Titusenvis i minnemarkering for Boris Nemtsov

Ukrainsk politiker arrestert under markeringen

Enke av drept spion anklager russiske myndigheter for drapet

Russisk avis: Russland utlover dusør

Minnemarsjen for å hedre den drepte russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov har samlet 70 000 mennesker i Moskvas gate, ifølge arrangørene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tall fra myndighetene rapporterer imidlertid om rundt 10 000 personer, og russiske medier skriver at det er snakk om 50 000 personer, ifølge observatører. Myndighetene i Moskva har godkjent at opp til 50 000 kan delta i marsjen.

På veien vil de frammøtte krysse broen hvor politikeren ble skutt. Marsjen startet klokken 13 norsk tid.

ENORME FOLKEMENGDER: Titusenvis av personer stilte opp i minnemarkeringen for opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov søndag. Foto:Maxim Shemetov,Reuters

Opposisjonspolitikeren skulle søndag overvære en demonstrasjon opposisjonen skulle holde. I stedet vil hans støttespillere nå gå i tog til minne for ham.

Holdt tale

Den 55 år gamle tidligere visestatsministeren ble skutt i ryggen flere ganger sent fredag kveld da han krysset Bolsjoj Moskvoretskij-broen rett utenfor Kreml i Moskva. Broen er nå full av blomster, bilder og lys.

Nemtsovs venn og tidligere statsminister Mikhail Kasjanov holdt tale på drapsstedet.

– De drepte Boris fordi han snakket sannheten, var mot korrupsjon og banditter. Boris ofret sitt liv for et demokratisk Russland, sa Kasjanov ifølge russiske medier.

– Denne brua bør nå døpes om til Nemtsov-brua, sa Kasjanov på brua der opposisjonspolitikeren ble drept.

HOLDT TALE: Nemtsov-venn og tidligere statsminister Mikhail Kasyanov (til høyre) og opposisjonspolitiker Ilya Yashin (til venstre) deltok på markeringen. Foto:Maxim Shemetov,Reuters

Broen ligger rett sør for Den røde plass, bare et par hundre meter fra Kreml.

En ukrainsk politiker skal være arrestert under demontrasjonen. Han heter Aleksej Gontjarenko og tilhører partiet til president Petro Porosjenko.

Politikeren melder selv om dette på Facebook.

Ifølge Gontjarenkoselv ble han arrestert på grunn av t-skjorten han bar med bilde av Nemtsov og teksten «Helter dør aldri».

I St. Petersburg ble en av organisatorene av minnemarsjen, Vsjedolod Nelaev, arrestert, ifølge russiske fontanka.ru. Han er nå løslatt.

Anklager myndighetene

Kona til den russiske KGB-agenten Alexander Litvinenko (43), som døde etter å ha blitt forgiftet i London, anklaget søndag russiske myndigheter for å stå bak drapet. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Enken sa søndag BBC Radio at drapet kan ha vært russiske myndigheters måte å stilne kritikken mot president Vladimir Putin, og legger til at myndighetene har blitt mer agressive etter at Ukraina-konflikten begynte.

Alexander Litvinenko hadde markert seg som en skarp kritiker av presidenten. Den britiske påtalemyndigheten mener Litvinenko ble forgiftet da han drakk te sammen med de to russiske agentene Andrej Lugovoj og Dimitrij Kovtun. Russiske myndigheter har avvist at de sto bak drapet, og nekter å utlevere de to til Storbritannia.

Han er bare en av mange Putin-kritikere som har blitt drept eller mystisk døde.

KOMMENTAR:Han talte Putin midt imot

Nemtsovs allierte hevder at han ble drept på grunn av sin kritikk mot president Vladimir Putin. Presidenten selv har fordømt drapet og sagt at han vil sette landets beste etterforskere på saken.

BLOMSTER OG FLAGG: Tusenvis av russiske flagg preger minnemarkeringen søndag. Siden drapet fredag har det vært fullt av blomster på plassen der Nemtsov ble funnet drept. Foto:Maxim Shemetov,Reuters

Det er imponerende folkemasser som beveger seg langs Moskva-elva søndag. De fleste med plakater med Nemtsov og det russiske flagget.

Det har vært minnemarsjer også i flere andre russiske byer, blant annet St. Petersburg og Nizjnyj Novgorod, der Nemtsov i sin tid var borgermester.

Russiske etterforskere sier de undersøker flere muligheter for et drapsmotiv, inkludert muligheten for at Nemtsov, som var jøde, ble drept av radikale islamister, eller at opposisjonen drepte ham for å sverte presidenten.

Nemtsov kom blant annet med krass Putin-kritikk under et besøk i Norge i 2012.

– Å bli kvitt Putin er ikke en sprint, men et maraton, sa opposisjonspolitikeren da.

KRONIKK:Mordet i Moskva

I et TV-intervju bare timer før han ble drept kritiserte han presidenten for «sensur og løgnaktig propaganda».

– Utlover dusør

Ifølge den russiske avisen Russia Today skriver søndag at russiske myndigheter har utlovet en dusør på tre millioner rubler, cirka 370 000 norske kroner, for informasjon i saken.

Avisen skriver også at gjerningsmannen, som fortsatt er på fri fot, kan ha blitt fanget av et TV-kamera i området.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder