvirksomhet.

I 2012 anklaget FN i en rapport det sørafrikanske sikkerhetsselskapet Sterling Corporate Services for å ha dannet en privat hær i Somalia. Selskapet hadde ifølge rapporten tette bånd til det gamle Executive Outcomes.

Les også: Marerittet som fange hos Boko Haram

Sør-Afrika og Georgia

Sørafrikanske sikkerhetskilder bekrefter at tidligere ledere av selskapet har bidratt til å rekruttere leiesoldater til Nigeria, og diplomater i Abuja opplyser at det foruten sørafrikanere også er snakk om leiesoldater fra Georgia og andre østeuropeiske land.

– Det er snakk om en sprikende miks av folk, helikoptre og tilfeldig utstyr fra alle mulige kilder, men det er en viss form for organisering fra den nigerianske regjeringshærens side, sier en diplomat.

Forbyr

Sør-Afrika forbyr alle landets innbyggere å delta i kamphandlinger i utlandet for egen vinnings skyld, og landets forsvarsminister kommenterte alt i januar ryktene fra Nigeria og betegnet virksomheten som ulovlig.

– De er leiesoldater, uansett om de trener opp eller bistår nigerianske regjeringsstyrker. Poenget er at de ikke har noe der å gjøre, sa Nosiviwe Mapise-Nqakula.

Også Georgia har lover som forbyr slik virksomhet i utlandet, men har ikke kommentert opplysningene fra Nigeria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder